torsdag 17 september 2009

Nästa års åker

Jag har arrenderat en liten åker att utöka mina odlingar på. Åker är nästan lite mycket sagt, den är bara några tusen kvadratmeter. Men jämfört med de trädgårdsland jag har hemma i min villatomt så är det oändling skillnad. Åkern består av ett långsträckt stycke som blev klämt mellan den gamla landsvägen (liten grusväg) och den nya länsvägen som väl byggdes någon gång på 45-50-talet. Den har varit i stort sett obrukad i ett antal år, med klöver och vall som har slagits av med betesputsen bara för att den inte ska växa igen, så den har vilat upp sig i väntan på mig.

Nu börjar jag fundera på vad jag ska odla där nästa år. Som sagt är det ju avsevärt mer än vad jag är van att odla, så det blir en omställning i tankesätt. Jordmånen är rätt så styv lera, vilket ju ger sina begränsingar. Men tanken är att odla följande:

Potatis under halmtäcke
Majs (Painted Mountain)
Bondbönor
Jordärtskockor
Sommarvete

och kanske något mer?

Sedan är ju frågan hur man ska göra sig åt för att bryta vallen. Jag hoppas kunna låna traktorer och redskap från grannen, kanske kan han också ha några tips, men det är ju ändå konventionell odling som han kan så jag är tveksam om han föreslår något som jag vill göra. Eftersom det är lerjord så vill jag jobba aktivt med att öka mullhalten i jorden, och tänker därför att det kanske kan vara bra att köra med betesputsen på hösten så att det blir ett täcklager som man sedan kan bruka ner med t.ex. tallriksharv för att på så sätt få växtresterna koncentrerade i ytan. Jag är nybörjare på detta, så jag tar gärna emot förslag. Sist men inte minst hoppas jag kunna få tag på ett lass hästgödsel i mer eller mindre brunnet skick.

3 kommentarer:

 1. Spännande projekt!
  Ska bli intressant att följa! Har själv planer på att successivt odla upp mer mark av hagen utanför!
  Kör hårt
  //Nils

  SvaraRadera
 2. Vad ska du odla? Och hur har du tänkt konvertera från hage till odlingsmark?

  SvaraRadera
 3. Jag ska odla potatis, lök, solrosor, majs! Hade en testodling i år och det blev resultat över förväntan även om majsen blir lite mager men det beror nog mer på polineringen än dålig jord!

  Konverteringen skall ske med jävlar anamma, fyllhammare, spade och grep! Alternativt grannens grävmaskin att skrapa bort gräset. Hagen är ganska svåråtkomligt för maskiner samt att marken sluttar. Men det var enklare att ta bort gräset nu på hösten än i våras. Ett annat alternativ jag klura på är att lägga ut presenning på sommaren så dör ju gräset under. Men det är föresent nu.
  //Nils
  (samma Nils som ovan men nu med internetbaserad anteckningsdagbok)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...