torsdag 29 april 2010

Kedjebrev om bensinpris

Det händer då och då att jag får kedjebrev om bland annat bensinpris och bensinskatt. Folk som har skickat vidare till alla sina kontakter, däribland mig. Numera svarar jag med samma mynt, dvs skickar ett svar som går till alla adressaterna med några för stunden väl valda ord. Behöver jag tillägga att jag aldrig får sådana här brev mer än en gång från samma person?


Här är ett exempel på kedjebrev jag fått. Första gången var det som PowerPoint som hade franskt ursprung, andra gången hade någon bemödat sig att klippa ut innehållet och lägga in det i ett mail, men samma innehåll. Dock skiljde det två år mellan gångerna, därav de olika svaren.

Bensinpris 
God dag,
Jag har hört att bensinpriset inom den närmaste framtiden kan komma upp till Sek 17,00
Vill du, att bensinpriset sänks istället? Det är möjligt! Men man måste agera NU! Man måste göra det klokt!
 

Förra året försökte man pressa oljebolagen, genom att inte köpa bensin på vissa dagar. Direktörerna skrattade,för dom visste att bensinen, som inte köptes på måndagar,köptes ändå sedan på tisdagar. Lite strul lyckades man orsaka, men någon större effekt kunde man inte se.
 

Någon har kommit på en idé, som kan fungera,om vi verkligen vill. Läs vidare och bli en av oss!
Bensinen kostar i dag ca 13,00 sek/liter. Vi känner alla till att oljebolagen gör jättevinster. Försök komma ihåg, när vi lät priset komma upp till 10,00 sek. Då påstod man att oljan höll på att ta slut. I dag försöker man inte ens påstå, att oljan är på väg att ta slut – det finns mer olja i dag än för 35 år sedan och då kostade bensinen 2 kr liter. Vi måste bli mer aggressiva och visa att konsumenterna kan göra något. Att kunden får ha rätt! Det enda sättet att slå där det gör mest ont är: I plånboken! Det kan vi göra! Hur?
 

Vi behöver alla våra bilar och vi måste köpa vår bensin, Men vi kan påverka priset: När vi agerar tillsammans kan vi starta ett Priskrig!!!
Vi föreslår: Att vi inte köper bensin av dom 2 största bensinbolagen: Statoil eller Preem. När dom 2 största oljebolagen inte lyckas sälja bensin längre, blir dom tvungna att sänka priset, för att få kunderna tillbaka. Detta leder till priskrig och alla andra bolag är tvungna att följa med. Men, för att kunna nå resultat, måste vi nå hundratusentals Statoil och Preem- kunder. Alla måste samarbeta!! 


Vi gör såhär! Även med företagsbilar! Jag skickar detta till 30 personer.  När alla i sin tur skickar detta vidare till 10 personer, har vi redan nått 300 och när dessa 300 skickar till sina 3000 bekanta… Har vi nått 3 000 000 o.s.v.… Du förstår hur jag menar?

När alla skickar detta dagen efter, har vi på en vecka nått 300 milj. människor, i priskrig mot oljebolag (Någon måste naturligtvis översätta detta till engelska och tyska) Ja,vi kan vinna, men det är oerhört viktigt att vi inte köper vår bensin på Statoil eller Preems mackar. För att kunna komma vidare med detta och nå ändamålet, ber jag dig, skicka detta vidare.
 

Kan vi räkna med dig?20 maj 2008 svarade jag såhär:

Jag uppskattar inte sådana här mail.

Använd huvudet och ta reda på lite fakta själv istället. Bensinpriset kommer ALDRIG att gå ner mer än ytterst tillfälligt, detta pga att det är en ÄNDLIG RESURS! Och nej, den håller inte på att ta slut, vi har hälften kvar, men utvinningen kommer att minska från och med nu, vilket innebär att tillgången sjunker. Lagen om tillgång och efterfrågan styr priset vilket innebär...

I skivande stund kostar råoljan 128,66 dollar fatet, vilket är nästan 100% mer än förra året. Det beror på lagen om tillgång och efterfrågan. Om du inte vill betala dyr bensin, så ordna ditt liv så att du inte behöver åka bil. Det är den enda lösningen.Igår svarade jag:


Sådana här utskick är bara larviga. Orsaken till att oljan är dyr är att det är en ändlig råvara som alla vill köpa. Självklart säljer oljebolagen den så dyrt som det går! Och det kommer att bli ännu dyrare, det är det enda som är säkert. Om du är intresserad så sök på Peak Oil eller oljetoppen. Här är ett exempel på en bra blogg i ämnet: http://flutetankar.blogspot.com/2010/02/att-inte-tro-pa-peak-oil.html

Om du som läser det här mailet tycker att bensinen är för dyr idag så hjälper det inte att gnälla, det enda som hjälper är att ställa om sitt liv så att man inte behöver lika mycket! Då är man förberedd när den verkliga oljeprischocken kommer!

Dessutom ska vi i Sverige vara glada för den bensinskatt vi haft, för den har gjort att vi inte byggt upp samhället kring bilen på samma sätt som till exempel USA har. Det vettigaste vi kan göra med bensinskatten nu är att se till att politikerna använder pengarna för att bygga upp strukturer så att man kan klara sig utan bil igen! Mer lokaltrafik, mer tåg och mindre köpcenter utanför stadskärnan. Mer statsstöd till små lanthandlare i mindre orter.


Kedjebrevet är så larvigt formulerat så jag tom har funderat på om det i själva verket döljer en trojansk häst eller dylikt. Uppenbarligen finns det folk som inte är lika misstänksamma som jag utan lägger ut det på sin blogg i fullaste allvar! Naturligtvis finns det även som Facebook-grupp... Och folk lägger ut det på forum. Vad har de huvudet till?

   

4 kommentarer:

 1. Det är bara det vanliga gnället från folk som ser det som en "rättighet" att åka omkring ensamma i sina bilar. Samma tjafs som "bensinskatteupproret" som det blev väldigt väldigt tyst om efter regimskiftet 2006.

  När jag ser vad folk kör för bilar, och vilken körstil de har, så undrar jag om det skänks bort bensin nånstans.

  SvaraRadera
 2. Det var det roligaste jag hört, bra idé att skicka tillbaka till alla. Nu väntar jag bara på att jag ska få ett sådant kedjebrev :-)
  Hur går det med boken?

  //HPD

  SvaraRadera
 3. Tack HPD, det känns alltid skönt att skälla lite...

  Boken ja, den lever i mitt huvud, men jag verkar inte få tiden över för att få ner den på pränt, eller om det är disciplinen som saknas.

  SvaraRadera
 4. Intressant att samma personer som gnäller över bensinpriserna sysslar med tomgångskörning, tar bilen även om de bara ska nån eller några km, skiter i allt vad "eco-driving" heter, inte försöker samåka, inte köper bensinsnål bil osv.

  Om de verkligen menade att de tyckte att bensinen var galet dyr och att de inte har råd och allt vad man hör, så skulle de ju använda bilen på ett helt annat sätt. Det är bara gnäll från personer som tycker att ingen ska komma och tala om för dem hur de ska leva sina liv, oavsett om deras liv förstör för andra..

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...