torsdag 8 april 2010

Bryta ny mark - bokstavligen!

Så är årets odlingssäsong påbörjad. Vi tog fram kanonen för att skjuta mygg igen, dvs åkte till grannen och fick låna en traktor med vidhängande plog. Det blivande trädgårdslandet var 6 * 16 meter stort. Jag törs inte gissa hur lång tid det skulle tagit att handgräva, men att plöja det med traktor tog mindre än 10 minuter. I år började vi dessutom på rätt sida landet...
Det kommer nog inte att bli helt enkelt att hävda detta trädgårdsland då det är tämligen mycket rotogräs. Där växer både kvickrot, kirskål och något som liknar pepparrot. Närmast traktorn i bild är det mest "pepparrot" och kirskål, så där får det bli potatis under tjockt halmtäcke. Hitom potatisavdelningen blir det bönor och ärtor, som också kommer att få en hel del marktäckning. Närmast kameran kommer squash, majs, kål, och diverse rotfrukter att odlas. Det är väl här som det kommer att bli mest manuell ogräsrensning antar jag. I en bod har jag hittat en gammal och mycket funktionell hjulhacka som kommer att nyttjas så långt det går.

I förra årets potatisland har jag satt jordärtskockor. Jag törs knappt tänka på hur mycket skörd det kan bli där, jag satte ca 50 plantor. Dessa drygt 50 knölar jag använde till utsäde var halva skörden från en planta från förra årets odling. Vi kommer att digna under jordärtskockor! Men jag kan tänka mig värre öden ;-)

8 kommentarer:

  1. Spännande. Min första odling blir på odlingsbäddar pga den myckna förekomsten av just kvickrot och kirskål, men det är ännu mindre än erat.

    SvaraRadera
  2. Ser grymt bra ut, önskar att man hade lite mer mark. Här får man inte ens plats med en traktor skulle jag tro?

    SvaraRadera
  3. Jacob, det är bra att börja litet! Jag har odlat här en gång förut, för många år sedan, och då var trädgårdslandet ännu större. Men jag kroknade under rensningsbördan, det blev inget av det i slutänden. Nu har jag odlat från ett par kvadratmeter och ökat med lite om året. Ska bli spännande att se om jag klarar av detta jätte-land!

    SvaraRadera
  4. Kompostfilosofen: Tack! Det hade varit bra om det var min mark, men tyvärr är vi bara hyresgäster här. Men kunskapen kan jag ta med mig när vi hittar något eget!

    SvaraRadera
  5. 6x16=96 m2 det verkar inte farligt mycket jämfört med min standardiserade odlingslott på 10x10=100 m2. Jag hade nog plöjt upp dubbelt så mycket ;-)

    SvaraRadera
  6. Flute: För att bryta en grässvål och få bukt med rotogräs så tror jag nog att 96 kvm blir tillräckligt jobbigt. Varför det blev just 6*16 har att göra med naturliga avgränsningar, det gick helt enkelt inte att göra det större utan att bryta sten eller stubbar.

    Jag har ju dessutom det vi nyodlade förra året, där det blev jordärtskockor i år.

    Förhoppningsvis hinner/orkar vi också lägga ytterligare en liten åkerplätt under plogen för att så midsommarråg (hade förvisso varit smart att plöja det samtidigt, men jag tänkte helt enkelt inte på det då). Där har jag ju lite tid på mig, som tur är.

    SvaraRadera
  7. Har varit ute några timmar nu. Vi omdisponerar våra odlingar till lite rationellare fördelning. Flyttat komposter och drivbänkar och framöver de förhöjda bäddarna, så allt är på samma plats, sedan blir det tre st ca 5*20m frilandsodlingar också, plus lite mer bärbuskar, och ett stråk med sparris någonstans mitt i det hela också.

    Var iaf ett himla spring utan någon logisk placering för verktygen. Och hur smart är det att ha komposterna längst bort, när man istället kan placera dem vid ingången/utgången till odlingarna så att det dels inte blir ngn omväg att lämna köksavfall och dels så man naturligt passerar förbi komposter och redskap på vägen ut.

    Ogräs är en annan historia. Rejäl grässvål, men 70cm i princip svart jord under. Har bedrivit en förlorande strid i tre år nu, så nu blir det nya tag. Funderar på hur det skulle fungera med potatis under färskt (i princip) fårstallgödsel, ratat hö/halm med inslag av delvis nedbrutet gödsel.

    Bortgrävd grässvål flyttar jag till en hage där förra ägarens hästar eroderade fram berget, och har pss sätt lyckats återskapa lite ängsmark som blivit berg. Fåren orsakar ingen erosion. Iaf inte där.

    SvaraRadera
  8. Cornucopia?: Bra tanke att planera för hur man går för att nå olika saker. Om du inte hade nämnt det är risken stor att jag hade placerat komposten i det bortre hörnet av odlingen jämfört med entrén till huset, och hur smart är det?

    Prova du att odla potatis under fårens vinterbädd, jag har hört andra som har gjort det med stor framgång. Eller varför inte sätta lite jordärtskockor där med?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...