fredag 16 oktober 2009

Åtgärder för att möta Peak Oil

Just nu verkar det inte pågå några förändringar i samhället över huvud taget för att rusta oss inför minskande oljetillgång. Möjligen kan det åkas snålskjuts på åtgärder för att minska våra koldioxidutsläpp i Klimatförändringarnas namn, men det är ändå småpotatis som inte adresserar det verkliga problemet.

Så vad borde göras? Vad kan göras i ett litet land som Sverige? Här är mina förslag.

  • Minska radikalt (kanske helt ta bort) skatter och avgifter på arbete. Det är inte rationellt att investera i personalbesparande men energislösande lösningar för att arbetskraften är för dyr.
  • Höj skatterna lika radikalt på allt typ av energi. Vi behöver minska vår energiförbrukning för att inte stå med rumpan bar när energikranarna börjar dras åt.
  • Satsa stort på kollektivtrafiken. Med en bra och inte alltför dyr kollektivtrafik har många möjlighet att åka kollektivt.
  • Minska möjligheten att göra avdrag för resor med egen bil till jobbet. Gör det samtidigt riktigt fördelaktigt att samåka.
  • Ta bort alla typer av skattemässiga nackdelar att ha ett lager. Nuvarande system med Just In Time är livsfarligt (här är jag ute på tunn is då jag inte kan så mycket om detta).
  • Se över alla regelverk som motverkar att vi klarar oss lokalt med mat och värme. Om det är en viss regel som gör att inte lokal småskalig matproduktion lönar sig, undersök den egentliga nyttan med den regeln. Många gånger slänger man ut barnet med badvattnet här.

Det är de förslag jag kan komma på nu. Kom gärna med egna förslag som jag kan lägga till på listan. Eller kommentarer om hur bra eller dåliga förslagen är.

9 kommentarer:

  1. Håller med din ansats men dina förslag anar en viss naivitet... :-)

    * "Höj skatterna på all energi..". Varför? Varför ska inte Svenska industrier gynnas av tex den Svenska vattenkraften eller kärnkraften. Det är ett måste för att vi ska kunna konkurrera i den globala marknaden.

    SvaraRadera
  2. Det slösas oerhört med energi idag. Att tvinga våra företag att bli mer energieffektiva är att ge dem en konkurrensfördel. Dessutom skulle jag tro att det som skiljer ditt och mitt sätt att se på saken är att jag tror att i en värld med kraftigt minskande energiflöde i dess fossila form, kommer det helt enkelt inte att finnas så mycket till global marknad. Vårt största problem är att fortfarande hålla alla människor med mat.

    SvaraRadera
  3. En skatteväxling från arbete till energi är ett utmärkt förslag, och ett skäl att höja skatterna på energi är förståss att kompensera för bortfallet av skatteintäkter från arbetskraften.
    Att arbetskraften är så hårt beskattad leder inte enbart till ett onödigt slöseri med energi utan dessutom också till högre arbetslöshet, eftersom det i många fall har blivit billigare att ha en maskin (robot) istället för att anställa en människa. Och det kan förståss aldrig vara sunt, särskilt inte med dagens rekordhöga arbetslöshet.
    En sak som var och en kan göra redan nu är att fundera på hur lite man behöver för att klara sig och leva ett hyggligt liv. Ju mindre man anser att man behöver för att klara sig desto större är chansen att man i framtiden kommer att leva ett hyggligt liv istället för att bara överleva. För alla kommer att klara sig med mindre i framtiden, vare sig de tror att de kan det eller inte...

    SvaraRadera
  4. Jag tycker det diskuteras här som om Sverige var det enda landet i världen.
    När det finns länder som bl a Kina, Indien och USA. Bara USA står för 25% av all oljeförbrukning och all nedsmutsning av miljön.

    Deras och andras skit sprids globalt. Vad har det då för betydels vad vi i lilla Sverige gör? Annat än för vårt eget samvetes skull!

    SvaraRadera
  5. Det som diskuteras här är åtgärder som svenska politiker kan genomföra. Vi kan inte ändra världen, vi kan bara ändra oss själva. Vi är en mycket liten del av världen, så vi kan inte räkna med att någon ser oss som en så kritisk partner att vi blir favoriserade med oljeleveranser när oljan blir en bristvara på riktigt. Som du säger ser Indien, Kina och USA till att ha sina leveranser på det torra. Vi får se till att klara oss själva. Det är det som dessa förslag syftar till, att inte vi ska råka illa ut när det blir oljebrist!

    SvaraRadera
  6. - Underlätta, uppmuntra till ökad cykelåkning. Skrota en förbifart Stockholm och bygg 27 600 cykelförbifarter till en kostnad av 1 miljon styck.

    SvaraRadera
  7. Det verkar som om jag har varit lite blind för bland annat det här med cykling, men jag lovar att återkomma med ett nytt modifierat förslag som jag slipat på lite mer!

    SvaraRadera
  8. Kanske något om elcyklar, de verkar vara trevliga. Här är ett exempel på en positiv artikel

    http://edition.cnn.com/2009/TECH/10/15/electric.bicycles/index.html

    SvaraRadera
  9. I framtiden kommer priset på energi att stiga. Därför bör Sverige investera kraftigt i all typ av icke-fossil energiproduktion, framförallt kärnkraften som kommer att vara en viktig lösning på medellång sikt.

    - Lyft alla förbud mot att bryta uran och investera i nya reaktorer.
    - Statliga investeringar i ny kärnkraft.
    - Utbyggd vindkraft.
    - Bygg ut samtliga älvar maximalt.
    - Avskaffa rätten av överklaga för att snabba på byggprocesserna.
    - Statiga investeringar i produktion av biogas, RME, etanol med mera. Samtliga kommer att behövas i kombination som övergångslösningar (och ja, jag vet att etanol inte är hållbart på sikt).

    Problemet är inte tillgången på energi genrellt, utan tillgången på just fossil energi.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...