tisdag 19 februari 2013

Ännu ett kraftfull slag i luften.

I ATL kan man läsa att Lantbruksdepartementet ska utreda hur jordbruket kan bli fossilfritt. Eller snarare:
– Vi tittar på möjligheterna att göra en utredning på hur de gröna näringarna kan ställa om för att bli oberoende av fossila råvaror, säger Fredrik Grönvall, från landsbygdsdepartementet, som medverkade på biogasmötet på Alnarp.

Då kan man ju tro att det handlar om att faktiskt ta reda på hur vi ska kunna bedriva jordbruk utan att stödja oss på de fossila kolvätena för driv- och insatsmedel.

Inget kan förmodligen vara mer fel! Det handlar om att knyta in jordbruket i ännu mer regleringar och bidrag för att på så sätt tvinga alla att springa åt samma håll. I det här fallet bland annat till att producera biogas som man ska generera el från.
Ett förslag som skulle sätta fart på biogasutbyggnaden i Sverige är metanreduceringsstödet, som skulle ge ett stöd till varje kilowattimme el som produceras av gödselråvara. Men sedan förslaget två misslyckats slå sig in statsbudgeten i konkurrens med andra reformer krävs nya idéer hur biogasen kan stödjas.
Man får här känslan om att det i själva verket handlar om kreativ bokföring. "Fossiloberoende" kan betyda "50% fossil" och det verkar som att man ska använda sig av olika sätt att kompensera för sina utsläpp. Näringsdepartementet har till exempel följande på sin sida:
Vi har bestämt oss för att öka energieffektiviteten med 20 procent, att öka den förnybara energin till 50 procent och att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent. Allt till målåret 2020. Och vi siktar samtidigt på att nå det långsiktiga målet om att Sverige till 2050 inte ska bidra med några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären över huvud taget. På vägen dit ska vi till 2030 ställa om vår fordonsflotta så att den inte längre är beroende av fossila bränslen.
Det finns redan forskning kring hur svenskt jordbruk ska bli i stort sett fossilfritt. Det utgick från att vi kunde släppa ut ett ton koldioxid per person, och byggde upp jordbruket utifrån det. Det hette Ekeby forskningsgård, och jag har skrivit om det tidigare. Ett ton koldioxid per person är väldigt lite, särskilt i förhållande med vad vi gör av med idag. Man anar att inte projektet liknade den rosiga framtid som statsmakten ville se, och visa upp. Därmed fick de inte vidare finansiering.

Att ge ett "metanreduceringsstöd" skulle också verka ytterligare för att stora industriella jordbruk premieras medan småbruk motarbetas. Detta tvärt emot gällande forskning som visar att småskalighet är bra för den biologiska mångfalden och gynnandet av ekosystemtjänsterna. Således mer politik och mer krångel - men bara ett kraftfullt slag i luften!


4 kommentarer:

  1. Deprimerande att sådan här spjutspetsforskning inte satsas mer på. Det kommer inte ge oss några nya iPhones men väl mat på bordet och en trevlig planet att leva på.

    Min dröm skulle vara att kombinera IT-revolutionen men backa bandet gällande urbaniseringen. Mycket av kultur, socialt umgängen och arbete borde rimligtvis kunna skötas via datorn. Närheten till naturen och möjligheten till att odla sin egen mat skulle antagligen fixa många av våra välfärdssjukdomar och bristsjukdomar.

    Uppkopplad och på ett torp med familjen. Varma med kärlek och egenhuggen ved, mätta med näringsrik och egeodlad mat. Det låter fördjävligt det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du förstår väl att det är helt omöjligt? Urbanisering och hög specialiseringsgrad är en absolut förutsättning för avancerad högteknologi. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

      Radera
  2. Ylven, det är ju förfärligt det du skriver vad som är på G, men givetvis inte förvånande. Det finns en övertro eller rättare sagt en tro att lösningen för att kunna ställa om ligger i ännu mer av marknadsliberal ekonomi. Dessutom tjänar myndigheterna och politiken de stora bondeägda organisationerna, som på alla sätt får fortsätta styra och ställa högst upp i pyramiden allt längre bort från ett hållbart icke fossilt jordbruk utan kemikalier. OCh vidare till ett permakultur- jordbruk. Vår jordbruksplitik som påhejas av slavdrivaren LRF är ett gigantiskt feltänk! Och jag har svårt att se hur vi ska kunna slå in på ett hållbart jordbruk. Så gott som alla mål som vi har för att minska den fossila energin och utsläppen inom jordbruksnäringen är inte förenliga. Det är en "omställning light" som gäller där LRF är kvar och styr med statsmakterna och politikernas goda minne. Detta är oerhört frustrerande och totalt ansvarslöst, då vi vet att det tar 10-15 år att ställa om till ett ekojordbruk med minimala användning av olja.

    SvaraRadera
  3. Vad galningarna i vår parasitära överbyggnad håller på med är bara att lämna därhän och därmed slippa frustration. Det enda som gäller är lokal satsning på att bygga upp erfarenhet o kunnande inom fossiloberoende produktion och mun-till-mun-opinionbildning och organisering.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...