måndag 2 juni 2014
Det går fort!
onsdag 21 maj 2014
Squash eller pumpa
Här står åtta papperskrukor och skrattar åt mig. Skrattar åt att jag inte märkte upp vad som var halloweenpumpa och vad som var vintersquash. Men tydligt är att bara den ena sorten har grott. Om det är vintersquash kommer jag att vara väl försedd med de fantastiska frukterna från Golden Hubbard. Om det tvärt om är halloweenpumpa kommer jag att vara välförsedd med dessa monstruösa tingestar. Men då kommer jag att sakna Golden Hubbard.
Varför då inte bara sätta fler frön av Golden Hubbard för att försäkra mig om att jag får åtminstone en sådan planta? Det gör jag nog, men saken är den att de blir så fantastiskt stora med långa rankor. Tidigare när jag har odlat den så har det blivit 5-10 meter långa rankor! Tänk då fem dylika! Mycket...
lördag 17 maj 2014
Falurött och skuggor
Det står ett körsbärsträd alldeles intill huset. På sommaren skyddar det mot värmen, nu ger det så vackra skuggor på husets faluröda panel.
Rekordtidig delning av bisamhälle
![]() |
Extra plast inunder för att försöka freda dem från myrorna. Verkar fungera tillräckligt bra. |
Efter någon vecka skulle det visa sig att jag fått med mig den elaka drottningen hem medan de som stod kvar byggde viseceller. Jag har ännu inte haft tillfälle att kontrollera om de återigen kommit igång med äggläggningen med sin nya drottning, Jag får hoppas på det bästa.
Ikväll tittade jag igenom det samhälle jag har hemma. Det var fullt av ilskna bin. Två lådor LågNormal fullpackade med bin. Ilskna bin.
Fårsläpp i körsbärsblom
Hela kullen vi bor på är fylld av körsbärsträd! Jag tänker ofta på Astrid Lindgrens "Körsbärsdalen" med undantag för att vi inte bor i en dal då, utan en kulle.
När sonen öppnade dörren till ladugården hade vi förberett så att det var en gång mellan flyttbara staket ut till hagen, tackorna verkade veta precis var de skulle, trots att det var en ny hage som de aldrig varit i tidigare. Det var full fart som gällde!
Det var värre med några av lammen, fem stycken stod kvar ömkligt bräkande i ladugården. Deras mammor hördsammade inte deras rop, utan mumsade i sig färskt gräs för allt vad de orkade. Jag bar ut först två av lammen, sedan även dessa tre. Det syns tydligt att de är flockdjur, om allt annat är kaos runt omkring, så håll ihop!
Ett par minuter senare lägrade åter lugnet.
tisdag 15 april 2014
Lamningen 2014
Det var till och med så att jag hade hade hygglig koll på när tackorna hade brunstat och i vissa fall även bevittnat betäckningen. Två tackor had jag inte noterat någon brunst på, den ena av dem gick tom, Resultatet av försöket gav mersmak.
Resultat av årets lamning blev:
9 tackor av 10 betäckta
16 lamm, varav hälften baggar och hälften tackor
Endast ett dött foster (såg ut att ha varit död ett tag)
100% lammöverlevnad (räknas bland de som fötts levande)
7 tvillingpar, 1 enling och en där den andra tvillingen dött på tidigare stadie i livmodern (nämnt ovan)
Brunstsynkroniseringen gjorde så att 2/3-delar av tackorna födde första veckan, under vilken jag passade på att ha semester. Veckan efter körde jag bil till jobbet och övervakade via kamera om någon såg ut att lamma. Facit visade att inga lammade under arbetstid utan de gjorde det tidig morgon eller på kvällen.
Jag var på en kurs i lammöverlevnad i Svenska Djurhälsovårdens regi ett par veckor innan, vilket gav mig kunskap och självförtroende nog att kunna hjälpa till vid ett par lamningar. I de flesta fall tror jag att tackorna kanske skulle ha klarat av det själv men med större besvär, då många utav lammen inte låg med utsträckta framben i födslokanalen utan nosen kom ut samtidigt med framklövarna. I ett par fall var bara ena klöven framme vid nosen, den andra längre bak men inte bakåtslagen. Möjligen hade dessa födslar gått finfint utan mig, men nu var jag där så då hjälpte jag till.
