onsdag 14 mars 2012

Vilka kupor, vilken utrustning?

Som nybliven medlem i Sveriges Biodlares Riksförbund så får man rabatt på diverse paket hos fackhandeln. Vissa handlare har helt färdigpaketerade paket, andra som MS Biredskapsfabriken, låter kunderna själv plocka ihop vad de vill ha för varianter utifrån den fastställda listan.
Startpaket för nybörjare.
Kuppaket innehåll: Kupa med 4 lådor inkl ramar, Spärrgaller, Varroagaller, Täckskiva, Vaxkakor, Honungssil med silställ, Avtäckningsgaffel och 48 glasburkar för honung.
Skyddspaket innehåll: Bioverall eller jacka, Handskar, Rökpust, Kupkniv och biborste.
Välj det som passar dig bäst i katalogen/nätbutiken.
Som kund har man här en frihet som jag uppskattar, men skulle behöva lite hjälp i valen, jag är full av frågor!
  • Vad är fördelarna med olika spärrgaller?
  • Hur många vaxkakor går det på ett kilo?
  • Vad finns det för olika saker att tänka på för honungssilarna?
Jag har för avsikt att utöka från mina två kupor i dagsläget, till att invintra fyra kupor i höst. frågan är då vad man behöver? Vad måste man ha per kupa? Hur många lådor behöver man per kupa? Räcker det med fyra? Måste man ha bitömmare till varje kupa? Spärrgaller? Foderlåda och eller foderram? Som ni ser är det många frågor, kom gärna med tips om ni har!

10 kommentarer:

  1. Har du gått en kurs i biodling? det gjorde jag när jag gick på mellanstadiet och höll bin. om jag inte missminner mig så är spärrgallret det du setter mellan drottningen och skattlådorna. så du slipper få yngel i ramarna du vill ta honung ifrån.

    SvaraRadera
  2. Just det, det vet jag ju *egentligen*... Jag har inte gått någon formell kurs, men under bisäsongen så har jag stor hjälp av de andra i Åtvidabergs Biodlarförening. Dock så träffas vi inte på vintern.

    SvaraRadera
  3. Hej

    Jag har efter snart 30 år som biodlare gått över till topplistkupor. Det kan jag rekommendera för småskalig biodling. All utrustning som behövs ryms i kupan och består av topplister, gåsfjäder att borsta bin med, gammal plåtkökskniv och en vanlig sprayflaska med vatten. Jag änvänder slöja även om jag noga väljer tid för mina besök hos bina.

    Honungshanteringen sköter jag med hjälp av en 10 litershink med lock, en paltslev och en vanlig saftsil. När jag ser en kaka med mogen honung i kupan som jag vill skörda borstar jag försiktigt av bina med gåsfjädern, skär ner kakan i hinken med kökskniven och lägger på locket så jag inte får med några bin. Väl inne i köketmosar jag kakorna ordentligt med paltsleven och häller massan i en vanlig saftsil där den får självrinna under någon timme.
    Vad gäller vaxhanteringen så samlar jag det avsilade vaxet i hinkar tills jag har en del. Sen smälter jag allt i en vanlig saftmaja. Fyller vätskan i hinkar där den får svalna. Blir en mycket ren och fin vaxkaka. Vätskan som blir kvar kan du använda som bas när du jäser mjöd.

    Detta är en minimalistisk skötselmetod utan en massa dyra prylar och maskiner. Kupan är mer utformad på binas villkor. Du slipper i princip alla som jag tycker tråkiga moment med biodlingen.

    Tänk att slippa ta hand om

    * diskning av slunga och allt annat krångel och slabb med den
    * trådning av ramar
    * ramspikning
    * insmältning av vaxmellanväggar
    * krångel med en rökpust som slocknar hela tiden
    * möss i kupan
    * rengöring av gamla ramar
    * plock, sortering och lagring av lådor, ramar och utbyggda vaxkakor.
    * utgifter för valsning och rensning av vax
    etc, etc

    SvaraRadera
  4. old_sellis: Det var en intressant redogörelse om topplistkupor! Den ska jag bära med mig! Just nu så tror jag ändå att jag så småningom ska bli så pass storskalig så att det kan ge ett ekonomiskt bidrag till den gård som jag planerar att köpa, så det får nog vara uppstaplingskupor för min del ett tag fram över i alla fall.

