onsdag 11 augusti 2010

Bondbönor drabbade av - vaddå?

Jag har i år satt bondbönor i två land, två olika sorter. Det ena var av samma sort som jag satte förra året, Imperial Green Longpod, från eget utsäde. I det andra landet, det största satte jag en för mig ny sort som heter Super Aquadulce. Tidigt på säsongen artade de sig bra och grodde till över 90 %. Men nu verkar de inte vilja vara med längre. Är det någon som kan säga mig vad det är som har gått fel?

Bladen blir bruna och ramlar av, med början från toppen på plantan. Jag har inte kunnat observera några större ansamlingar med insekter.
Det börjar med bruna fläckar, prickar och kanter, för att sedan sprida sig.
För att till sist drabba även bönorna som öppnar sig och ser så här tråkiga ut!

I det andra landet med Imperial Green Longpod ser man inga sådana här skador. Jorden är likartad och mängden fukt lika så.

Någon som har några tips?

3 kommentarer:

  1. Jag tror det är "chokladfläcksjuka" (engelska "chocolate spot disease"). Googla på "chokladfläcksjuka" eller läs mer på sidan 2 i Broad Bean Problems.
    Själv fick jag ett annat problem med mina bondbönor (som jag sått på sommarstället). De växte finfint fram till första regnet runt 25 juli, som väckte sniglarna. De gav sig ut på jakt efter något ätbart och eftersom nästan allt annat var intorkat käkade de av stambaserna på bondbönsplantorna, varvid alla gradvis föll omkull. Nu hänger plantorna uppochner på tork i en bod för att åtminstone ge torkade (fullmogna) bondbönor.

    SvaraRadera
  2. Jag tror mig ha kommit fram till att detta var en sorts bladmögel som går på just vicia fabia. Det är karaktäristiskt att det börjar med de yngsta bladen.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...