måndag 8 augusti 2011

Perspektiv

Ibland kan det vara svårt med perspektiv, som till exempel när man ska sätta fastighetspriser i relation till om de är dyra, billiga, rimliga, köpvärda osv. Då kan det vara bra att spara lite hållpunkter under åren som går.

Vi var nyligen och tittade på en gård ca 2 mil från Linköping, 17 hektar stor som vi kunde tänka oss. Vi lade ett som vi tyckte rimligt bud på 2 miljoner, men det verkar som om säljaren får någon/några 100-tusenlappar mer.

Som jämförelse kan man då se på den här gården, tyvärr har jag inte sparat vilket datum jag klippte ur den ur tidningen, men det borde ca 10 år sedan, möjligtvis något mindre.
Vad ska man säga? Är det rimligt att en väldigt likartad gård kostar mer än dubbelt så mycket ca tio år senare? Som ytterligare perspektiv så låg räntan då på cirka 5 till 8 procent beroende på bindningstid. Det skiljer sig ju inte så rasande mycket från dagens läge. Och tycker man att det är dyra räntor så beror det bara på att man saknar perspektiv, och inte minns dem som gällde på 80-talet och början på 90-talet. Nu vet jag ju för övrigt inte vad gården ovan såldes för, men gården ovan, som vi lagt ett bud på har som jämförelse utgångspriset 2.5. Säljarna hade nog förväntat sig att få betydligt mer dock.

7 kommentarer:

 1. Självklart är den värt det då vi har tryckt upp dubbelt så mycket pengar sedan dess, se penningmängdsökningen på SCB, det finns ungefär dubbelt så mycket pengar idag som för tio år sedan.
  Sedan kan jag hålla med om att det f ö är en gigantisk bobubbla.

  SvaraRadera
 2. För 10 år sedan fanns inte 500 olika tidningar om inredning, boende, bygge osv. Folk hade andra intressen än sitt boende helt enkelt. Idag prioriterar medelsvensson boendet över allt annat och spenderar sina slantar därefter.

  SvaraRadera
 3. Skaffa dig lite mer tålamod :-) och var glad för att ni inte får köpt er gård nu. Priserna kommer att rasa och ni kommer att få mycket mer för pengarna inom kort.

  SvaraRadera
 4. Läser för tillfället en bok, Lords of Finance handlar om 30 talet. Det slår en, hur mycket som går igen idag. Går EMU under lär många ligga på gatorna och svälta. Jord och skogsfastigheter slumpades då bort, kanske blir det så igen.

  Har ni guld så kanske ni byta en tacka mot gård om det går så illa.

  SvaraRadera
 5. Jag har spanat lite på vad jag antar är samma gård, kommer dock inte lägga något bud. Blev lite förvånad att den legat ute så länge (120 dagar), men så var väl utgångspriset lite väl högt. När man jämför priset med annonsen du tar upp ovan bör man tänka på att en stor del av priset är själva huset (även om taxeringsvärdet för huset inte är så högt). Då gör 115 m2 ganska stor skillnad jämfört med 75 m2. Den som är ute nu är stor nog för en familj enligt dagens normer och verkar vara i hyfsat skick. Tre rum på totalt 75 m2 skulle de flesta tycka var för lite, dessutom vet vi inget om standard och renoveringsbehov.

  Men visst har priserna nog stigit mer än rimligt för vissa objekt.

  Hoppas vi båda hittar något i trakten utan att driva upp priserna för varandra.

  SvaraRadera
 6. Egoisten: Jo visst låter det som samma gård. Jag förstår att det är ofrånkomligt, att någon av bloggens läsare letar gård i samma område. Icke desto mindre känns det konstigt... Hoppas att vi inte bjuder på samma fastigheter.

  Jag försöker så mycket jag kan att ha tålamod och vänta på att fastighetspriserna ska gå ner...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...