söndag 10 april 2011

Styrketräning om våren

När snön försvunnit från trädgårdslandet och tjälen tinat upp så är det dags att sätta igång med styrketräningen. I mitt fall handlar det om att handgräva mitt ca 100 kvm stora trädgårdsland och i möjligaste mån rensa det från rotogräs, och detta ska vara klart innan maj månad. Jag hoppas nu på att jag under påskhelgens sista dag kunna sätta frö och eventuellt potatis i och med att jag måste jobba den helg som traditionellt är potatissättardag i mina trakter, nämligen första maj. Något borde väl växthuseffekten ha gjort, kan man tycka.

Jag har dock en hel del styrketräning att göra, eftersom trädgårdslandet blev så eftersatt i höstas. Först var det ju mitt trasiga knä som stoppade mig, sedan kom vintern alltför tidigt. Jag känner att framför allt musklerna mellan skulderbladen har fått sig den genomkörare de så väl behöver med tanke på den avsomnande tillvaro de annars lever på grund av mitt kontorsjobb. Bilderna är från förra helgen, men den här helgen innebar egentligen bara mer av samma sak, förutom att det börjar se en aning grönt ut. Även ogräset, ve och fasa!

Och mycket ogräsrötter är det. Så pass att jag har delat upp landet i olika delar som jag kommer att behandla på olika sätt för att försöka få bukt med ogräset. I det uppgrävda närmast kameran har jag rensat så mycket ogräsrötter som jag orkade med. Även knäpparelarver och harkrakslarver rensades ut när jag ändå höll på. I det grävda i mitten av landet kommer jag endast att vända på jorden ett spadtag djupt och försöka bekämpa ogräset med täckning och rensning från ovansidan senare. I den bortersta delen av landet var det potatisodling förra året och det blev därmed tämligen väl genomgrävt i höstas, även om mina svärföräldrar som hjälpte mig med potatisskörden inte rensade ut ogräsrötter, där framförallt rikligt förekommande pepparrot och kirskål. I övriga delen av landet är det mest kvickrot, en del kirskål, enstaka brännässlor och talrikt förekommande revsmörblomma. Det gäller att känna sina fiender.

5 kommentarer:

 1. Ah, men kirskål och brännässlor ska du förstås inte enbart se som fiender. Kirskål blir sallad och nässlorna blir till allt möjligt nyttigt och vitaminrikt. Mat utan ansträngning! (Revsmörblomma känner jag inte till alls, och har inte heller koll på om kvickroten är nåt att ha.) Men, det är klart att man vill få ner några potatisar som växer till sig också. Själv har jag satt mina på groning i förrådsfönstret, får nöja med med potatisodling i några hinkar bara. Ser fram emot tider med 100 kvm trädgårdsland eller mer ...
  Lycka till med grävandet! :)
  /Lillen

  SvaraRadera
 2. Ah, men det växer tillräckligt med kirskål och brännässlor utan att jag behöver odla det i mitt trädgårdsland ;-)

  Hur går det med era planer då, med att sälja hus?

  SvaraRadera
 3. :)

  Jodå, det börjar röra på sig. Vi renoverar klart för fullt så att huset blir säljbart, i maj någon gång lägger vi ut det. Hoppas, hoppas att priserna inte hinner sjunka innan dess - många som skriver om detta nu, senast Cornucopia? idag ... Men jag har lite svårt att tackla ångesten över att någon annan barnfamilj ska sätta sig i en sits genom att köpa vårt hus (och det är ändå inte ett speciellt dyrt hus/område). Även grubblerier över vart man ska ta vägen när hyrestiden gått ut (ska hyra hus ett par år), pga att man inte vill rycka upp barnen flera varv. Så det är inga lätta beslut. Vem har rätt, vem har fel? Hur snabbt går det?
  /Lillen

  SvaraRadera
 4. Även jag tänkte sätta potatis på lantstället i påskhelgen. Ser bra ut med väderprognosen nu...

  SvaraRadera
 5. Ja, sedan får vi hålla tummarna för att frosten håller sig borta!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...