tisdag 11 oktober 2011

Kort sommar för kokbönor

Förra året hann en del av störskärbönorna bli färdiga torkade bönor pga mitt trasiga knä, därför tänkte jag att det kunde vara idé med kokbönor i år, som ändå inte ska skördas förrän de är torra. Resultatet är dock inte någon succé. Jag satte bönorna i rätt tid, när jorden blivit varm, ändå hade vissa sorter svårt att gro. Av 10 planerade plantor Stella (två utsädesbönor per plats) var det bara två som kom upp. Skörden per planta var docka mycket bra. Äkta Tranbär och Rödhakeägg klarade sig bättre, med ca 75% lyckad uppkomst per frö.
Stella som ska eftertorkas under tak.

Störbönor är fantastiska i sin växtkraft, de verkar bara begränsas av hur höga stöd man sätter upp. Tyvärr blir de också ett betydande vindfång vilket fick till följd att den stödet för de Rödhakeäggen har fällts till marken, med följd att plantorna vid två av benen drogs upp ur marken. Frågan är hur det påverkar bönornas mognad. För de är inte mogna ännu!
Tungt lastat bönstöd som vält för Rödhakeäggen.

Särskilt de Äkta Tranbären ser väldigt omogna ut, saknar nästan helt sin röda färg. De är väldigt stora, undrar om de krymper mycket under torkningen? Så frågan är hur man gör med dessa bönor, ska man låta dem sitta kvar ute tills de har torkat tillräckligt och hoppas att inte frosten tar dem innan, eller ska man rycka upp även dessa plantor och fortsätta torkningen inomhus? Blir de ordentligt mogna då?
De Äkta Tranbären är inte röda ännu.

3 kommentarer:

 1. Jag undrade just hur det gått för bönorna du fick av mig. Jag har tagit in mina sista kokbönor och de har mognat bra, både "Äkta Tranbär", "Rödhakeägg" och "Stella". Dock inte lika bra skörd som förra året.
  Vad synd att dina inte hunnit mogna! Om de är så omogna som baljan du visar på bilden lönar det sig nog inte att låta dem eftermogna inomhus. Annars kan man hänga upp nästan mogna bönplantor.
  Det du kan göra är att använda de omogna bönorna och koka dem direkt i en soppa eller gryta, så får du i alla fall nytta av dem.

  SvaraRadera
 2. "Äkta tranbär" brukar förresten vara bra i och med att den är ganska tidig för att vara störböna. Men försök att så lite tidigare kanske? Jag minns nu inte exakt när jag sådde mina bönor, men det var runt 20 maj ungefär.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte det exakta datumet i huvudet när jag satte bönorna, men vi har ju haft en exceptionellt kall och blöt sommar hos oss i år. Jag tror att det till stor del påverkat mognaden. Men jag ska prova att sätta tidigare nästa år, under "godislådekupor" och hoppas att det blir tillräckligt varmt.

  Bilden på de Äkta Tranbären var från helgen och de är verkligen så omogna som bilden antyder. Nu har jag dock inte möjlighet att ägna mig åt odlingarna på ett par veckor, så vi får helt enkelt se hur det går. Fortsättning följer...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...