torsdag 20 oktober 2011

Nya inkomstkällor i liten skala

I väntan på att vi faktiskt köper en gård så har jag så smått bygga upp inkomstkällor till den. Som bas har jag då i första hand lantstället som vi hyr.

Något jag har drömt om sedan det började dyka upp lunchrestauranger som köpte in direkt från odlare och uppfödare är att själv bli en av dessa leverantörer. Glädjen var därför stor den dag jag via ett forum på  alternativ.nu fick kontakt med just en sådan restaurangägare. Denna höst kan jag naturligtvis inte leverera särskilt mycket iom att jag inte hade planerat odlingarna för detta, men till våren blir det förhoppningsvis utvidgning. Det som är särskilt bra i det här upplägget är att jag slipper laga till maten, något som jag varken brinner för eller är särskilt bra på, men ändå får avsättning för min skörd.
För att inte denna odling ska bli ytterligare en minuspost både för resor, oljeförbrukning och klimatet, så har jag som mål att inte åka extra, vare sig till lantstället eller till stan där restaurangen ligger. Jag sitter till exempel i detta nu på bussen som vanligt påväg till jobbet, men med mig har jag 5 kilo vardera röd- och gulbetor. När mängderna blir större måste jag naturligtvis ordna transporterna på något annat sätt.

En annan inkomstkälla är biodling. Jag började ju i somras med att gå med i Biodlarföreningen i Åtvidaberg. Där får jag hjälp och handledning med att lära mig grunderna samt tillgång till ovärderliga kontakter. Jag har nu köpt mina två första bisamhällen och även extra kupmaterial för att kunna utöka samhällena nästa säsong. Ännu så länge står de hos biodlarföreningen, men kommer så småningom naturligtvis att flyttas till egen gård eller fritidsstället. En annan fördel med min biodlarförening är att man inte måste göra de dyrare investeringarna själv utan kan använda föreningens slunga till exempel.

6 kommentarer:

 1. Bra tips, tack! Vad gäller biodling är det numera så att många av oss måste ge upp. Björnen som är viktig för mångfalden förstör tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Lyckligtvis har jag inte de utmaningarna här. Däremot undrar jag vad vildsvin kan ha för bus för sig...

  SvaraRadera
 3. Vildsvin älskar röd- och gulbetor ;-)

  /Jonas

  SvaraRadera
 4. Härlig läsning! :)
  /LC

  SvaraRadera
 5. Bra jobbat!

  Jag har själv massor av alternativa inkomstkällor vid sidan av. Jag skriver inte så mycket om dem på bloggewn av "skattetekniska skäl". Men det känns tryggt att känna att man alltid klarar sig och att jag har många sätt att försörja mig på så att lönejobbet inte blir den enda källa som man är helt beroende av.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...