Det var till och med så att jag hade hade hygglig koll på när tackorna hade brunstat och i vissa fall även bevittnat betäckningen. Två tackor had jag inte noterat någon brunst på, den ena av dem gick tom, Resultatet av försöket gav mersmak.
Resultat av årets lamning blev:
9 tackor av 10 betäckta
16 lamm, varav hälften baggar och hälften tackor
Endast ett dött foster (såg ut att ha varit död ett tag)
100% lammöverlevnad (räknas bland de som fötts levande)
7 tvillingpar, 1 enling och en där den andra tvillingen dött på tidigare stadie i livmodern (nämnt ovan)
Brunstsynkroniseringen gjorde så att 2/3-delar av tackorna födde första veckan, under vilken jag passade på att ha semester. Veckan efter körde jag bil till jobbet och övervakade via kamera om någon såg ut att lamma. Facit visade att inga lammade under arbetstid utan de gjorde det tidig morgon eller på kvällen.
Jag var på en kurs i lammöverlevnad i Svenska Djurhälsovårdens regi ett par veckor innan, vilket gav mig kunskap och självförtroende nog att kunna hjälpa till vid ett par lamningar. I de flesta fall tror jag att tackorna kanske skulle ha klarat av det själv men med större besvär, då många utav lammen inte låg med utsträckta framben i födslokanalen utan nosen kom ut samtidigt med framklövarna. I ett par fall var bara ena klöven framme vid nosen, den andra längre bak men inte bakåtslagen. Möjligen hade dessa födslar gått finfint utan mig, men nu var jag där så då hjälpte jag till.
Den enda tackan som bara burit ett ensamt foster tror jag däremot hade haft svårt att klara av det utan hjälp. Det var min äldsta tacka, 9 år, som jag fick med på köpet när jag köpte ett par djur från en genbank som skulle avvecklas. Hon fick inga kraftiga värkar och förlossningsarbetet fortskred inte som jag förväntade mig. Fosterblåsan kunde skymtas men kom inte ut på över en halvtimme när jag stod och tittade. Jag tog då hål på fosterblåsan och fick tag på frambenen och fick hjälpa till att dra ut ett ovanligt stort lamm för att vara Åsenfår, hela 3,7 kilo! När det kommit till skulderpartiet fick jag dra hårt för att få ut det, så hårt att jag han fundera på om jag skulle vara tvungen att avliva tackan... Jag vet att tackan inte fick något lamm förra året så möjligen var hon lite fet vilket gör födslokanalen trängre. Det är dock inte troligt att hon kommer att betäckas någon mer gång, med tanke på hennes ålder. Hon fick i alla fall ett stort och fint tacklamm som jag kommer att lägga på i min besättning.
Kallt i soluppgången |
Tack för den rapporten. Eftersom jag precis varit på fårkurs så kändes den extra fin att läsa. Verkar helt klart bra med brunstsynkronisering och semester första veckan. Skönt att allt gick så bra. 100% överlevnad är ju strålande - speciellt när man läst om allt som kan gå fel.
SvaraRadera