fredag 7 oktober 2011

Potatiskörden fortsätter

I år blev det mycket potatis, då är det ett angenämt problem att det tar tid att ta upp den. Lyckligtvis måste inte allt göras på samma dag. Nu är lite drygt hälften av potatisen upptagen. Min potatisskörd går till som så att jag kombinerar höstgrävning och ogräsrensning med själva potatisupptagningen vilket gör att det tar lite tid.

Potatisarna kastar jag i backen som så lämpligt fått hjul via ett gammalt underrede till en barnvagn. Dessa backar är stommen i min potatishantering, där de används både vid upptagning, tvätt och vinterlagring. För efter upptagningen kör jag iväg dem till regnvattentunnan så att jag kan tvätta bort leran från dem. Oftast räcker det att några gånger hälla i vatten så att det täcker potatisarna, vicka backen ordentligt från sida till sida, samt hälla av hastigt för att de ska bli nästan helt rena. Därefter lägger jag in dem i jordkällaren. Nu är den gamla soppåsehållaren definitivt full med potatis, så jag provar med att stapla in dylika backar utan ytterligare skydd mot gnagare än ett rejält lock som sticker ut ordenligt över kanterna, ca en decimeter åt var håll. Återstår att se om detta är tillräckligt, men jag hoppas det.

5 kommentarer:

 1. Mina grannar på landet hänger sina potatisar i stora nätkorgar i taket på jordkällaren och undviker på så sätt angrepp från gnagare.

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat med det samma. Fast jag har viltsäckar som jag fyller med potatis och hänger i taket i matkällaren. Får se om det fungerar. Borde göra det.

  SvaraRadera
 3. Det verkar riskfyllt med tvättade/blöta potatis i slutna plastkärl. Hur löser du dränering och luftning av potatisen? Har detta fungerat tidigare år eller är det ett nytt påfund?
  Lycka till,/Mats

  SvaraRadera
 4. Plastbackarna fungerade överraskande bra förra året. Enstaka potatisar som hade blivit dåliga hade inte smittat omkringliggande.

  Jag har hittills betraktat jordkällarens tak såsom fiendens territorium, men det kanske snarare är säker mark. Jag var nämligen orolig för att det blir för tätt när jag lägger på locket på den översta backen. Så länge det bara är backar ovanpå varandra så blir det ordentlig ventilation. Jag kanske ska göra som gamla härbren, sätta ben under den stora skivan och ställa backarna ovanpå...

  SvaraRadera
 5. Jag använder mig av brödbackar. Ventilerade sidor, lagom stora och staplas med ribbor emellan. Men så har jag en mussäker jordkällare...

  Dock är det viktigt att torka potatisen väl oavsett om man sköljer den eller inte. En timma på gräsmattan i sol och vind. Eller någon dag på mörk logvind funkar också bra. Potatis vill förvaras torrt till skillnad från morötter, palsternacka m.fl. som jag förvara i cellplastlådor varvade med lätt fuktad sand.

  /Jonas

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...