tisdag 23 augusti 2011

Bloggens bakgrund

För den som är nyfiken har jag just lagt till en sida om bloggens bakgrund. Klipper in innehållet här så att även "gamla" läsare kan få den till del.


*****************************************************************

En dag vaknade jag upp. Såg världen omkring mig med nya ögon. Och då såg den helt annorlunda ut. Strax efter det började jag skriva på den här bloggen. Här ska jag förklara vad jag såg.

Alla vet vi att oljan är en ändlig resurs. Man börjar utvinningen, flödet ökar till den dag man nått toppen, varefter produktionen kommer att minska. Oljetoppen är alltså den tidpunkt när oljeproduktionen är som allra störst. Många fakta talar för att den globala sammanlagda oljetoppen utspelar sig precis nu. Produktionen av råolja har varit konstant de senaste åren. De små ökningar som har redovisats är i själva verket andra sorters olja som man numera räknar in i oljeproduktionen, bland annat olja från bioenergi. Varför kan inte produktionen stiga igen då? Jo, för att man varje år hittar mindre och mindre olja. De fynd som utropas som stora i media är visserligen en bra affär för inblandade parter men är bara små fält jämfört med de stora gigantfält som håller på att tömmas nu. Det som just i skrivande stund figurerat i media skulle i själva verket räcka till max två veckor av världens oljetörst.

Och vad kommer att hända när oljetoppen passeras och produktionen sjunker? Det mest tydliga är att priset kommer att stiga. Sedan 2005 har priset stigit utan att produktionen har ökat ytterligare. Detta är första steget. Redan har de stigande priserna varit delorsak till finanskrisen 2008. Men hur kommer det att bli den dag som produktionen börjar sjunka på allvar? Räcker det med högre pris för oljan då? Eller kommer det att bli krig? Och då är risken ännu större för att det ska bli störningar i oljetillförseln. Det är svårt att tänka oss idag vad oljebrist skulle innebära för vårt samhälle, då vi som är födda på 70-talet eller senare knappast minns oljekriserna på 70-talet eller bristerna under 2:a världskriget. Det var illa då, men nu är det ännu värre. Att kunna ta oss till jobbet är det minsta problemet, att få tag på mat kommer att vara det största. Det var därför jag började odla våren 2008. För att minska risken att tvingas se mina barn gå hungriga.

Men vad händer om det inte blir en oljekris? Utan bara ökande knapphet och därmed högre priser. Jo har de inte hänt förr så kommer världen att gå in i en permanent recession. Detta eftersom energi och framför allt olja är en bärande ingrediens i ekonomisk tillväxt. Recession innebär ökande arbetslöshet, deflation och minskande offentlig aktivitet pga minskande skatteintäkter. Många kommer att bli arbetslösa och bland annat  inte kunna betala för sina högt belånade villor.

Om du vill veta mer om oljetoppen så läs på länkarna nedan.

Svenska:
Energikris: Problemet
Flute tankar: Energi och råvaror
Globala Energisystem, instution vid Uppsala universitet med flera publicerade artiklar om Peak Oil

Engelska:
Energybulletin - Primer

4 kommentarer:

  1. Bra motiverat (och bra blogg!), fast meningen "Jo har de inte hänt förr så kommer världen att gå in i en permanent recession." känns som att den skulle kunna formuleras om lite. Något att ägna en tanke, kanske? /MK

    SvaraRadera
  2. På med kånken och näbbstövlar! :) Jag vill se peak bidrag i Sverige, så kanske det avtar antalet vänsterbloggar.

    SvaraRadera
  3. Anonym 08:36
    Jo, jag kände också att det inte var riktigt välformulerat där, jag får försöka göra det lite bättre.

    Anonym 10:11
    Själv har jag aldrig känt mig dragen åt vare sig kånken eller näbbstövlar. Tycker du att dina börjar skava, eller? Okonstruktiv kommentar som inte tillför något i diskussionen. Är det något du inte håller med om? Säg då vad det är så kan vi snacka!

    SvaraRadera
  4. Hej Ylven,

    först främst tack för en bra blogg. Jag håller med om oljetoppen kommer att ha en enorm betydelse för vår framtid. Jag anser dock att man i energifrågor måste titta på den totala energiförsörjningen för att ge en rättvis bild. Vi har idag en global gasmarknad med stor över kapacitet på grund av ökad LNG och shale gas produktion. Det råder heller ingen brist på kol i världen i nuläget. Det finns stora substitution möjligheter mellan olja och kol & gas, t ex genom elproduktion i utvecklingsländer. Det finns även flera andra stora trender så som mer förnyelsebar energi, ökad energi effektivisering, ökad användning av biobränslen, hybridbilar etc. Visst kommer den totala produktion av fossila bränslen att peaka under de närmaste 20 åren. Men det finns ju också stor möjligheter att förändra vår energi konsumtion under tiden. Det kan dock bli svårt att göra detta på grund av att politiker ignorerar problemet samt den enorma globala kreditbubblan vi har som troligtvis kommer leda oss in i en depression.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...