tisdag 24 januari 2012

Därför är Peak Oil dåliga nyheter

När man diskuterar olja med någon som ännu inte tagit in begreppet "peak oil" eller "oljetoppen" så får man oftast höra argumentet att "Men vi har ju hälften kvar!" och att det därför inte skulle vara något problem, det är ju inte som om oljan tar slut i morgon dag, bara lite mindre...

Jag låter min katt illustrera varför "hälften kvar" inte är så betryggande.

Glaset är halvtomt!
Som synes har hon  ganska svårt att nå vattnet, trots att det faktiskt är mer än halva glaset kvar. På samma sätt är det med vår utvinning av oljan, och alla andra naturresurser också för den delen. Vi har börjat med det lättaste först, de största tillgångarna som är lättast att utvinna. Kvar är nu mindre tillgångar som är mer utspridda eller svårtillgängliga. Så inte nog med att hälften redan är borta, den hälften som är kvar är mycket svårare att utvinna, men vi är fortfarande lika många som vill använda det!

18 kommentarer:

 1. Du skulle ha haft svart vinbärssaft i glaset, så skulle effekten ha varit fullkomlig. Fantastigt fyndigt.

  SvaraRadera
 2. Bra illustration - vill nog låna den någon gång!

  SvaraRadera
 3. Tack! Det är nog svårt att få katten att intressera sig för svartvinbärssaft, Möjligen skulle det gå med mjölk, får prova det en annan gång.

  Det går bra att låna bilden!

  SvaraRadera
 4. Vacker bild, dock kommer nog katten snart på att glaset går att välta för att få ut resten av vattnet. Det motsvarar väl de tekniska landvinningar som ska "lösa" peak oil pridikamentet.
  /Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer att "katten" växer exponentiellt. Eller se det som att glaset efter ett tag är en fingerborg, allt är ju relativt :)
   /Kent

   Radera
 5. Mats: Nu är det just en bild, inte en modell av verkligheten. Det är ju inte samma sak i verkligheten, där fälten blir mindre och mindre och svårare att komma åt. Sedan är ju oljan just en ändlig mängd, ju fler tekniska landvinningar man kommer på för att snabba på utvinningen, desto fortare kommer produktionen att minska. Kanske inte det man önskar sig just då. Bättre vore väl att hitta ett annat vatteglas, eller minska svettningarna och därmed behovet av vatten...

  SvaraRadera
 6. Om katten välter glaset kan han slicka upp all olja från bänken/golvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men sedan är vattnet slut.

   Radera
 7. Fyndigt illustration till probematiken och en jättefin bild! Tackar! Lånar vid tillfälle.

  SvaraRadera
 8. Peak Oil är bra nyheter. Om det inte inträffat nu så hade vi fullständigt förstört den här världen. Vi kommer naturligtvis göra vårt bästa ändå, men Peak Oil innebär att det blir helt klart svårare.

  SvaraRadera
 9. Ja, det är helt riktigt, för jorden och alla andra livsformer är Peak Oil en god nyhet. För samhället som vi känner det dock en dödsstöt. Jag tror vi är eniga på den punkten.

  SvaraRadera
 10. Free energy har funnits sen början av 1900 talet,,men blivit stoppat hela tiden av dom som har/äger oljan,

  SvaraRadera
 11. Ja eller hur?

  Visst finns det gratis energi, den är bara lite jobbig att använda...

  SvaraRadera
 12. "Glaset är halvtomt" (eller om det nu är halvfullt)
  Nu har ju "katten" lärt sig att använda sugrör. Dessutom lärt sig spruta in en tyngre vätska som lyfter upp vattnet som då tar slut ännu fortare eftersom det går att slicka i sig samma mängd lika fort tills det är slut.
  Jag är mycket orolig för hur brant declinekurvan kommer att se ut när det väl börjar falla.

  Mvh Bengt org


  "men vi är fortfarande lika många som vill använda det! " Nej - vi blir fler och fler på tidsskalan.

  SvaraRadera
 13. Bra jämförelse men PO betyder brist på olja för att hålla igång tillväxten i vårt ekonomiska system. Bristen beror inte enbart på att det blir svårare att få tag i fossil energi utan t ex att allt mindre olja kommer ut på marknaden att bl a exportländerna behöver allt mer av sin egen olja för att nu nämna något.

  SvaraRadera
 14. Hej, får jag låna din bild till en föreläsning jag tänkte hålla för min arbetsplats om Peak Oil? Jag kommer alltså ej publicera den i övrigt, bara visa den som ett gott exempel på exakt det här vad man menar. :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...