torsdag 10 mars 2011

Omslag i ekonomi-vädret

Tänk så fort det kan slå om! Det var inte mer än ett par veckor sedan som det bara var upp för Sveriges ekonomi. Man läste dagligen artiklar som:

Sveriges kraft överraskar, publicerad 1 mars
Svensk ekonomis rekordstarka avslutning på fjolåret tillsammans med en rivstart på innevarande år får nu prognosmakarna att konstatera att att den svenska tigern är starkare än vad man trott.
 Den svenska tigern röt bra, publicerad 2 mars
Svensk ekonomi växer med rekordfart. Under sista kvar­talet förra året ökade BNP med 7,3 procent. Det är den högsta kvartalsnoteringen sedan mätningarna startade 1970.
 Ingves: Finanskrisen är över, publicerad 3 mars
Riksbankschef Stefan Ingves bedömer nu att finanskrisen är över. Det förklarade han i ett anförande inför riksdagens finansutskott på torsdagen.
Men helt plötsligt bara en vecka senare får man läsa rubriker med en diametralt motsatt anda i samma tidning.

Festen är över för Sverige/Mindre pengar för svensken att röra sig med i år pubicerad 9 mars
Pensionärer och hushåll med bolån hör till de grupper som får störst försämring av sin privatekonomi i år - men de flesta svenskar kommer att få mindre pengar över när alla räkningar är betalda.
 Svårare att få råd med villan publicerad 8 mars
Högre räntor och huspriser pressar husköpkraften. Husköpkraften faller i 80 procent av kommunerna. Vi har inte haft så låg husköpkraft sedan slutet av 2008.
 Uppgången för industrin dämpas, publicerat 8 mars
Den ovanligt stränga vintern och oroligheterna i Nordafrika och Mellanöstern har bidragit till att uppgången i industrikonjunkturen har dämpats under första kvartalet, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens konjunkturbarometer.
 Jag bara frågar mig, vad kommer här näst?

5 kommentarer:

 1. Vädret varierar beroende på var på pyramiden man befinner sig. På toppen skiner ännu solen, men vid foten är det riktigt gråmulet och kallt.
  Ett skyfall på toppen som spolar ned dem där uppe vore en önskedröm.

  TU

  SvaraRadera
 2. Vi är på väg mot en "perfekt storm" i världen och med vårt exportberoende kan det gå utomordentligt snabbt:

  - Oroligheter och inbördeskrig i Nordafrika riskerar oljepriset

  - Såväl Grekland som Portugal börjar närma sig kollaps

  - USA slår i lånetaket den 18 mars och om inte republikanerna går med på att höja lånetaket så måste USA ställa in betalningarna

  - Priserna på spannmål och andra livsmedel har stigit kraftigt och sätter land efter land, människa efter människa på pottkanten. De ökade matpriserna startade oroligheterna i Nordafrika. I Kina måste lönerna nu höjas, vilket påverkar våra priser på alla Kinaimport.

  Risken för en tändande gnista har väl aldrig varit större än nu - ett ras utan dess like kan komma.

  Alla bör se till att hamstra mat, bränsle och överväga att börja med lite grönsaksodling och annat. Se även till att ha kontanter lätt tillgängligt. Som tur är går vi mot varmare årstider här i Norden - det är lättare att klara en kris vid sol och plusgrader än på hösten/vintern.

  SvaraRadera
 3. Ja, det verkar onekligen vara svajigt. Själv vill jag att de ska vänta med rapporter om kommande kriser, högre räntor osv tills vi har hunnit sälja vårt hus, troligen i maj.

  Har ett annat hus att hyra på g, men hur ska man kunna odla där denna säsongen om man inte flyttar in förrän under sommaren? Hur mycket kan man egentligen odla flyttbart? ;)

  /Lillen

  SvaraRadera
 4. Lillen, jag vet hur ni har det, känslan av brådska. Mitt eget tips är att inte vara för rädd för att stå utan boende, det finns alltid lägenheter i mindre attraktiva områden som kan fungera som livbåt. Glöm inte bort heller att det är jobbigt att flytta till mindre boende, vääääldigt jobbigt...

  SvaraRadera
 5. Ja, jag skulle nog tillfälligt kunna acceptera en hel del, men kruxet är att behöva dra upp barnen från skola, dagis och kompisarna i närheten, och kanske i flera omgångar. Det värker i hjärtat.
  Vi har fått tag i ett trevligt hus vi ska hyra nu i ett par år. Fördelen är att det är ett bra hus med trädgård och åtminstone så nära att barnens kompisar kan träffas, nackdelen är att det är tidsbegränsat. Och helst vill jag liksom du hitta huset där man redan nu kan odla och förbereda för tider med dålig tillgång till mat och energi, alternativa toalett- och vattenlösningar m.m.

  Är det trångt för er i trean? Hoppas ni inte behöver stå ut alltför länge ... å andra sidan får vi kanske alla börja se att vi får blir mer trångbodda framöver, som förr.
  /Lillen

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...