måndag 16 augusti 2010

En piss i Mississippi

Återigen står det att läsa om oljefynd i media. Den här gången gäller det ett fynd gjort i Afganistan på ca 1,8 miljarder fat. Ingen stans i artikeln står det om det är ett stort eller litet fynd, men man får ändå uppfattningen att det är stort eftersom det ändå omnämns i svenska media. I själva verket är det en fjärt i rymden, eller en piss i Mississippi. Världen förbrukar ungefär 30 miljarder fat per år. Det betyder att om man kunde teoretiskt utvinna 100 % av oljan, och det oändligt fort, så skulle det räcka i 21,9 dagar!

Så som jag tidigare skrivit om i samband med att fyndet av Susangerd-fältet rapporterades så får man ofta det felaktiga intrycket av medias skriverier att det görs betydande fynd och att det därmed inte skulle vara någon fara på taket för oljebrist. Så är dock inte fallet. Under senare år görs betydligt mindre fynd än vad som förbrukas. Det begriper var och en att det är ohållbart. Risken att vi kommer att påverkas påtagligt av minskande oljeproduktion inom de närmaste åren är påtaglig, både i form av dyr energi, sämre världskonjunktur och till och med regelrätt brist är påtaglig!

Man kan ju för övrigt konstatera att det är tre i stort sett identiska notiser i tre fristående nyhetsmedia, alla utan vidare egna undersökningar. Är det nyhetstorka månne?

SvD: Oljefält upptäckt i Afganistan
DN: Oljefält upptäckt i Afganistan
Svt: Oljefält upptäckt i Afganistan

6 kommentarer:

 1. Kanske en fis för världen men ett gaslarm för afghanistan och dess ekonomi eller snarare avsaknaden av den.

  SvaraRadera
 2. Ojdå.
  Alla fynd som inte täcker världsförbrukningen i hur många år räknas alltså inte?
  All världens varor produceras i produktionsenheter, må det vara fabriker eller jordbruk eller gruvor.
  Ingen enskild kan förse världens behov under mer än en liten tid. Är då varje fabrik betydelselös?
  Kan vi då stänga alla fabriker, lägga ner alla jordbruk?

  SvaraRadera
 3. Man kan undra vad som gör att flera av Sveriges "fristående" medier blåser upp samma sak.
  /Farfar

  SvaraRadera
 4. Fristående nyhetsmedia?

  TT skriver artiklarna, tidningarna publicerar.
  Även om det i just detta fall var en Reutersnotis, som TT översatt till svenska.

  SvaraRadera
 5. Bruksarbetaren Fredrik: Man får nog se inlägget som ännu ett argument i en lång diskussion, där kärnan är att vi är illa ute pga att oljeproduktionen kommer att minska snabbare än andra energi-typer kan täcka upp. Om du är intresserad av att diskutera så föreslår jag att du sätter dig in i diskussionen.

  Sedan kan man ju fråga sig vad det är för fabriker du verkar hylla, är det de där i Kina som producerar meningslösa leksaker i undermålig kvalitet medan de förstör miljön? Eftersom vi står inför ett paradigmskifte vad det gäller energisituationen så tycker jag att det är rimligt att man slutar producera onödig skit, vi kommer att få det svårt nog framöver.

  SvaraRadera
 6. ...men artikeln handlade ju inte om att denna oljefyndighet kommer att rädda världen, den handlade om att de inte särskilt rika afghanerna hittat en (potentiell) inkomstmöjlighet, och om dom lyckas med att exploatera den (och behålla lite av pengarna i landet) så blir det ett välkommet kassatillskott.

  Att sedan vi alla måste övergå till att odla potatis och köra gengasbilar om några år, är som man säger, en helt annan historia.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...