tisdag 17 november 2009

Idéer om en gård

Ännu har jag ingen gård att pröva mina idéer på, men just idéer har jag många. Därför tänkte jag här sätta några av dem på pränt för att kanske få lite respons på hur realistiska de kan vara, eller tips på hur man kan lösa vissa problem.

Syftet med att köpa en gård är att kunna bli något så när självförsörjande, särskilt då med tanke på framtida samhällsproblem pga stapplande ekonomi vilket jag tror kommer att bli ett av resultaten av Peak Oil. Det är också tänkt att gården ska vara en framtida försäkring för våra två barn då jag befarar att vi är på väg tillbaka mot ett hårdare klassamhälle där den som inte har något är fri att utnyttjas. Så som markägare kommer de då att ha rätt goda förutsättningar, de bästa som jag kan ge dem.

I närtid (efter att en gård har köpts) är det främst två uppgifter som jag ska åstadkomma med gården:

Göra den självförsörjande med avseende på energi och mat. Delas upp i följande:

  • el
  • värme
  • utsäde
  • gödning
  • installera LED belysning för att minska förbrukningen

Generera inkomster så att vi har möjlighet att betala av den

  • Biodling i större skala
  • Odla grönsaker för direktförsäljning till restauranger och konsumenter (via torg eller beställning)
  • Försäljning av gärdesgårdsvirke
  • Kaniner?
  • Höns?
  • Får?

Tekniska projekt:

  • Ett större växthus, kanske 60 kvm. Odla färskpotatis, tomater mm
  • Avlopp som gör det möjligt att ta tillvara näringsämnena, t.ex. urinseparering, lokal biogasanläggning som genererar gas till matlagning och ev elgenerering.
  • Solpaneler, vindkraft för elgenerering
  • Välisolerat hus
  • Tunga eldstäder
Som synes är inkomssidan synnerligen begränsad, jag tar med glädje emot förslag på den punkten!

4 kommentarer:

  1. Borde du inte ha skog, så du kan sälja virke eller ved? Det borde vara en bra inkomstkälla.
    Jag vet inte hur stor gård du tänker dig att skaffa. Storleken kan ge bättre input till tips.

    SvaraRadera
  2. Min sambo som är skogsarbetare vill att vi ska ha åtminstone 10 hektar skog. Det är inte så stor tillväxt på skogen att man kan se det som ett kontinuerligt flöde in i gårdens ekonomi vid de arealerna, det blir mer av engångskaraktär när man gör större avverkningar.

    SvaraRadera
  3. 60 kvm låter alldeles för lite för ett växthus om du ska odla till restaurang.

    SvaraRadera
  4. Ja, helt säkert om man ska försörja hela restaurangen ;-) Nu var väl inte nödvändigtvis växthuset tänkt som ensam producent för att odla säljbara grönsaker, mer ett komplement. Skulle naturligtvis gärna ha ett mycket större växthus, men det känns inte rimligt att planera för.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...