måndag 25 februari 2013

Fårgrindar till lamningen

Helgens hemmasnickrarprojekt har varit att förbereda för lamningen som kan börja inom två veckor men mer troligt om fem. Jag har rivit en vägg som tidigare var som en öppen box i fårens yta i ladugården, detta för att kunna skapa tre lammningsboxar med hjälp av hemmasnickrade fårgrindar och lastpallar av lättare modell.



Tanken är att boxarna endast ska vara öppna till hälften på sin öppna sida, för att kunna skänka en tacka en smula avskildhet. Hon som jag köpte fåren av sade att de gärna klämde sig in i ett oanvänt foderbord som fanns inne i deras box på förra stället, just när de skulle lamma. Mitt foderbord lämpar sig inte för detta, återstår att se vad tackorna tycker om boxarna.


Foderbordet är också förändrat. Precis som någon påpekade så har horisontella brädor en egenhet att hamna på fel höjd i och med att ströbädden byggs på under vintern. Numera finns det en vertikal bräda till längst ner, som förhindrar att fodret åker ut i ströbädden, samt sneda spjälor för att de inte ska klättra upp i foderbordet. Dock blev det nog lite för glest mellan spjälorna då mina tacklamm från förra året utan problem kan komma in med bogen om de har lust. Det ger en föraning om hur det kommer att bli med lammen... Med denna nya design på foderbordet försvan allt spill så till den milda grad att det känns som om man får ösa bort hela föregående måls tilldelning innan man lägger dit nytt! Jag antar att det dock bara är de grova stjälkarna som är kvar, de mindre har de noppat i sig.

2 kommentarer:

  1. Horisontella brädor antar jag att du menar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Flute, naturligtvis menar jag det. Korrigerat.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...