tisdag 8 mars 2011

Obegriplig argumentation av Radetzki

Nu i dessa dagar när Brentoljan handlas i ca 115 dollar per fat och WTI ca 10 dolla mindre så kan man åter läsa Marian Radetzkis åsikter om olja i svenska media, här E24, Oljeberoendet fortsätter att öka.
I artikeln kritiserar han Oljekommissionens rapport "Påväg mot ett oljefritt Sverige". Orsaken att han ombeds yttra sig är att vår oljeförbrukning ökar i Sverige, trots alla föresatser om motsatsen, då inte minst just Perssons uttalande att Sverige ska vara oberoende av olja 2020. Han hade visserligen en väldigt snäll definition av "oberoende" som definierades som att bland annat vägtransportsektorn skulle minska sin oljeanvändning med 40-50%. Inte vad jag kallar oberoende, men icke desto mindre ett stort steg från där vi är idag. Så stort att Radetzki drämmer till med:

–Rapporten var ett politiskt jippo. Alla förstår att det inte går att göra sig av med oljeberoendet på så kort tid, säger Marian Radetzki, professor i nationalekonomi med inriktning på oljemarknaden.
Tänk det tycker jag mig höra att folk säger hela tiden! Marknadskrafterna ska ordna fram alternativa energikällor, biobränslen, el-bilar och kallfusion som vi kan gå över till i morgon, om oljepriset blir för dyrt. För då blir ju allt annat billigt, eller hur? (obs ironi). Artikeln har dock en viss poäng i varför det inte kan gå så fort:

Bland annat beror det på att den svenska vagnparken, med drygt 4,8 miljoner bilar, har en omsättningstid på cirka 20 år. Eftersom förhållandevis få av dessa bilar, och de som säljs de närmaste åren, är eldrivna, är det redan nu klart att vägtransporterna kommer att vara beroende av olja även 2020.
Det är ju fascinerande att oljeförbrukningen i Sverige fortfarande ökar, både med tanke på Peak Oil och klimathotet. Alla är ense, men ingen vill göra något i verkligheten. Då kan det tyckas som riktigt bisarrt när Radetzki slår till med storsläggan mot oljekommissionen för att:
–Det är politiskt oansvarigt att göra sådana där utspel som alla borde veta är felaktiga. Risken med den där typen av rapporter och utspel är att det kan finnas de som tror på vad som sägs och sedan fattar investeringsbeslut utgående från det, säger Marian Radetzki.
Problemet är alltså att "det kan finnas de som tror på vad som sägs och sedan fattar investeringsbeslut utgående från det". Man tar sig för pannan! Det är väl ett av syftena med en dylik rapport! Att folk ska fatta investeringsbeslut utgående från det och att vi därmed skulle stå bättre förberedda! För många av oss inser ju att oljan en dag kommer att minska i produktion och att vi kommer att få klara oss med mindre. Även med en så modest definition av oljefritt som oljekommissionens så hade vi haft ett oändligt mycket bättre utgångsläge om vi hade försökt leva upp till den! Nej, istället har vi ljushuvuden som miljöministern Carlgren som tror att bara miljöbilar ska köra på "Förbifart Stockholm".

Jag har bara en sak att säga om dessa herrar: Dum, dummare.

12 kommentarer:

 1. ... dummast.

  Men det är bra att Radetzki av alla människor erkänner problemen med att faktiskt lyckas genomföra en omställning. Men han blandar ihop hönan och ägget, omställningen måste göras oavsett om den är möjlig eller ej.

  SvaraRadera
 2. Exakt.

  Även en blind höna verkar hitta ett och annat korn.

  SvaraRadera
 3. Jag blev upprörd och förvirrad när jag läste artikeln. Vad artikeln till för att bara skapa konflikt och förlöjliga Perssons rapport? Eller nån form av lyteskomik att plocka in Ratedzkis kommentarer? Eller är journalisten så inbitet fossilt beroende så att ett högt oljepris är det vi skall och får leva med för något annat finns inte?

