onsdag 3 augusti 2011

Framgångar och misslyckanden

Eftersom jag bjuder lika frikostigt på mina framgångar som misslyckanden, ska jag här berätta om de som uppfyller mina tankar just nu.

Framgångar är mindre betungande, bondbönorna växer så att det knakar. På den här stängeln var det 46 stora ätbara bönor, några till var stora men de verkade ha angripits av någon svamp så de såg inte aptitliga ut. Stängeln är inte vald för att den var särskilt rikgivande utan för att den lutade ut. 1-46 känns som en acceptabel förökning.

Dessa oönskade gäster har hittats i trädgårdslandet. Och det är mitt eget fel. Med huvudet under armen tog jag emot ett lass med kompost från ett näraliggande samhälle. Då går det naturligtvis så här. Barnen får hittelön. Jag ska prova nematoder. Någon som vet hur de slår mot inhemska sniglar? Mental notering, gör aldrig det igen, särskilt inte på den gård vi köper (någon gång?) såvida det inte redan finns mördarsniglar där.

Mina spritärtor, Felthams First, har blivit styvmoderligt behandlade. De fick inga klätterstöd, eller ja, jag planterade solrosor i raden, men de hade inget försprång framför ärtorna och har först nu blivit något att klättra på, och nu klättrar inte ärtorna längre, som synes. Jag har skördat endel och tänkte att resten skulle bli utsäde, men då är det ju bra om de inte hamnar på jorden redan i år. Undrar om kontakten med jorden fått skidorna att öppna sig i förtid? Alla skidor är inte förlorade som tur är.
 

Något konstigt händer med majsens hanblommor, det utvecklas majskolvar ur dem, utan täckblad. Hur kan det gå till?Ännu är potatisen grön, vissa mer än andra. Maria blir det inte nästa år, och Fakse bara om jag hittar certifierat utsäde.

6 kommentarer:

 1. Det är faktiskt inte omöjligt att bekämpa mördarsniglar när man har en gård. Problemet är i villaområden där det räcker att en villaägare struntar i det för att problemet skall kvarstå. Som gårdsägare kan man sätta in snigelfällor och nematoder över ett mycket stort område och även omringa eventuella tidigare avstyckade villatomter med fällor. Har lyckats väldigt väl med enbart snigelfällor laddade med järntrisulfat över stora ytor, men man blir aldrig av med problemet helt.

  SvaraRadera
 2. Vad är järntrisulfat? De enda träffar jag får när jag googlar på det är dina tidigare kommentarer på andra bloggar...

  SvaraRadera
 3. Är det järn(III)fosfat du menar?

  SvaraRadera
 4. Jaja, jo. Det var väl fosfat... Sniglar på paketet iaf.

  SvaraRadera
 5. Nematoder skulle jag läsa på mkt innan jag spred ut i mina marker, vi vet inte konsekvenserna av dom. Håller med Cornu, sniglar går inte att få bort när man har en gård.
  Förra året hade vi snigelstänsel, 2 metalltrådar på brädor kopplade till ett 9V batteri runt odlingarna, fungerade bra.

  SvaraRadera
 6. Enklaste snigelfällan är en planka på marken i ett fuktigt hörn. Lyft upp den på morgonen och hacka alla mördarsniglar som ligger under.

  Vad gäller hanblommor med majs i har det hänt mig också att det ibland blir enstaka majskorn i hanblommorna. Bara att tacka och ta emot naturens nycker.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...