Varje år ska man lära sig något nytt. Förra året hade jag väl så fullt upp med ogräsrensning vilket tack och lov är betydligt mindre betungande i år, att jag inte lade märke till varför inte många kålplantor nådde över 5 cm. Ett av svaren är i alla fall jordloppor! I år har jag kunnat se de små rackarna där de sitter på bladen och suger. De blad som ändå har kommit upp är helt perforerade. De flesta har dukat under redan på hjärtbladsstadiet. Jag hade ju också förodlat endel kål i plantkassetter för skogsplantor (starpot) och de plantorna som överlevde en kort period med torka där, står sig bättre. Vad värre är att jag inte kom ihåg vilka som var vilka. Man tänker när man sätter dem att det är ju självklart, men minnet är kort... Permanent märkning är ett måste om jag ska kunna ha någon större ordning i trädgårdslandet! Jag kör med glasspinnar med en permanent penna på. För att ytterligare spä på det komiska så sådde jag en ny omgång med olika kålfrön förra helgen. Tror ni att jag märkte ut vilka som var vilka där?
Andra lärdommar så här långt är att blötläggningen av bönor och ärtor fungerade väldigt bra på min mark.Det är nära 100% uppkomst trots att det är eget utsäde som inte skördats enligt regelboken. Jag har inte hängt några plantor uppochner på eftertorkning, bara plockat de skidor som är torra. I förgrunden syns bönlandet med kokbönor, i bakgrunden från vänster bondbönor, sockerärtor och spritärtor. Längst bort ligger komposterad hästgödsel i högar med kartong på. I ett hål i kartongen växer squash under ett miniväxthus av godislådor. De är precis just utplanterade, ska bli spännande att se hur de tar sig!
Jag har också sått eget utsäde av palsternacka, vilket är ett under i och med att jag har katastrofalt dålig uppkomst på palsternackor redan i första läget. Problemet är att jag inte vet hur de ser ut som hjärtblad. Därmed har jag nog rensat bort många eventuella lyckade uppkomster.
Potatisen växer stor och hög och de tidiga sorterna har redan börjat sätta blomknoppar. Jag satte förodlade två plantor av Highland Red Burgundy (den potatisen som jag delade för att se hur de såg ut på insidan började visa tecken på skrumpning tidigt, därav denna behandling) som sedan planterades ut under miniväxthus i första hälften av april. De borde vara ätbara till midsommar. För övrigt har det kommit upp mycket potatis som ogräs i den delen av landet som var potatisland då. Jag som tycker att jag var så noga med att plocka upp! Någon vidare tjäle fick vi inte heller, som tog död på eftersläntarna.
Jordloppor är ett elände för alla växter i kålsläktet. De har tagit död på några av mina kålplantor också :-(
SvaraRaderaPalsternackans groddplanta ser ut lite som persilja eller koriander.
Sådde brysselkål under fiberduk men inte en enda komma upp. Kanske jordloppor eller för att fröerna var flera år gamla.
SvaraRaderaRåtobak i vatten i sprutflaska... verkar fungera.
SvaraRaderaDe plantor som överlevde angreppen verkar ta sig nu.
/Tisgift
Jag häller aska eller stenmjöl över bladen på kålplantorna. Jordlopporna avskyr det. Dessutom förkultiverar jag kålplantorna i växthuset. Detta har gett bra reslutat *peppar peppar* men sedan ska vi ju överleva alla andra jävliga insekter som älskar kål under sösongen. Jag lovade mig själv förra året att aldrig mer odla kål och här står jag igen om nån slags dement idiot. *suck*
SvaraRadera