Den enda tackan som bara burit ett ensamt foster tror jag däremot hade haft svårt att klara av det utan hjälp. Det var min äldsta tacka, 9 år, som jag fick med på köpet när jag köpte ett par djur från en genbank som skulle avvecklas. Hon fick inga kraftiga värkar och förlossningsarbetet fortskred inte som jag förväntade mig. Fosterblåsan kunde skymtas men kom inte ut på över en halvtimme när jag stod och tittade. Jag tog då hål på fosterblåsan och fick tag på frambenen och fick hjälpa till att dra ut ett ovanligt stort lamm för att vara Åsenfår, hela 3,7 kilo! När det kommit till skulderpartiet fick jag dra hårt för att få ut det, så hårt att jag han fundera på om jag skulle vara tvungen att avliva tackan... Jag vet att tackan inte fick något lamm förra året så möjligen var hon lite fet vilket gör födslokanalen trängre. Det är dock inte troligt att hon kommer att betäckas någon mer gång, med tanke på hennes ålder. Hon fick i alla fall ett stort och fint tacklamm som jag kommer att lägga på i min besättning.
![]() |
Kallt i soluppgången |
måndag 10 mars 2014
Vår redan?
Det är så att jag funderar på att släppa ut fåren i hagen, men det blir svårt att tänka betesrotation då, för parasiternas skull, så det får nog vänta. Men vi passade ändå på att släppa ut Fisen en stund. Fisen är förra årets flasklamm som vi sparat som sällskap till avelsbaggen. Fisen är också bagge, men så mycket mindre att rangordningsstriderna borde vara uppgjorda på förhand. Fisen är dessutom i alla lägen alltid mest intresserad av att kela! Till och med utsläppt ur ladugårdens relativa mörker!
Han gick så bra i koppel, och kom när man lockade på honom, så jag tror att vi ska fortsätta träna honom på frigång. Han verkar inte heller sakna andra får på samma sätt, han är väl alltför präglad på människor sedan uppfödningen, trots att han bodde med fåren hela tiden med undantag från första veckan.
fredag 21 februari 2014
Ännu lever mina bin
lördag 14 december 2013
Myndigheters regler slänger ut barnen med badvattnet
I somras fick vår gård kontroll av miljökontoret i Mjölby kommun, pga av att vi är ett livsmedelsföretag. Man delade in företaget efter riskklass och erfarenhet i en grupp som sedan ligger grund för en kontrollavgift. Man kontrollerade sedan lite uppgifter och tittade på en frysbox. Besöket tog ca 1 timme. Kostnad för kalaset var under tusenlappen precis.Tack Henrik, för att jag fick återpublicera detta!
Idag fick vi brev från miljökontoret igen där man återigen har gjort en indelning efter riskklass och erfarenhet och vi hamnar i samma grupp. Sedan har man lagt på 2 timmar i kontrolltillägg utan att motivera varför. Nytt beslut om förhöjd avgift till 1100 kr i Mjölby och Boxholms kommun per timme. Kalaset denna gång blir 3300 kr.
Förra året sålde vi ca 8 lamm direkt till konsument. Det blir ca 17500 kr i bruttointäkt. 18,8% av dem vill miljökontoret ha i kontrollavgift.
I somras ringde telefonen. En man frågade osäkert men beskt om vi märkte våra köttlådor? Han presenterade sig inte och förklarade vad han ville eller varför han ringde. Jag frågade helt enkelt vem är du och vad vill du? Då sa mannen att han ringde från miljökontoret i Mjölby kommun. Jag kände mig nästan ombetrodd och lite jagad.
Jag blir så JÄVLA ARG på detta landet ibland. Hur skall man orka som lantbrukare i Sverige? Denna miljö och kontroll och orättvisa konkurrens vi lever i om man jämför med EU. Idag är vi under 50% i självförsörjande gällande matproduktion, merparten kommer alltså från utlandet. Sverige håller på att MÖRDA sina bönder med sin byråkrati och kontroll. Snart finns bara kontrollanter som inte har nåt att kontrollera.
VAKNA SVENSKA FOLKET!
Märk väl att detta är bara kontrollerna i ett avseende. Det säger inget om att vi inte får slakta hemma, ens om vi tar hem veterinär för att besiktiga djuren. Livsmedelsverket har så höga krav att det inte är rimligt om man inte har massor med djur. Det säger inget om eu-reglerna, kontrollerna och risken för retroaktiva återkrav om tillämpningen av reglerna ändras i efterhand. Det säger inget om tvärvillkoren som är så talrika att det är näst intill omöjligt att hålla koll på dem. Det säger inget om djurskyddskontrollerna, där "three strikes and your'e out" får en annan innebörd, nämligen, får du tre påpekanden, oavsett hur små och oavsett om de har åtgärdats, så får du djurförbud och får själv bekosta omhändertagandet av dina djur! Det är konstigt att det finns några aktiva lantbrukare kvar över huvud taget!
fredag 22 november 2013
Lantbruket - klämt mellan oförenliga krav
Jordbruket lider av en paradox som många utanför jordbruket inte verkar förstå. Ju mer det ökar sin produktivitet desto lägre blir priserna och desto fler bönder slås ut. På det sättet är bönderna fångna i ett ekorrhjul drivet av konkurrens. De tvingas ständigt rationalisera och öka produktiviteten, vilket leder till överproduktion och/eller sjunkande priser. Folk äter en viss mängd mat. Jämfört med industriföretag har bönderna mycket begränsad möjlighet att utveckla nya produkter för att kompensera för detta. Den produktutveckling som sker inom livsmedel drivs främst livsmedelsindustrin och handeln och inte av jordbrukarna som ju ”bara” levererar råvaror.
