onsdag 7 mars 2012

Krypa - Gå!

Jag har lånat titeln från min startbok i Lineär Algebra, för att illustrera hur det kan vara som nybliven biodlare. Just nu under vintern är det inte några återkommande träffar med biodlarföreningen, så om jag inte har några direkta frågor så är jag hänvisad till vad jag kan läsa mig till.

Jag läste i Bitidningen om en biodlare som hade stora problem med att fåglar störde hans bin i vintervilan. När jag för ett par veckor sedan besökte bigården så flög det upp ett gäng fåglar från kuporna när jag kom. Eftersom vinterperioden är en tid när man inte kan vara så aktiv med bina, blev jag här glad för den möjlighet till aktivitet som här gavs. Jag täckte över mina kupor med sådant där nät som man lägger över bärodlingen för att just förhindra fåglar. Jag hängde det löst utspänt med ett par träribbor och ända ner över flusterbrädorna och kände mig nöjd.

En vecka senare, när vädret hade varit mycket varmt och skönt, uppåt 10 grader, besökte jag åter kuporna. Det jag fick se gjorde mig förskräckt. Det låg nämligen drösvis med döda bin fångade i nätet kring flusterbrädorna. Det verkade som om det varit rensningsflykt på gång med att bina fångats i nätet. Se där vad en missriktad välvilja kan leda till!

Problemet är ju att det är så svårt att veta vad som är orsak och verkan när man inte har kuporna under närmare uppsikt. Jag kunde till exempel se på en annan kupa att det låg många bin som fåglarna hade kalasat på, mellankroppen var borta. Men är detta i själva verket ett tecken på att fåglarna är besvärliga eller bara att de äter bin som redan var döda och burits ut av sina kompisar? Jag vet inte. Ännu. Men när jag lärt mig gå kanske...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...