onsdag 18 augusti 2010

Squash!

I år är första gången jag provar att odla squash. Jag beställde tre olika sorter från Runåbergs Fröer, två sorter vintersquash, Blue Hubbard och Kroshka och en sommarsquash Golden Straightneck. Mina namnlappar på förodlingskrukorna försvann dessvärre i ett tidigt skede så jag har inte kunnat säga vilken som var vilken förrän de nu började bära frukt, då de har så olika frukter att man kunde se skillnaden. Av tre välväxande plantor visade det sig då att det var en vintersquash, Blue Hubbard men två plantor av sommarsquashen! Kroshka-plantan klarade inte av omplanteringen ut i landet. Nästa år blir det krukor gjorda av tidningspapper så att man inte rör om i rötterna så mycket, har läst att squash inte gillar att få rötterna störda.

Våran Blue Hubbard skjuter iväg rankor med en hastighet som fått en granne att döpa den till "Triffiden". Det finns också gott om växande frukter på rankorna, även om de inte är särskilt blåa ännu.


En av Triffidens rankor med frukt på.
Jag hade avsett att det skulle vara dubbelt så mycket vintersquash som sommardito men nu blev det tvärt om. Undrar hur jag ska kunna göra åt alla dessa frukter. Efter skörden av de första två och efterföljande tillagning så har jag också lärt mig att man inte ska låta dem bli för stora för då är de bara fulla med frön.

Yellow Straightneck sätter många frukter

7 kommentarer:

 1. Yellow Straightneck är ju en pumpa, fast man skördar dem omogna som sommarsquash. Så mitt förslag är att du låter frukterna sitta kvar och mogna helt på den ena av dina två plantor, så får du inte för mycket att skörda. Tillaga dem sedan som vanlig pumpa.

  Själv odlar jag Yellow Crookneck och White Custard i år av sommarsquash. Båda väldigt goda.

  Av vintersquash är det Golden Hubbard, Blue Ballet och Uchiki Kuri. Mer praktisk storlek än Blue Hubbard och dessutom mognar de tidigare. Men även de skjuter flermetersrankor som gör tappra försök att invadera grannarnas odlingslotter.

  Dessutom odlar jag i år pumpan Rouge Vif d'Etampes samt acornsquashen Mesa Queen.

  SvaraRadera
 2. Hur lagrar ni era kära squash. Vi äter och äter och äter (75 kvadratmeter squash och till hösten pumpa...) och äter... Har även sålt lite.

  Kan man förvälla den i bitar och frysa tro? Pickles?

  Hållbarheten i kylskåpet är annars god, men platsen...

  SvaraRadera
 3. Vad jag har förstått kan man både frysa in squash och göra inläggningar. Kanske behöver man inte ens förvälla den inför frysning? Annars matkällare kanske, istället för kyl? Men då krävs det ju plats som sagt...

  SvaraRadera
 4. Vintersquash har ju fördelen att kunna förvaras i rumstemperatur...
  Sommarsquash är en helt annan sak. Där får man inte ha för många plantor.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle vilja slå ett slag för inlagd squash. Skär i småbitar och koka tillsammans i ättikslag och fyll i burkar. Mycket gott att ha till stekar och annat köttigt. Lite åt syltlökshållet.

  Squach går utmärkt att frysa.

  Jag har också pasat på att gör lite squashkaka. Som morotskaka fast med riven squash i.

  SvaraRadera
 6. Upptäckte detta inlägg nu och även om det är en smula gammalt vill jag introducera skördesoppan! Jag tärnar och steker sommarsquashen i smör tillsammans med gul lök, sedan häller jag på vatten och i åker fint fint tärnad potatis från landet (Penelope har en FANTASTISK smak men även mandelpotatis är riktigt god). När potatisen är klar kör jag några varv med stavmixern så det blir någorlunda slätt med ett fåtal klumpar i. Och så en snutt grädde. Salt och peppar funkar bra som enda smaksättning men visst kan man ha buljong också. Funkar perfa att frysa in!

  SvaraRadera
 7. Vintersquashen ska du definitivt låta mogna så länge som möjligt; skörda strax innan frosten kommer. Skydda frukterna från frost och låt dem ligga i rumstemperatur några veckor för eftermognad innan du börjar äta dem. Fröna kan du spara och så ut nästa år (om du bara har en sorts vintersquash) eller så låter du dem gå med i ugnen så de blir rostade och goda.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...