    Jag har ändå några frågor till dig om topplistkupor:
    *Vad är det som gör att du slipper möss i kupan?
    *Hur gör du med vinterfoder? Låter du dem klara sig på honung hela vintern och i så fall vilken?

    SvaraRadera
  5. Vad gäller mössen så är det kupans konstruktion med lutande långsidor som gör det omöjligt för mössen att gå in genom flustret. Mycket svårt även för fåglar att ta bin vid flustret. Jag använder Ktbh, Kenyan topbar hives fast anpassade för vårt klimat med 45 mm linisolering på långsidorna.

    Här är en länk till byggamnual av just denna kuptyp. Viktigt är dock att du isolerar långsidorna. Denna konstruktion klara brittiskt eller varmare klimat. Hos oss är det betydligt kallare.
    http://biobees.com/build-a-beehive-free-plans.php

    Vad gäller vinterfoder så lämnar jag honung men kompletterar med sockerlösning som jag faktiskt fodrar i en vanlig foderautomat till höns. Ställer den en bit ifrån kuporna för att undvika röveri sen fyller jag på den efterhand.

    Vad gäller typ av honung så spelar det ingen roll. Bina har varit oförändrade i över 60 000 000 år och vitt socker har funnits i drygt 100 år till de priser som gjort det möjligt att ha som bifoder. Bin är rätt fullkomliga varelser :-)

    Det här med Ljunghonung och risken för utsot är en följd av att man använder ramkupor och för vårt klimat olämpliga bin. En av fördelarna med topplistkupor är att bina kan bygga vaxet ända upp i taket och ut på sidorna. De kan på det sättet dels styra klimatet på ett helt annat sätt än när de har ramkupornas luftspalt runt om, dels så går det åt betydligt mindre volym för samma mängd celler. Använder du nordiska bin som lugnar ner sig mer inför invintringen och är genetisk förberedda på vår längre vinter i kombination med topplistsystem så får du en betydligt lägre foderförbrukning under vintern. Detta minskar risken för utsot.

    För min del så behövs det inte ens någon forskning på området om honung skulle vara bättre än vitt socker som foder till bina. Det är så uppenbart.

    Ett av de större problemen över hela världen är bidöden. Vi blir inte kloka på vad den beror av. För min del så tror jag att svaret ligger just där i att vi inte hittar svaret. Det är för många faktorer och synergieffekter för att det skall gå att urskilja vad det beror på. Vi måste helt enkelt bedriva biodlingen mer på binas villkor.

    Jag försöker hitta utrustnings och skötselmetoder som är väldigt enkla, billiga och anpassade till vårt klimat för att sänka trösklarna för alla som är nybörjare och vill börja med biodling.

    När det gäller yrkesodling så kan topplistkupor användas där också fast då är nog system som Warré bättre. Där hanterar du också lådor istället för enstaka kakor. En väldigt extensiv skötselform.

    Här hittar du info om detta skötselsystem. I vänsterspalten hittar du en fri ebook som är mycket läsvärd. Kritiken mot ramkupan är gammal.

    http://warre.biobees.com/

    Jag har själv inte någon erfarenhet av detta system men har för avsikt att pröva dem i utbigårdar längre fram men då med en isolerad huv inspirerad av det tak som beskrivs i de ritningar du kommer att finna om du följer länkarna. Detta för att anpassa till vårt klimat med ibland väldigt långa och hårda köldperioder på vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan man få kontakt med dig angående rådgivning av biodling i TBH???

      MVH Dagar

      Radera
    2. Hej Dagar

      Givetvis hjälper jag dig om jag kan. Vill du ha kontakt så har jag en mejladress hos google med förnamn.efternamn. Inte en självklarhet vad detta innebär för alla men det betyder att det är gmail.com efter @.

      Nu tror jag att jag lurat de flesta robotar :-)

      Radera
    3. Annars hittar du epostadresser genom att klicka på namnen i kommentarerna. Klickar du på Patrick Sellman i orange ovan så kommer du till en sida där det finns en länk i blå färg "E-post" till vänster.

      Radera
    4. Du når mig via bloggen http://småbruk.se sedan någon månad om du fortfarande är intresserad.

      Radera
  6. Kan ju tilläga med anledning av ditt tidigare inlägg angående fågelproblematiken så ger det heller inga problem med Kenyan Top Bar Hives enligt de ritningar du har i länkarna ovan.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...