måndag 18 oktober 2010

Försummad trädgård

Äntligen kom jag tillbaka till mitt trädgårdsland i helgen, jag minns knappt när jag var där senast. Men det var nog i början av september. Först var det annat att göra, sedan var det en trasig menisk som hindrade mig. Dessvärre är försummelsen mer långtgående än så, vilket ni snart ska få se. Efter mitten på juli har aktiviteten av mig varit betydligt mindre, mindre än vad som har krävts för att hålla ogräsen stången.

Potatisland?
Knappt man kan tro det men detta är ett potatiland. De stora bladen i vänstra hörnet är pepparrot, som var den dominerande arten på denna mark innan jag fick för mig att göra trädgårdsland här. Närmast i bild har vi kvickrot, det är också ett ganska högt tryck av kirskål. Av potatisen syns knappt ett spår, då bladmögeln tog blasten i augusti. Då hade jag dessvärre så mycket att göra att jag helt enkelt inte hade tid att ta hand om det. Det är ju tur att potatis finns på Ica så att jag kan göra mina lärospån i fred.

Brytböna Maxi
 Så här ser brytbönor ut som har varit med om två nätter (minst) med fem minusgrader. Lyckligtvis har detta varit en rikgivande sort i sommar som jag har skördat flera gånger, så allt är inte förspillt. Vilken skillnad det är på nyplockade och tillagade brytbönor jämfört med dem i frysdisken på Ica!

.
Störskärböna Eva
 Här har vi mer skärböna, men den här gången på stör. Här kunde jag dock skörda endel baljor som torkat redan innan frosten och därmed kanske kan fungera som utsäde. I så fall blir det mycket störskärbönor nästa år...

.
Sockermajs Double Standard
Sockermajs har vi skördat vartefter i sommar, men bland dessa vissnade stänglar kunde jag ändå sortera fyra stycken mogna och ätbara kolvar! Som sockermajs var det en väl fungerande sort, även om mitt hjärta klappar varmare för mjölmajsen Painted Mountain.

Knäpparelarv
Den här lille gynnaren står för stor förstörelse i potatislandet, den kände knäpparelarven, som äter gångar i potatisen om det inte finns andra rötter att äta på. Med tanke på mitt ogräsbestånd borde den ha haft gott om mat. Troligen är det inte heller den som är orsaken till att så pass mycket potatis var rutten i jorden, då bladmöglet tyvärr fick fara fram fritt här i augusti. Eller kanske tidigare frostnätter har satt igång processen. Lärdom till nästa år.

Grönkål Baltisk Röd
Så här ser grönkål ut som kålfjärilslarverna har fått festa fritt på hela sommaren. Tydligen har kålen satt igång att växa efter att fjärilslarverna förpuppat sig. Nästa år ska det bli nät... Har jag sagt det förut?

Bland ogräset kunde jag i alla fall skörda kvarvarande rödlök, kålrötter, palsternackor och palsternackfrön, en jättemorot, fyra kolvar med sockermajs samt torkade skärbönor.  Nästa år ska jag nog prova på någon kokböna också.
Torkade skärbönor.

4 kommentarer:

 1. ja....vi hade också storartade planer för vårt trädgårdsland när vi flyttade ut till vårt hus på landet......men så slog verkligheten till. Fösta året gick bäst, lite grönsaker och en hel del potatis.....andra året, gravid, kräkas i trädgårdslandet istället för att odla, det som såddes skördades aldrig. Tredje sommaren; barnet som föddes under vintern visade sig vara sjukt redan från start.....så det har varit sjukhus och åter sjukhus även genom 4:e sommaren.

  Men nästa år! Då ska det bli odla av!

  Jag kan bara citera dig; "tur att det finns mat på ica". Tänk om man hade varit beroende av det man själv kunde producera....hur hade man klarat sig?

  Det är väldigt tur, att jag (förhoppningsvis) har flera år på mig att lära mig tillräckligt om att producera mat.

  SvaraRadera
 2. kattenihatten: Hoppas att ditt barn mår bra idag.

  Ja, nästa år, då ska vi odla!

  SvaraRadera
 3. Måste kännas trist att ha så långt till odlingarna hemifrån? Jag har svårt att hinna med och då ligger odlingarna vid ladugårdsknuten.

  SvaraRadera
 4. Nisse, ja visst försvårar det högst avsevärt att inte kunna gå ut en timme varje kväll och rensa. Nu är ju tyvärr inte livet alltid en rak väg mot de mål man sätter upp, man får vara nöjd ibland om man i alla fall inte rör sig bort från dem...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...