lördag 17 maj 2014

Rekordtidig delning av bisamhälle

Jag hade ju sedan i höstas ett rekordstarkt samhälle som även efter rensningen fyllde tre lådor LågNormal. Jag fick tips om att dela samhället tidigt för att undvika svärmning, tidpunkten borde vara när lönnen blommade. Hos oss inföll det den 26 april. Dessa bin är inte heller så trevliga att umgås med, så jag gjorde processen kort och tog hälften av yngelrummet med mig hem medan andra hälften fick stå kvar där jag haft dem tidigare.

Extra plast inunder för att försöka freda dem
från myrorna. Verkar fungera tillräckligt bra.


Efter någon vecka skulle det visa sig att jag fått med mig den elaka drottningen hem medan de som stod kvar byggde viseceller. Jag har ännu inte haft tillfälle att kontrollera om de återigen kommit igång med äggläggningen med sin nya drottning, Jag får hoppas på det bästa.

Ikväll tittade jag igenom det samhälle jag har hemma. Det var fullt av ilskna bin. Två lådor LågNormal fullpackade med bin. Ilskna bin. Jag har aldrig varit med om dess like. Tur att jag kände mig säker i mina kläder för bina anföll direkt och i sådana mängde att hanskarna var helt täckta av anfallande bin. När jag hade tittat igenom samhället (hittade inte drottningen, inte mycket stiftade celler pga alltför starkt drag, extra låda måste på) så gick jag en omväg ner bakom ladugården för att skaka av mig bina. När jag kommer ner till våra postlådor så ser jag några som står och tittar på fåren, det är ett par grannar med barnbarn. Jag har då gått ca 100 meter från bisamhället och går inte närmare grannarna än 10-20 meter. Ändå blir de anfallna! Jag måste nog skaffa mig en ny och snällare drottning... Hur jag ska bära mig åt för att få tag på den gamla återstår att lösa.

1 kommentar:

  1. Låt henne svärma fritt!
    Så drar hon med en flock ilskna bin och lämnar en ny, förhoppningsvis, lugnare nykläckt drottning...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...