onsdag 13 oktober 2010

Glufsglufs och hans vänner

På min promenad från busshållplatsen till arbetsplatsen i Linköping brukar jag stöta på diverse fordon som jag ser som fina exempel på tingens oordning, alltså det faktum att vi kan slösa med energi eftersom den är billig och till synes oändlig. Bilderna håller dessvärre inte bästa kvalitet, skyller på Apple för en telefon med långsam och ganska dålig kamera, ibland har objektet nästan hunnit ur bild!


Börjar med Glufsglufs själv, aka jättedammsugaren. Detta fordon far fram över i stort sett varje millimeter av centrala Linköpings gator och suger upp skräp. Efteråt är det så rent att man i stor sett kan gå barfota på stenläggningen. Jag frågar mig om det verkligen är nödvändigt med denna renhet. Eller är det bara ytterligare ett tecken på vårt energislösande samhälle? Bara ett samhälle som har sådana mängder energi att slöa kan prioritera att ha så rent i utomhusmiljön.

Glufsglufs har en lillebror, den burna dammsugaren. Den får rycka ut ibland när Glufsglufs inte når ordentligt, eller om det har kommit för mycket löv på stadens gator.

Den stora stegen, här representerad av en person som skulle titta till lamporna. Troligtvis är det väl inte så vanligt förekommande, men under sommarmånaderna mötte jag varje morgon den något mindre stegen (mindre lastbil som fjärrstyrdes från liftkorgen) som vattnade blomuppsättningarna som hänger ur räckhåll för klåfingriga stadsbor.

Här har vi också "Jointbuster" eller vad den nu kallade sig, som med tryckluft blåser upp grus från mellanrummet mellan plattorna. Av vilken orsak? En stor dieseldriven kompressor stod parkerad en bit bort.

Ibland i gräv-jargong brukar spaden benämnas H1 med hänvisning till till det banbrytande grävmaskinsmärket Åkerman (numera uppslukat av Volvo och finns inte mer) välkända grävmaskinssserie med benämning Hxx t.ex. H12. H står för "hydraul" och var det första märket som slog igenom som hydraulmanövrerade grävmaskiner, från de tidigare linmanövrerade grävarna. Dessvärre ser man inte H1'an i aktion särskilt ofta, dess strörre kompisar klämmer sig ofta in på de mest omöjliga platser.

Dessa var bara några små exempel på hur vi i vårt samhälle slösar hämningslöst på energi för att utföra triviala sysslor. Sysslor som med lätthet kunde ersatts med mankraft eller med fördel inte utföras alls. Vårt slöseri med energi är ytterligare ett tecken på tillväxtsamhällets perversion och moraliska tveksamhet. Bara för att det ser rent ut där maskinerna används så betyder det ju inte att inte utvinningen av både material och energi är ren där den sker, vilket dammraset i Ungern satt strålkastarljuset på.

Avslutar med en bild på spirorna till Linköpings Domkyrka,  bara ett exempel på vilka fanstastiska byggnadsverk man kunde åstadkomma innan vi hade fått de fossila slavarna till vårt förfogande!

2 kommentarer:

  1. Roligt! Jag vill se fler såna bilder!
    Lövblåsarna är ju ett praktexempel. I morse var de igång tre stycken på gatan utanför mitt hus. Frågan är vid vilket prisförhållande arbete/energi som dessa maskiner försvinner?

    SvaraRadera
  2. Själv kör jag min bensindrivna (2-takt) trimmer för att rensa mellan plattorna. Känns bra. Skall nog köpa en större till nästa år, en som kan rensa lite av grannens sly. Röja med Stihl?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...