tisdag 29 juni 2010

Varför odla själv?

En och annan som droppar in på den här bloggen kanske undrar varför jag lägger ned så mycket möda med att lära mig odla när jag ändå har dedikerat bloggen till att förbereda mig för ett liv efter oljetoppen (Peak Oil).

Argumentationen kan läsas i detalj i "Svart jord" av Gunnar Lindstedt, grundligt recenserad på bloggen "Livet efter oljan" , kärnan är att jordbruket är så indränkt av olja att det troligen kommer att få stora problem om oljepriset stiger och flödet minskar. Eller som Patric Deneen skriver på sin blogg:
the greatest problem of our post-peak future will not be how we continue to afford our commutes, but how we will be able to feed ourselves

För min personliga del handlar det om riskhantering. Jag har familj bestående av sambo och två barn och kan inte tänka mig något värre än att ens egna barn inte får tillräckligt med mat. Oljeproduktionen håller nätt och jämt jämna steg med konsumtionen och det krävs inga större störningar för att det ska riskera att bli tomt i oljepumparna, åtminstone sporadiskt. Fundera över hur mycket mat du har hemma i skafferiet. Det är faktiskt inte säkert att det finns potatis på ICA i alla väder. Det märkte man in England när det var strejk som ställde till med problem för oljeleveranserna till bensinstationerna. De flesta är inte mer än några dagar från svält.

    Regnbågen går ner i mitt trädgårdsland, det måste väl betyda något?

Att lära sig odla är dessutom inte något som man gör i en handvändning. Man måste gå på ganska många nitar innan man lärt sig tillräckligt mycket för att klara lite motgångar. Det kan vara de små detaljerna som gör den stora skillnaden! Samhället är skört och beroende av mycket komplexa strukturer som måste fungera och det krävs inte mycket för att det ska bli en reva i väven och då gäller det att vara förberedd.

4 kommentarer:

 1. Kunde inte sagt det bättre själv!

  SvaraRadera
 2. Intressant ämne. Jag som stadsbo har en lite fråga: ungefär hur mycket mark behövs det för att kunna skaffa en nämnvärd del av maten själv?
  T ex: om min familj skulle äta potatis varje dag och det gåt åt två "plantor" för vare måltid skulle vi behöva odla ca 700 plantor. Kan man odla två plantor per kvm åker så behövs det alltså 350 kvm mark för att förse familjen med potatis ett år. Eller tänker jag helt fel nu?

  SvaraRadera
 3. Ursäkta att det har dröjt så länge med svaret.

  Jag väljer att vända lite på frågan och konstaterar att den genomsnittliga produktionen av potatis är 2 kilo per kvadratmeter. Om en familj äter potatis som kolhyderatkälla så går det väl åt motsvarande en kvadratmeter om dagen. Det blir ju 365 kvadratmeter per år för bara potatis. Sedan bör man ju ha en fyraårig växtföljd innan man odlar potatis och då blir odlingsytan som krävs för att hålla en familj hyggligt självförsörjd på vegetabilier

  Hoppas det gav dig några svar.
  Om man bara äter potatis och inget annat så behöver en fysiskt arbetande vuxen ca 4 kilo per dag.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...