måndag 21 juni 2010

Delårsbokslut över nybörjarens misstag

Tittade på bilder från mitt trädgårdsland förra året och kan konstatera att det är himmelsvid skillnad. Både vad det gäller geografisk belägenhet, biologisk beskaffenhet och framför allt vad det gäller progress. I år var det ju fråga om nyodling, med mycket att göra innan första fröna kom i jorden så av förodling blev det intet. Jag fick till och med tomatplantan av dagis. Enda undantaget är squash-plantorna och det beror bara på att fröna sattes så sent. Dem planterade jag ut för en vecka sedan.

Slutsatser så här långt är att vissa saker mår bra av att förodlas.
 • Sådant som behöver komma igång tidigt, som t.ex. majs och kål
 • Sådant som man aldrig odlat förr som man annars riskerar att rensa bort dem på hjärtbladsstadiet för att man inte känner igen dem
Sedan är det nog bra om man kan följa lite allmänna odlingsråd lite noggrannare, som t.ex.
 • Blötlägg ärtor innan de planteras för bättre groning, täck sedan för att inte fåglar ska dra upp dem
 • Plantera inte spenat på den mest solstekta och torraste kanten i hela landet för då går de i blom innan de är en decimeter höga
 • Gör så pass stort avstånd mellan raderna att man får rum med en hacka därimellan
 • Gör djupare fåror att sätta potatisen i, än vad jag gjorde, då blir det lättare att kupa
Det som ser ut att gå riktigt bra så här långt är potatisen, den tidiga blommar redan, bondbönorna som växer som bara den, morötter och lök verkar gå bra också. Sedan är det värre. Spenaten blommar, kålen klarar nog inte att få försprång före jordloppor och sniglar, gulbetorna och den nyzeeländska  spenaten har jag förmodligen rensat bort och ärtorna har bara kommit upp till en tredjedel. Vad som hänt med resten vet jag inte. Rödbetorna och majsen går väl sådär, men jämfört med förra året så har de inte kommit någon vart. Men det var ju en kall vår i år, eller hur?

4 kommentarer:

 1. Visst var det en kall vår i år!! ;)

  Och så finns det ju alltid en massa annat i livet som skall fixas med som gör att det plötsligt har gått två, tre veckor utan att man fattade vad som hände..... och inte fick gjort ngt av de man hade tänkt/borde göra i grönsakslandet.

  Jag har ännu inte sått allt...kålrot t ex...få se om de hinner bli ngt av det?!?!

  SvaraRadera
 2. Det har varit ett "konstigt" odlingsår hittills i år, så det är inte bara du.
  Hos mig har någon (troligen sniglarna) "ringbarkat" knölfänkålen och min tidiga rödkål "Kalibos". Väldigt synd, då den senare var en av fjolårets positiva sensationer i grönsakslandet. Nu ser det inte ut att bli någon, då alla plantorna ser döende ut, liksom savoykålen. Däremot ser de andra kålplantorna mycket livaktiga ut. Två squashplantor har dött för mig också, och även där verkar det ha varit någon och käkat runt roten.
  Nå, jag ska fylla ut de tomma utrymmena som blivit med sånt som går att så sent. Broccolirybs, rucola, sallat och vintersallat, t.ex.

  SvaraRadera
 3. Ja, det var skönt att höra att det inte vara var jag som upplevt problem, även om det som ni ser ovan verkligen finns skäl för det.

  Och det finns verkligen annat att göra än att hänga i trädgårdslandet varje helg, även om jag nästan har glömt bort det...

  SvaraRadera
 4. Mindre problem i år, kanske för att jag kom igång mycket senare, och fräste först efter ogräset satt igång att växa. Att täckodla med fårstallgödsel hjälper också lite tror jag. Annars är det lite segt, men har iaf lyckats få de flesta pumpor och squash att gro, fick dock sätta en ny vända sockerärtor då jag använde gamla fröer och endast någon procent tog sig.

  Lägger ut bilder på midsommarafton tror jag.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...