onsdag 25 november 2009

Nattliga funderingar

Jag vaknade klockan tre av att min dotter skriker i sömnen. En stund senare har hon somnat om i våran säng men jag ligger klarvaken. Hjärnan börjar snurra med tankar. Mest tänker jag på den gård som vi är spekulanter på. Idag ska vi åka på visning och få se insidan av huset. Vi ska också gå igenom skogen med en inköpare från ett lokalt sågverk och se vad de vill ge för den avverkningsmogna skogen. Jag ska undersöka åkrarnas beskaffenhet med hjälp av medhavd spade. Min gissning nu är att de lägst belägna åkrarna som är ett resultat av en sjösänkning är mulljord medans resten är sandjord.

Jag funderar på vad vi ska ha för verksamhet för att generera intäkter till gården. Just nu är det tre ben jag tänker på.
 • Fåruppfödning
 • Biodling
 • Grönsaksodling för direktförsäljning till restauranger eller konsumenter
Fåruppfödning är det jag vet minst om. Men även om det inte kan bli någon stor inkomstkälla så kan de ju bidra till egen mat på bordet för att inte tala om vackrare omgivningar genom att motverka igenväxning. Dessutom är de mer eller mindre nödvändiga för att kunna bedriva kretsloppsanpassat jordbruk.


Biodling pratas det så mycket om, att det är större efterfrågan på svensk honung, att det behövs fler pollinerare samt att ekonomin är relativt fördelaktig. Jag tänker mig att börja i relativt liten skala men expandera så mycket det finns utrymme till. Försöka få kontakt med lantbrukare som odlar oljegrödor som skulle kunna få betydligt större skörd om man får bikupor i närheten. Drömscenariot skulle naturligtvis vara att de fick betala för att få dela av binas tjänster.

Grönsaksodlingen tänker jag mig som inriktad på grödor som ger extra högt netto. Min favorit för tillfället är definitivt jordärtskockan. Under bra förhållanden verkar den ju kunna ge i stort sett samma storlek på skörd som potatisen, men cirka 10 gånger bättre betalt! Även andra vanliga grönsaker som potatis, morötter, rödbetor, sockerärtor, sockermajs, pumpor mm samt jordgubbar och (amerikanska) blåbär som kan säljas vid torg-stånd eller via direktkontakter till restauranger. Jag brukar själv äta på en restaurang som har som specialitet att de har lokalproducerad mat som köps direkt från producenterna och brukar tänka att det är en vinstaffär för alla inblandade parter när flera delar av den vanliga distributionskedjan är bortkopplade.

Jag tänker mig en igångsättningsfas på åtminstone halvannat år innan jag kanske kan våga släppa taget om mitt vanliga jobb för att bli lantbrukare och allsysslare på heltid.

Jag ligger i min säng och ser framför mig de framtida odlingarna, hör bin surra, hushållshönsen kackla, grannens hästar gnägga och får bräka och hoppas i djupet av mitt hjärta att inte någon av de andra budgivarna vill ha denna gård lika mycket som jag!

4 kommentarer:

 1. Dina planer låter som det Frank gör i serien 100% Bonde om du såg det? Odlar grönsaker, kryddor mm och säljer till lyxrestaurangerna i Århus.

  Ett tips är att ha ett hasselsnår. Dels kan får man ju nöter sen växer hasselgrenarna och blir ganska raka så man kan använda dom till stängning och diverse hantverk.

  Bin är intressanta har anmält mig till en kvällskurs i biodling som börjar snart.

  SvaraRadera
 2. Räkna med mer än halvannat år. 2-3 hela åtminstone.

  SvaraRadera
 3. Noterade till min glädje flera hasselbuskar. De verkade dock vara unga och jag vet inte hur mycket nötter de kan ge. Men bra hasselgrenar var det i alla fall. I de gamla risiga hasselsnåren brukar det vara sämre med den varan.

  Tyvärr var det deprimerande många på visningen, däribland en kapitalstark granne som ville införliva gården i sin gård, där den en gång styckades av för ca 150 år sedan. Utsikterna känns inte så stora, men vi ska i alla fall lägga ett rimligt bud.

  Cornucopia?, du har nog rätt i tidsramen. Det är bara det att jag är otålig!

  SvaraRadera
 4. En gård känns som en bra ide,när man kommit till insikt om framtiden.Jordärtskockor är även en av mina favoriter.Satte 6st knölar i våras som jag tod hela skörden från nu i höst och satte 10sträckmeter. förhoppningsvis blir det en präktig häck mot grannen. Annasr så är ett inkomsttips att föda upp myskänder och sälja/hyra ut till snigeldrabbade trädgårdsägare.
  Lycka till!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...