torsdag 28 oktober 2010

Energislöseri

Om man tar på sig sin kritiska blick så ser man exempel på vårt fantastiska energislöseri överallt omkring oss. Jag är speciellt fascinerad av de komplexa system som vi bygger upp och sedan ska underhålla. Utan att ha några beräkningar på det så är mitt intryck att underhållsjobbet är större än uppbyggnadsjobbet, och därtill betydligt mycket mer osexigt. Vem vill till exempel rätta buggar när man istället kan göra ny häftig funktionalitet?

Här ett litet exempel från Linköping.


I ena änden av min korta promenad mellan busshållplats och jobb har vi detta, nyanläggning av uppvärmingsslingor som ska hålla gatorna snö och isfria i vinter,

I andra änden har vi detta:



Reparation av likadana värmeslingor. Lägg märket till plattorna, de är rejäla tillskurna stenplattor istället för de vanliga i betong. Man kan väl anta att de antingen är svenska och därmed framställda med hjälp av specialiserade och energikrävande maskiner. Eller så är de importerade från Kina eller motsvarande land och är framställda under undermåliga arbetsvillkor och obefintlig miljöhänsyn.

Man ser dagligen exempel på människans framfart, att vilja göra om hela vår omgivning till ett vardagsrum, välstädat och tillrättalagt. Inga farliga eller äckliga djur får störa vår idyll eller inkräkta på vårt livutrymme. Det enda som räknas är vi och våra behov för stunden. Alla andra övervägande skjuts undan och lämnas åt någon annan att ta ansvar för. Jasså, familjen vill åka till Thailand? Vaddå klimatförändring?

5 kommentarer:

  1. IGENTLIGEN så behöver det ju inte vara fel att ha markvärme eftersom det kan leda till miljöbesparingar. Bränna bort den tunna blankisen som bildas ibland vid runt noll (räcker med att värma upp till ett par grader över nollan för att få bort den.). Eller ifall det lagt sig ett tjockt lager is så blir den lättare att bryta bort om man smälter fästet i marken..
    Och ifall någon ramlar och skadar sig är ju inte sjukhus direkt bra för miljön.

    Men efter vad jag kan se är det bara vid en eller ett fåtal minusgrader som markvärme faktiskt är praktiskt (annars får man bara isgata) och då borde det väll vara mest effektivt med solpaneler för att värma vald vätska som man cirkulerar..
    Eller vad f-n varför inte bergvärme och pumpa runt året om, lite svalare på promenaden på sommaren och varmare på vinter skulle väll ingen klaga på?

    SvaraRadera
  2. Det finns utan tvekan vinster med markvärme i stadsmiljö. Men de är främst av komfortkaraktär. Det jag vänder mig emot är det storskaliga energislöseri som stadsmiljön som stort innebär. En stadsmiljö där man har gjort om utemiljön nästan till samma standard som inne.

    SvaraRadera
  3. Går det verkligen åt mindre energi om människor sprider sig över stora ytor? Komforten med markvärme gör att centrum blir populärare att leva i och konkurrerar bättre med externhandel och villamattor. Markvärmen tas från fjärrvärmens returvatten från husvärmningen som då ger ett kallare returvatten och lite mera el. Om det går bra och vi börjar producera syntetiska bränslen av flis osv eller vi bygger småskalig kärnkraft kommer det att finnas massor med spillvärme som kan användas för att göra städer attraktiva, motordriven snöröjning onödig och spara många blåmärken och benbrott.

    SvaraRadera
  4. Problemet är inte bara den primära energi som går bort genom värme, utan alla system som måste underhållas. Totalt onödigt energislöseri är alla de specialmaskiner som ska ersätta kroppsarbete, sopning, räfsning mm. Särskilt onödigt är det ju i förhållande till alla arbetslösa.

    Det är inget självändamål att folk ska bo utspritt. Men om man slutade att skatta ihjäl arbete och istället skattade energislöseri så skulle det finnas mycket arbete även på landsbygden.

    SvaraRadera
  5. Det är ju sällan miljötänk går före bekvämlighet, tyvärr. Men jag hittade en rätt bra artikel om hur man kan dra sitt strå till stacken; http://www.pusha.se/spara-pengar-med-miljovanlig-teknik

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...