måndag 4 februari 2013

Skogsarbete hemmavid

Vi håller på med årets vinteravverkning vilket också är den första för oss nu på gården. I år blir det att gallra ur många kantzoner kring åkrar där man låtit skogen ta över när man tagit genvägar med traktorn för att göra åkern lättare att bruka. Det är också många områden där man låtit skogen komma upp som den vill, vilket gjort att det finns ett ovanligt stort lövinslag på gården, löv som står tätt vilket vi också gallrar nu.

Vi har börjat i hemmaskiftet och det känns som en stor lyx att kunna gå till fots till avverkningsplatsen. Den är också ovanligt trevlig i det att den ligger i en solig backe nära den gamla och numera sparsamt trafikerade "riks 15". Det är ibland grannar ute och promenerar som vinkar glatt eller byter några ord.

På bilden syns en ännu äldre och övergiven väg som hade stenkant upp mot åkern/skogen. Här gallrar vi lite och ser till så att det inte hänger ut över åkern. Det finns ganska gott om Sälg vilket gläder mig mycket då den är till stor nytta för bina på våren, då den ger både nektar och pollen.


Vi har inte direkt några maskiner, Grållen är mitt evighetsprojekt som fortfarande är konvalecent, så vi har dragit ut allt för hand från skogskanten, över åkern för att lägga det jämte vägen. Hela familjen hjälper till! Senare kommer vi att hyra in en skotare som kör ihop virket i större högar.


Fåren är också glada för de får mycket godis om helgerna, i form av toppar från diverse begärliga trädslag, Asp, Sälg och Tall.

1 kommentar:

  1. Ser verkligen trevligt och fint ut! Roligt att fåren får ett uppskattat mattillskott.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...