Det finns många fler otrevliga faktorer i detta. Ta t.ex. mjölken. Den är dyrare idag i affären jämfört med för 20 år sedan, men avräkningspriset för bonden är lägre. Någon annan tar en större del av kakan. Lika dant med köttet, det är dyrare idag i affären men man får mindre betalt för för djuren man slaktar. Produktionskostnadera däremot har ökat, pga högre energipris, högre pris på insatsvaror (bekämpningsmedel och gödning) samt att förändrade regler tvingat den som vill fortsätta till stora investeringar.
Som om inte detta vore nog så ökar ständigt importen av råvaror som konkurerrar på ojämna villkor, djur som matas med antibiotika under uppväxten för att inte duka under av den osunda miljön, outhärdliga levnadsförhållanden (se t.ex. här en bild på fixerade suggor) och plågsamma transporter till slakterier. Denna ständigt ökande import gör att marknaden minskar för svenska lantbrukares varor, de slås ut av ohederlig konkurrens.
I debattartikeln konstateras vidare:
Större enheter har för det mesta inte högre produktion per enhet, däremot har de lägre kostnader. I USA använder mindre gårdar fyra gånger så mycket arbete och dubbelt så mycket maskinkapital per hektar majs jämfört med de stora gårdarna. Och sammanhangen är desamma här. De större gårdarna är helt enkelt ”mer effektiva”, för att prata ekonomiska. Jordbrukets produktivitetsökning har överträffat industrins under lång tid. Att grisar lider, landskapen läggs öde och naturen blir helt ensidig är så kallade externaliteter som inte finns med i priset på produkten.
Alltså, stora "rationella" lantbruk producerar inte mer per ytenhet, men de använder mindre mängd arbete och färre maskiner per ytenhet.Det står inget om energiförbrukning, men jag är övertygad om att den är högre för de stora gårdarna, om inte annat bara i de sträckor de måste färdas för att nå sina marker. En orsak till att de inte producerar mer är att med mindre arbetskraft och färre maskiner så kommer inte all bearbetning att ske vid en optimal tidpunkt, vissa måste göras för tidigt, andra kommer att göras för sent. Dessutom är maskinerna större vilket ofta innebär högre marktryck vilket minskar produktionen av marken
Rationaliseringarna har även inneburit specialiseringar på så sätt att det är mindre och mindre vanligt att en gård har både djur och odling. Spannmål odlas ofta på en gård och djur hålls på en annan, inte sällan är hela landskap specialiserade. Detta får till följd att denna rationalisering av lantbruket är ett mycket stort hot mot den biologiska mångfalden. En spannmålsåker är en öken för de flesta livsformer utom skadegörarna vilka bekämpas med gift. Skadegörarna gynnas ju dessutom av denna utveckling vilket gör att det krävs mer bekämpningsmedel. Det som gör störst nytta för den biologiska mångfalden är alla kantzoner, diken, stenar, åkerholmar och så vidare. Det vill säga sådant som gör lantbruket mindre rationellt, därmed finns en drivkraft att eliminera dessa för att öka rationaliteten.
Det är lätt att tänka att detta är smällar man får ta för att vi ska få billig mat, men det är en farlig väg att gå. Det kan lätt hända att vi sågar av den gren vi sitter på när vi rycker undan livsbetingelserna för sådant som stödjer oss, utan att vi behöver betala för det. T.ex. pollinerare, maskar osv. All vår storskalighet förutsätter att detta ska fungera, och det gör det ju fram till en viss punkt. Problemet är bara att vi inte vet var den punkten finns. Kanske har vi redan passerat den utan att märka? Det kanske dröjer ett tag innan effekterna slår till.
Just nu verkar alla krafter i fel riktning, de driver lantbruket mot mer storskalighet, miljöförstöring och mindre biologisk mångfald. Jag tycker att en regering med några som helst ambitioner andra än att bara bli omvalda en period till, borde se till att gynna det småskaliga lantbruket, på bekostnad av det storskaliga. Kanske genom att höja grundavdraget till 100 000 kronor per år, som i en del andra EU-länder. Kanske genom att lätta på regelraseriet för allt som har med lantbruksproduktion att göra. Med den arbetslöshet som vi har vore det snarast till fördel om lantbruket blev mer arbetsintensivt. Det skulle vara till fördel för alla i vårt samhälle om fler timmar lades på lantbruk och djurskötsel än fas3 och jobcoachning som inte leder någon stans. Lantbruket är nyckel både till miljö och ett gott liv för människorna!