fredag 20 januari 2012

Vinter i bigården

Det här är min första vinter som biodlare. Jag köpte två bisamhällen i höstas som då redan var invintrade och varroabehandlade. Enligt böckerna så är det inte så mycket att göra nu förrän det blir vår. Jag var dock och tittade till samhällena för att få en uppfattning om hur det står till.


Här står ca hälften av samhällena på biodlarföreningens bigård. Mina två står längst bort, de vita med två lådor Låg Normal. Förra gången jag var och tittade så var det 7-8 grader varmt och jag såg bara enstaka döda bin. Jag kunde genom flustret se underdelen av vinterklotet där det var bin som kröp omkring ganska fritt. Den här gången var det ca 5 minusgrader.


Klotet syns inte längre och det har börjat dyka upp döda bin i lite större mängd. Jag tror dock att det är i normala mängder för det liknande ut hos de andra kuporna. Egentligen borde jag musskydda kuporna på något sätt, men jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt. Flusterspringan är liksom lite svårhanterlig och smal. När jag tittar runt på de andra kuporna så finns det både de som har musstopp i form av olika galler och de som har betydligt större öppning än jag.


Jag ska göra en beställning av kupmaterial för fler kupor, så då får jag väl försöka beställa mussäkert galler med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...