lördag 14 december 2013

Myndigheters regler slänger ut barnen med badvattnet

En fårbonde utbrast i klagan över myndigheters kontroller och avgifter. Det var synnerligen välformulerat och jag har fått tillåtelse att återpublicera det här. Håll till godo, så här ser verkligheten ut för en mindre fårägare!

I somras fick vår gård kontroll av miljökontoret i Mjölby kommun, pga av att vi är ett livsmedelsföretag. Man delade in företaget efter riskklass och erfarenhet i en grupp som sedan ligger grund för en kontrollavgift. Man kontrollerade sedan lite uppgifter och tittade på en frysbox. Besöket tog ca 1 timme. Kostnad för kalaset var under tusenlappen precis.
Idag fick vi brev från miljökontoret igen där man återigen har gjort en indelning efter riskklass och erfarenhet och vi hamnar i samma grupp. Sedan har man lagt på 2 timmar i kontrolltillägg utan att motivera varför. Nytt beslut om förhöjd avgift till 1100 kr i Mjölby och Boxholms kommun per timme. Kalaset denna gång blir 3300 kr.
Förra året sålde vi ca 8 lamm direkt till konsument. Det blir ca 17500 kr i bruttointäkt. 18,8% av dem vill miljökontoret ha i kontrollavgift.
I somras ringde telefonen. En man frågade osäkert men beskt om vi märkte våra köttlådor? Han presenterade sig inte och förklarade vad han ville eller varför han ringde. Jag frågade helt enkelt vem är du och vad vill du? Då sa mannen att han ringde från miljökontoret i Mjölby kommun. Jag kände mig nästan ombetrodd och lite jagad.
Jag blir så JÄVLA ARG på detta landet ibland. Hur skall man orka som lantbrukare i Sverige? Denna miljö och kontroll och orättvisa konkurrens vi lever i om man jämför med EU. Idag är vi under 50% i självförsörjande gällande matproduktion, merparten kommer alltså från utlandet. Sverige håller på att MÖRDA sina bönder med sin byråkrati och kontroll. Snart finns bara kontrollanter som inte har nåt att kontrollera.
VAKNA SVENSKA FOLKET!
Tack Henrik, för att jag fick återpublicera detta!

Märk väl att detta är bara kontrollerna i ett avseende. Det säger inget om att vi inte får slakta hemma, ens om vi tar hem veterinär för att besiktiga djuren. Livsmedelsverket har så höga krav att det inte är rimligt om man inte har massor med djur. Det säger inget om eu-reglerna, kontrollerna och risken för retroaktiva återkrav om tillämpningen av reglerna ändras i efterhand. Det säger inget om tvärvillkoren som är så talrika att det är näst intill omöjligt att hålla koll på dem. Det säger inget om djurskyddskontrollerna, där "three strikes and your'e out" får en annan innebörd, nämligen, får du tre påpekanden, oavsett hur små och oavsett om de har åtgärdats, så får du djurförbud och får själv bekosta omhändertagandet av dina djur! Det är konstigt att det finns några aktiva lantbrukare kvar över huvud taget!

7 kommentarer:

 1. Är det så svårt att se att detta inte endast gäller jordbruket utan i princip alla områden. Du är utsatt för godtycke och övergrepp från stat och myndigheter vem du än är.
  All verksamhet raseras som politikerna ansvarar för. Blir löjligt när Björklund skall förstatliga skolan i syfte att rädda den. Är det några verksamheter det gått ut för fortare än några andra så är det de som staten har ansvar för. Polis och försvar är tydliga exempel. När det dessutom är så att det är pålagor och regleringar från staten som belastar skolan mer och mer med krav som flyttar resurser från undervisning. Politikerna löper amok kan man lugnt påstå.

  Det kommer bara att bli värre och värre tills det rasar under sin egen tyngd eller vi helt enkelt inte accepterar detta vansinne mer och sätter stopp för det.

  SvaraRadera
 2. Visst är det så Patrick. Man är väl sig själv närmast helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Tainters definition av kollaps är "samhällelig dekomplexifiering". Vi behöver lite mer kollaps på detta (och flera andra) områden;
  Lärare som är upptagna av att skriva (kodade och obegripliga) omdömen, läkare som dokumenterar istället för att möte patienter eller varför inte polisen som fick ett nytt IT-system där det tog 2 timmar att lägga in information som det tidigare tagit en kvart att göra.
  Och, politikerna kan inte "fixa" detta problem eftersom de är en del av problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @pargman
   "Och, politikerna kan inte "fixa" detta problem eftersom de är en del av problemet. "

   Det blir rundgång, en evighetsmaskin så länge vi accepterar att det skall finnas en överhet med rätt att begå brott mot oss. Politikerna agerar allt mer vilket leder till mer problem som de i sin tur tror de kan rätta till. Systemet legitimerar sig självt på det viset så länge folk i allmänhet tror att det är politikerna(överheten) som fixar problem i samhället och inte inser att det är de som skapar dem.

   Radera
 4. Ja, det verkar inte bättre än att det är kollaps man får hoppas på!

  SvaraRadera
 5. Det känns väl som att det snart kommer en tid då "statens" tjänstemän och då menar jag inte polisen utan den "arme" av pappersvändare som ska kolla allt och alla, antingen får åka i omärkta bilar eller räkna med ett och annat kulhål när de vågar sig utanför stadsgränsen. Än så länge nöjer sig ju folk med att svära åt idiotin och knyta näven i fickan men trött på eländet blir man allt..

  SvaraRadera
 6. Jag är själv i klorna på miljöinspektörer med mitt företag som jag lever på (café). Har undvikit att anmäla mitt gårdsföretag som livsmedelsproducent än så länge då vi är i uppstarten. Kan ärlig säga att vi kommer att vara i uppstartfas ett bra tag och endast förmedla köttlådor som vi hämtar från slakteriet. Jag vet en hel del om myndighetskrånglerier vad gäller livsmedel och kan tycka att mycket är tjafs men en del helt klart befogat, spårbarhet och urspungsmärkning bland annat. Det gäller att jobba lite smart och läsa på så man är förberedd, de gör sitt jobb och är det en ung, nyexaminerad inspektör då har man genast problem, de är övernitiska och har ofta varken arbetslivserfarenhet eller förståelse för små företags villkor. De läser bara paragraferna i livsmedelsverkets lagstiftning som de googlar på... Har faktiskt ganska nyss haft en inspektion som jag höll på att bli helt galen på. Så nu är nya temperaturtabeller konstruerade och ny rutin ligger i Egenkontroll-pärmen som skådebröd till nästa kontroll. Vi serverar självklart inte gammal eller dålig mat, gjorde vi det fick ganska snart slå igen.
  Kontentan är att sunt förnuft kommer man inte långt med i det här landet nu för tiden.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...