fredag 8 januari 2010

Användning för mekaniska väckarklockor

När jag gick i högstadiet i Bollebygd under den första hälften av 80-talet så hade jag PRAO hos en avbytare. Jag vet inte om begreppet PRAO är bekant för yngre personer, men det stod för "praktisk arbetslivs orientering" och innebar att man fick följa med på en arbetsplats under två veckor. Jag fick följa med en avbytare ut till mjölkgårdarna runt i Bollebygds- Rävlanda- och Härrydatrakten (om jag minns rätt) i arla morgonstund, typ klockan 5 eller så. En avbytare är en person som träder in i stället för den ordinarie mjölkbonden så att denne kan få en ledig dag.

När jag skriver detta och tänker tillbaka på vad som fanns på dessa gårdar känner jag mig oerhört gammal... För det fanns gårdar som fortfarande hade träinredning hos korna, bland annat i grindarna som stänger ute korna från foderbordet, gårdar som inte hade rörmjölkningssystem utan man kopplade mjölkmaskinen direkt till en mjölkkanna som man fick tömma manuellt. Det fanns en riksdagsman som vi besökte, han var noga med att det skulle vara väl skött hos djuren, jag har aldrig sett så mycket halm hos korna som där. Däremot gjordes det avhorning av kalvarna med brännjärn utan bedövning och vi fick avbloda en kalv som självdött och lasta in i V4:an för leverans vid slakteriet (är lite osäker på den punkten, vart avbytaren åkte med kalven).

Dessa gårdar lär sedan länge ha slagit igen verksamheten eller byggt ut till flera gånger så många djur, vilket jag inte tror gynnar vare sig djurens hälsa eller deras livskvalitet. Men då hankade sig bönderna ännu fram med hjälp av låga investeringar och uppfinningsrikedom. Speciellt minns jag på den ålderdomligaste gården, den med grindar i trä, hur de hade ordnat automatisk öppning av grindarna vid ett visst klocklag på morgonen, så att bonden kunde få några minuter till på sig. Man hade tagit en mekanisk väckarklocka, ni vet den där typen man vrider upp med stora vingmutterliknande saker på baksidan och som har två "klockor" som en liten hammarliknande sak slår på när den ringer. Denna väckarklocka hade man gillrat upp så att en hävarm vilade på vredet till ringningen och när klockan började ringa, om än utan ljud, så snurrade vredet och släppte då ner hävarmen som öppnade grindarna och tillät korna att komma åt maten! Det kallar jag enkel teknik!

IKEA har under flera år sålt en dylik billig väckarklocka under namnet "Dekad", men nu ska man sluta med det. Passade på att köpa på mig tre stycken. Man vet aldrig när man kan få nytta av en mekanisk timer!

6 kommentarer:

  1. Andra riggningar med mekanisk väckarklockan är att ta ett litet snöre och surra fast runt vredet, så snöret antingen dras in eller rullas ut beroende på hur man riggat det hela. Kan användas för allt möjligt kul och onödigt i äkta Wallace & Gromit-stil.

    SvaraRadera
  2. Helt underbar teknik egentligen. Så billig, lätt och oftast mer pålitlig än elektronisk teknik. Samma gäller ju såklart handvevade köttkvarnar, vispar mm.

    SvaraRadera
  3. Vet inte om någon kan svara på min fråga här och om den egentligen är väsentlig men frågar ändå. Jag har köpt Dekad från IKEA och ställt in den på kl 8. Problemet är bara att så fort jag sätter på ON knappen börjar den ringa... detta oavsett vilken tid jag provat att starta den på. Hur gör jag? Jag kan ju inte ha den på OFF...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt enkelt fel på din klocka.
      Dessutom undrar jag om inte dessa klockor har gått över från att vara mekaniska (som det här inlägget handlade om) till att bli digitala.

      Radera
    2. Hejsan!
      Jag köpte också väckarklockan Dekad från IKEA igår. På baksidan av klockan finns två spakar/vridknappar som man kan vrida på. Den högra av dem styr vilken tid man vill sätta alarmet. Den högra vridknappen styr alltså den silvriga visaren. Vrid den silvriga visaren till 08:00 och ställ in vanliga tiden med den vänstra vridknappen. Kl 08:00 kommer larmet gå.

      Om du däremot listat ut hur man stänger av alarmet annat än dra on/off-knappen till Off så tar jag gärna emot tips. Finns ingen manual till klockan.. /Johannes

      Radera
    3. Den klockan jag referersr till är alltså mekanisk och liknar bara senare klockor på utseendet. Har ingen aning om hur de funkar.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...