  SvaraRadera
 4. Det är lugnt...finns hur mkt olja som helst...och olja är ju en NATURPRODUKT...:

  "Oljan kommer att räcka i miljoner år"

  http://www.nyhetskanalen.se/1.1423503/2010/01/03/oljan_kommer_att_racka_i_miljoner_ar

  Publicerad 3 jan 2010 19:01 Uppdaterad Sun Jan 03 20:35:54 CET 2010
  Mer än 60 procent av den energi som produceras i världen kommer från olja och naturgas. Och med nuvarande förbrukning anses jordens oljeresurser vara uttömda om 50-60 år. Men nu vänder forskning från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm upp och ner på alla begrepp.
  -Det här är inte slutet. Det här är inte ens början på slutet. Kanske är detta slutet på början av oljetiden, säger Vladimir Kutcherov, professor i geologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm."

  "–Rapporten var ett politiskt jippo. Alla förstår att det inte går att göra sig av med oljeberoendet på så kort tid, säger Marian Radetzki, professor i nationalekonomi med inriktning på oljemarknaden." ....politiskt jippo...så sant så sant...snart hittar vi olja i Sverige också...
  .

  SvaraRadera
 5. Den där Vladimir, var det inte han med den där abiotiska oljan? Där kan man snacka om risk att det är risk för dåliga investeringsbeslut...

  SvaraRadera
 6. ..den där Vladimir har säkert rätt när han säger att moder jord producerar olja hela tiden. Om man tänker efter så har Saudiarabien producerat olja sen förbränningsmotorn uppfanns....och producerar fortfarande olja i oförminskad takt...detta måste innebära att oljekällorna har fyllts på efter hand...sunt förnuft!

  Men det är ju bra för miljöagendan om folk tror att oljan är på väg att ta slut, för då är folket mer förstående till de drivmedelskatter som politiker hela tiden mjölkar dem på...och oljebolagen får mer betalt...du vet, tillgång och efterfrågan, bestämmer priset!

  SvaraRadera
 7. @Anonym: Nej, sunt förnuft säger inte alls att moder Jord måste tillverka olja bara för att Saudi har pumpat upp olja i några decennier. Koppar har producerats sedan bronsåldern, men det finns ingen som hävdar att den måste fyllts på efter hand för det.

  SvaraRadera
 8. Ingenjören sa...

  "@Anonym: Nej, sunt förnuft säger inte alls att moder Jord måste tillverka olja bara för att Saudi har pumpat upp olja i några decennier. Koppar har producerats sedan bronsåldern, men det finns ingen som hävdar att den måste fyllts på efter hand för det."
  8 mars 2011 11:41

  ...haha..MP verkar vara knäpprisarnas Mecka! Då har du glömt magman som strömmar ur en vulkan..:

  http://www.earth.geo.su.se/chapter15/summary.html

  http://www.tellus.geo.su.se/geologi_i_skolan/Pages/malmgeologi2.htm

  SvaraRadera
 9. "...haha..MP verkar vara knäpprisarnas Mecka!".

  Det verkar som internet-trollen så sakterliga börjar vakna upp ur vinteridet. Kan ju vara läge att öva lite på svenskan så man får till förolämpningarna rätt...

  SvaraRadera
 10. Det kvittar om det produceras massor med olja i Jordens inre nånstans. De problem vi står inför (peak oil) är att produktionen minskar. Lägg därtill en ökad efterfrågan (mer människor som gör av med mer energi) så ser man problemet.

  Det kvittar hur mycket olja det finns om vi inte får upp den i den takt vårt ekonomiska system kräver.

  SvaraRadera
 11. "De problem vi står inför (peak oil) är att produktionen minskar. Lägg därtill en ökad efterfrågan (mer människor som gör av med mer energi) så ser man problemet."

  ..hörde nyss att OPEC skulle öka produktionen pga krisen i Libyen...så nog finns kapaciteten alltid..."peak oil"...glöm det!

  SvaraRadera
 12. Har du lust, så kan du ju glömma Peak Oil ett tag, tids nog kommer du att inse att det är oundvikligt. Eftersom oljan är ändlig, så kommer produktionen tids nog att sjunka.

  Bättre att vara förberedd än att tas på sängen...

  Eller vad tycker du?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...