tisdag 31 augusti 2010

Valretorikens sövande meningslöshet

Valet närmar sig med stormsteg och partierna fläskar på så mycket de kan för att övertrumfa varandra i valfläskutdelning. Inte många vill prata om obekväma förändringar och ingen vill prata om nödvändiga paradigmskiften. Det vore dödsstöten för en politiker att säga sanningen när ingen annan pratar om den, att säga att vi måste minska vår energiförbrukning och påverkan på alla ekosystem omkring oss för att vi ska kunna fortleva på denna planet. Cornucopia skrev ett inlägg för ett tag sedan som jag tyckte var mitt i prick, Otack är den proaktives lön. Om man varnar för en kommande fara, så vill inte folk gärna tro att det kan vara så illa som man beskriver, och om man mot all förmodan får med sig folk på att förbereda sig inför faran så kommer folk i efterskott att säga att "Det var ju ingen fara, det gick ju bra!". Inlägget handlar om vaccineringen inför svininfluensan, men det går lika bra att applicera på ozon-lagret, milleniumbuggen eller varför inte en klimatproblematiken.


Nu i detta valslutspel fokuserar media på hur mycket pengar olika grupper i samhället utlovas att få efter valet, hur mycket det kommer att kosta att driva bilen osv, men ingen funderar över hållbarheten i de vallöften som avges. Det får politikerna fixa till i efterskott, om de förmår. Ingen vill vara den som blir ihågkommen för försämringar. Det är framför allt en bedövande tystnad från alla läger om vad för sorts samhälle man utlovar om energin blir märkbart dyrare. Eller blir brist på. Hur kommer det att påverka ekonomin när redan dagens oljepriser anses sänka konjunkturen?

Sanningen är att det står en elefant mitt i de fina salongerna, festen pågår runt omkring och alla låtsas att elefanten inte är där. Elefanten är att tillväxten inte kan fortsätta när energitillgången sjunker, när den tillgängliga oljan på världsmarknaden sjunker. Och när tillväxten försvinner så rycks fundamentet för vårt ekonomiska system baserat på tillväxt undan. Penningsystemet med fiat-valutor och fractional reserve banking inte minst. Hur ska det då gå med partiernas vallöften? Hur ska det då gå med vårt samhälle? Det är det inga partiföreträdare som talar om i valrörelsen.

3 kommentarer:

 1. Hej ylven
  Jag letar efter någon vettig person att personrösta på. Vill minnas att Cornucopia? nämde någon gång att du är aktiv i MP, är det så eller är jag helt ute och cyklar?

  / Johan

  SvaraRadera
 2. Jo, det stämmer att jag är aktiv miljöpartist. Du återfinner mig på landstingslistorna i Östergötland. Det vore kul om du tycker att jag är vettig nog att rösta på.

  SvaraRadera
 3. Hej igen
  Jag bor i Stockholm så det gick ju inte. Vet du om det finns någon kollega i Stockholm som har likvärdiga åsikter som dig angående peak-oil, tillväxtens gränser och penningssystemet?

  Jag har varit inne på mp.se men blir skickat till valpejl.se där det oftast inte finns någon information alls om kandidaterna.

  / Johan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...