torsdag 30 september 2010

Gult!

Gult måste vara septembers färg, gult som mina squash!

Närmast kameran i bild syns tre stycken Yellow Straightneck, som har varit sommarfrukten i landet. Den stora till höger ska vara en Blue Hubbard, men jag tillåter mig att tvivla på det där "Blue", möjligen har jag plockat den för tidigt för att den skulle få den rätta skörden. Den lilla uppe till vänster är någon sorts prydnadspumpa som jag fick med på köpet när jag fick kompost av en kompis. Som frö i komposten alltså. En sådan livskraft vill jag inte förgöra, så den fick vara kvar. Dock inser jag nu att den därmed troligen har förorenat mina fröer, om det är en Pepo eller Maxima vet jag inte, så jag vet inte om mina Hubbard eller Y.S. är sortrena längre.

Gult är också färgen på den underbara syn som möter mig utanför sovrumsfönstret, gult från jordärtskockorna! Jag älskar dem! Skörden i år lär räknas i hundratals kilo!

7 kommentarer:

 1. Skicka mig större foton av prydnadspumpan från olika vinklar, så ska jag försöka säga dig om det är C maxima eller C pepo. flutethoughts snabel-a gmail punkt com.
  Din Blue Hubbard ser ut att ha blivit en korsning. Den ser ganska exakt ut som mina "Golden Hubbard". Grattis!
  Vad gäller C maxima så bryr jag mig faktiskt inte så mycket om ifall de korsar sig. Det blir bara nya intressanta varianter. Alla C maxima är ju goda och hållbara i vilket fall som helst.
  Däremot C pepo är värre, då jag absolut inte vill att sommarsquash ska korsa sig med vinterpumpa. Fast har du bara Yellow Straightneck som sommarsquash gör det nog inget om de korsar sig med pumpor. Det är värre med de vitköttiga varianterna.

  SvaraRadera
 2. Tack Flute, jag dubbelkollade min fröbeställningn och naturligtvis stod det där att det var Golden Hubbard, vet inte var jag fått "Blue" ifrån...

  Bilder på den andra pumpan kommer strax. Är sådana frukter ätliga tro?

  SvaraRadera
 3. Alla pumpor är ätliga, om än mer eller mindre goda.

  SvaraRadera
 4. Ursäkta en dum fråga men vad gör man med hundratals kilo jordärtskockor? Några kilo kan man ju förbruka själv men resten? Sälja?

  Tack för en bra och informativ blogg!

  SvaraRadera
 5. Jaa du, jag ser det som en livförsäkring i första hand. Skulle det bli en plötslig oljekris så lär vi få svårt att hämta mat på Ica och då kan jordärtskockorna innebära en avgörande skillnad.

  Sedan kan jag visserligen tänka mig att sälja också, men å andra sidan äter vi mer än några kilo, så det kanske går åt. Å andra sidan hoppas jag ju att vi blir med gård snart och då kanske de går åt som utsäde till en kommersiell odling.

  SvaraRadera
 6. Jordärtkocka går utmärkt att lagra i jordkällare. Går att tilllaga på olika sätt soppa, sås, grillade i ugnen likt potatis, gratäng etc etc.

  SvaraRadera
 7. Hej Ylva, jag läser din blogg med intresse. Är själv medarbetare på klimatmagasinet Effekt och i den rollen har jag en fråga till dig men hittade inte någon mejladress vid en snabb koll på bloggen. Kan inte du mejla mig så hör jag av mig med mina tankar? Jag nås på magnusson_oscar@hotmail.com

  Mvh
  Oscar Magnusson

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...