måndag 25 oktober 2010

Musfri potatisförvaring måste ordnas

I år blir det för första gången så mycket potatis att det är lönt att förvara i en jordkällare.Därför har det funnits med bland årets mål att fixa till en jordkällare. På gården där vi hyr finns det två jordkällare, ingen av dem har använts på åtminstone 15 år, sannolikt mycket längre. Dock har även detta som allt annat känns det som, fått stryka på foten i år då knäskadan och andra projekt förbrukat mer tid än jag uppskattade dem till.

Förra helgen erbjöd sig mina svärföräldrar att åka ut och plocka upp den potatis som jag inte heller har hunnit plocka upp. Så då iordningställde jag den ena jordkällaren nödtorftigt så att det åtminstone gick att ställa in potatisen där och stänga dörren. Nu i helgen var min sambo där och hämtade hem potatis för att äta och då kunde vi konstatera att det fanns andra innevånare i källaren också. I översta lagret av potatis var det gott om musgnag. Vissa potatisar hade tydligen varit godare än andra. Så går det när det inga katter finns på gården!

Musgnag på Asterix-potatis

Så frågan är vad man gör nu? Hur mussäkrar man potatis i en jordkällare där det finns möss?

9 kommentarer:

  1. Fälla. Bonden jag kompletteringsköper potatis av framåt vårkanten har all sin potatis och nästa års behållna utsäde i en jordkällare. Han använder en vanlig vippfälla med en hink med vatten. En droppe diskmedel i hinken för att ta bort ytspänningen så det blir omöjligt att simma för mössen. Kan inte svara på om det är en laglig fälla dock. Går väl lika bra med någon annan fälla, men en sådan anser han fungerar bäst.

    På gården finns det katt, även här, men det räcker inte. Finns alltid möss ändå, bara inte lika många.

    SvaraRadera
  2. Jag är för blödig för att låta dem drunkna en efter en. Dessutom tror jag mig veta att det är en olaglig fälltyp.

    Inte drunkar de väl med en gång för att ytspänningen är borta förresten?

    SvaraRadera
  3. Själv har jag vanliga "slag"-fällor i min potatisförvaring i stan. På landet har vi tur att ha en jordkällare som är helt mustät. Mycket smidigt men svårt att fixa med en äldre jordkällare.

    SvaraRadera
  4. Jonas: Har du en nybyggd jordkällare på landet? Vilken modell är helt musfri?

    Och hur är det med fällor? Gör det någon påtaglig skillnad?

    SvaraRadera
  5. Kan inte annat än skratta lite gott åt mus-problemet i matkällaren... Här om dagen då jag gick ut från köket till hallen såg jag en mus springa över hallgolvet. Hundarna låg i bortre ändan av hallen och såg den, men ingen av jyckarna vågade sig på ett jaktförsök.. Jag skulle vara nöjd om mössen befann sig i en källare.. Ok, synd om potatis-skörden.. Men jag måste säga att det känns lite äckligt att ha dom inne i boningshuset.. Mus fällor är utställda på div ställen nu, hoppas bara inte en hund fasnar i nån av dom..
    Ha det bra Ylven, hoppas vi ses nån gång i vinter..

    SvaraRadera
  6. Jordkällaren som är musfri är har väggar av betong och är kanske 60 år gammal. Dubbla dörrar och ett en liten vid ovanpå. De gånger det kan komma in en mus är när man öppnar dörrarna och någon slinker in. I torpet däremot är det helt omöjligt att hålla dom ute. I somras satt det en på framför vedspisen och tittade på mig. Nu när vi ska bo där under höstlovet så får man sopa upp musskit i skåpen och diska ur grytor mm.

    Här i stan har vi möss på vinden som är helt omöjliga att bli av med. Sitter och lyssnar på deras springande nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett torp men har inte haft en mus på tre år nu. Fick tips av de äldre i byn att möss hatar enris så jag har stoppat det i alla springor ( o det är många)

      Radera
  7. Fick hela morotsskörden uppäten i matkällaren för två år sedan. €#!%"%& möss.

    SvaraRadera
  8. Jag förvarar mina rotfrukter i fisklådor av cellplast. Varvar sand och tex morötter och sen på med locket. Bevarar krispigheten och håller mössen borta.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...