söndag 7 februari 2010

50 Hz, 230 V

I helgen körde vi ännu ett flyttlass till landet. Nu är det övernattningsbart om än lite mörkt fortfarande. Det är ju ett gammalt hus med gamla elinstallationer, i bästa fall sitter det sockerbitar där elledningarna till taklamporna mynnar ut. I lamporna som vi hade med oss sitter det en kontakt. Fram med skruvmejseln och skarva med en sladdstump istället för kontakten. När jag stod på tå för att skruva fast tåtarna i takets sockerbit så glömde jag mig och lät fingrarna röra vid metallen på skruvmejseln, och tjong, upptäckte jag att strömmen var på!!! Min första elstöt elstaket borträknat. Det kändes som när man råkar slå emot nerverna bak på armbågen (änkestöten) fast i handleden istället, och det vibrerade i 50 Hz! Eftersom jag stod på tå och sträckte mig så var det ju inte svårt att komma loss. Barnen satt på sängen bredvid och jag tror att de är avskräkta för lång tid framöver att pilla med el....

Jag besiktade övervåningens två rörspisar lite närmare och kunde konstatera att det inte bara var botten på ett skat/kaj-bo man såg i sotluckan på den öppna rörspisen, utan det fortsätter ner i själva rörspisens kanaler. Det känns som om det kan bli svårt att få bort... Men den är ju så snygg så det är värt ett försök.

Den andra rörspisen av mer traditionellt snitt hade inget synligt skatbo, och visade sig ha drag när jag ställde in en osande marschall, så jag gjorde upp en liten brasa. Det gick tydligen bra så jag lade på en normal brasa. Ett par timmar senare var hela spisen varm och go. Jag känner att den kommer att bli en favorit!

Idag, dagen efter, så killar det inne i handleden och är lite ömt. Undrar vad det blir för skador av en sådan (liten) stöt?

11 kommentarer:

 1. När jag gick gymnasiet på elprogrammet lyckades jag luta mig mot ett proppskåp där det fanns en osäkrad kopparskena med trefas i. Jag fick muskelspasmer i hela armen som fick hela mig att krampa. Kvar i handflatan hade jag tre vita förkolnade partier, små som knappnålshuvuden, som satt kvar i ett par veckor.

  Jag misstänker att du strömmen gick in och ut i handen. Hade den gått in i handen och ut genom dina ben hade den antagligen passerat hjärtat och det hade inte varit nyttigt. Är du orolig kan du ringa sjukvårdsupplysningen men jag tror inte att det är någon fara med dig.

  SvaraRadera
 2. Eftersom det inte var någon last på den ledning du pillade med så var det nog hyffsat ofarligt. Själva smällen är inte farlig utan det är ju strömmen som tar kål på en! Det räcker med 30mA för att man ska slockna.. Använd isolerade skruvmejslar i fortsättningen så ska det inte vara någon fara! :)

  // Alex

  SvaraRadera
 3. Jag är inte orolig för några skador, inte nu längre. Just precis när det hade hänt var jag väl lite skärrad. En isolerad skruvmejsel, gärna med summer i ska också införskaffas.

  Den här situationen påminner lite om när vi gick på grund två gånger med bara några minuters mellanrum när båtklubben var ute tillsammans. Sedan fick vi höra alla andras saftiga grunstötningshistorer, och de var alla värre en våra! (En fick lyftas av grundet med helikopter)

  SvaraRadera
 4. Jordfelsbrytare. Billig livförsäkring. Sedan är reglerna sådana att man måste vara behörig elektriker för att installera fast monterad belysning, som i ditt fall.

  SvaraRadera
 5. Jordfelsbrytare ska absolut monteras.

  Sedan om det definieras som fast monterad belysning för att det saknas en kontakt är väl inte helt glasklart. Man får ju till exempel byta kontakter om man vet vad man gör. Det handlar ju inte om eldragning i det här fallet.

  Men det kanske är en idé att köpa ett gäng kontakter att sätta upp runt om i taken.

  SvaraRadera
 6. Eller varför inte slå av strömmen innan elpill?

  Dock tror jag inte att man måste ha behörighet för det du gjorde. Man måste bara veta vad man gör. Det gäller även en behörig elektriker. Så om en sådan gör fel så kan han inte gömma sig bakom behörigheten.

  /Jonas

  SvaraRadera
 7. Ett vanligt fel är att man sätter nollan och fasen (ledaren? är inte elektriker, och kan därför inte termerna korrekt) fel. Väggströmbrytare bryter bara den ena, fasen antar jag, så monterar man på fel sätt är lampan strömförande även när den är avstängd på väggen och släckt. Då kan man t ex tro att man byter glödlampa på en släckt lampa, men i själva verket göra det på en strömsatt lampa och råka pilla lite fel och bli ledande. Samma sak när man byter kontakter på sladdar själv. Nolla och ledare är inte samma sak...

  Jordfelsbrytare skyddar förstås i det läget.

  SvaraRadera
 8. Än värre kan det ju vara på maskiner om man sätter nolla och ledare fel. Extremfallet kan ju t ex vara en brödrost, som därmed kan stå och vara till synes avstängd, men i själva verket strömförande. Stoppar ngn ner fingrarna för att ta upp en macka som fastnat kan man alltså få en livsfarlig knäpp.

  SvaraRadera
 9. Hittade en fantastiskt underhållande tråd om andra människors erfarenheter av 230 V, finns att läsa här

  Men Cornucopia?, de situationer som du målar upp ovan kan ju knappast hända i det fallet som jag beskriver, förutsatt att jag har vett nog att sätta jorden på rätt pinne.

  Å andra sidan är huset fullt av hempular-el, så det är ju inga garantier att det är rätt gjort i väggströmbrytaren.

  SvaraRadera
 10. Köptes huset med "hempular-el" eller är du hempularen?

  Jordfelsbrytaren bryter dessutom inte ifall strömmen går från fas till nolla. Bara om strömmen går från fas till jord.

  SvaraRadera
 11. Jag hempular inte. Håller mig på rätt sida lagen med undantag för att sätta dit lampor även om där inte finns stick-kontakt. ;-) Dessutom hyrs huset, vilket kan vara skönt i sådana här fall.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...