torsdag 22 september 2011

Dåligt år för squash

I år satsade jag stort på squash, en planta sommarsquash, (Lebanese White) Bush och hela tre plantor med vintersquash (Golden Hubbard, Kroshka och Buttercup) Jag hade till och med skämt bort plantorna med att hämta brunnen hästgödsel att göda dem med. Men resultat uteblev.
Fr vänster, Kroshka, Golden Hubbard, Buttercup
och Lebanese White Bush

Total skörd:
Tre Lebanes White Bush
Två Buttercup
Två Kroshka
En (liten) Golden Hubbard

Förra året fick jag uppemot 10 från min då enda och ogödslade Golden Hubbard-planta. Sommarsquashen som förra året hette Yellow Straightneck gav fantastiska mängder från likaledes ogödslade två plantor. Den stora skillnaden med i år var att jag satte plantorna utanför trädgårdslandet, på gräsmarken, med förhoppningen att de skulle kväva gräset och ge mig utvidgningsmöjligheter till nästa år. Nu verkar det ha blivit tvärt om, squashbladen har nätt och jämt stuckit upp ur gräset. Honblommorna har inte alls stuckit upp. Jag har handpollinerat endel, kanske är det bara de som har satt frukt? Förra året var marken där jag satte plantorna nyplöjd, så plantorna slapp konkurrera om ljuset, åtminstone fram till sensommaren innan kvickroten tagit ny fart.Möjligen planterade jag också senare i år, samt att bladen verkar ha drabbats av bladmögel och vissnat.

Nästa år ska jag:
-Plantera tidigare, under miniväxthus
-Inte låta dem konkurrera med gräs

Och hoppas att de ger en större skörd då!

8 kommentarer:

 1. Ojdå, jag fick några hundra kilo squash...

  Och har börjat rädda in pumporna. Över 20kg tunga i år.

  SvaraRadera
 2. Vad tråkigt. Jag tror dock att man kan få squash/pumpa att konkurrera ut gräs om man lägger en klump med gödsel under varje planta. Ska ta och prova det nästa år.

  SvaraRadera
 3. Det var exakt så jag gjorde, en skottkärra full med brunnen stallgödsel och plantan i mitten. Dessutom täckte jag högen med kartong för att slippa ogräs i gödseln som ska återanvändas i trädgårdslandet nästa säsong.

  SvaraRadera
 4. OK, vi lär av varandra... jag hade i år potatisodling på nyplöjd mark på lantstället, som ska bli odling av vintersquash, pumpa, popcorn med mera nästa år. Potatis ska nästa år enligt planen odlas på en ny plätt som jag ska plöja upp nästa vecka.

  SvaraRadera
 5. Jag har haft samma erfarenhet med vintersquash i år. På fem plantor uchiki kuri (varav en dock var väldigt svag) blir det fyra förvisso väldigt fina frukter, och några till som jag inte tror kommer bli ens i närheten av mogna innan frosten kommer. Jag tror det är ett näringsproblem i mitt fall, men det har också varit extremt få insekter i år och jag har inte haft möjlighet att pollinera under sommaren, så det har nog också spelat roll. Plus kanske det överdrivna regnandet (men det brukar väl squash gilla?).
  /Andy

  SvaraRadera
 6. ETt tips kan vara att göra som du gör vad gäller gräsmattan men använd tidningar istället. Direkt på gräsmattan och nära plantorna. Gärna 15 cm överlappning i skarvarna. Ett rejält lager med komposterad gödsel på tidningarna och slutligen.hö överst. Gödsla gärna med nässelvatten eller utspädd färsk urin under växtsäsongen. Bra sätt att utvidga landet lite i taget om man inte vill bryta grästorv.

  SvaraRadera
 7. Gödsla med en skottkärra per planta låter lite mycket tycker jag.
  Vintersquash gav inte så mycket hos mig 2011, men de sorterna hade så lång utvecklingstid.
  Lebanese white bush gav kopiösa mängder dock, i samma bädd.
  Jag gödslade ca 10 liter hästgödsel/m². De fick sen lite tillskottsgödsel av höns.

  SvaraRadera
 8. Johan: Jag antar att du vet vad du snackar om, med din utbildning. Första året som jag odlade squash så hade jag ingen extra gödning förutom viss bevattning med och att det var nyss bruten gräsmark, och det året växte de mycket bra. I år får jag väl prova med något mitt emellan. Tack för kommentaren.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...