torsdag 16 juli 2009

Gengasaggregatet

Via blocket och tradera så har jag samlat litteratur och instruktionsböcker om gengas. Jag har även haft koll efter ett gengasaggregat.

Ett gengasaggregat är dock inget man skickar med postpaket, så det dröjde innan det dök upp något i min närhet som var värt att åka och hämta. Och det som dök upp var ett oanvänt aggregat utanför Vena. Täckt av ytrost förvisso, men så vitt jag kan bedöma är det komplett och som sagt aldrig använt.

Syftet med ett gengasaggregat för mig är att kunna montera det på min traktor och sedan kunna ta hand om ett mindre jordbruk, eller snarare en större köksträdgård, med hjälp av ved. Det inköpta gengasaggregatet visade sig vid närmare påseende vara mindre lämpat, då det för det första är ett aggregat avsett för kol, samt att det troligtvis är för stort för min traktor, vilket är värre än man kan tro. Ett för stort aggregat till motorn kan nämligen leda till att motorn sätts igen av tjära, vilket blir precis lika jobbigt som det låter...

Bild ovan visar typskylten på aggregatet.

Bild nedan visar ner genom påfyllningsluckan.



Om det är någon som har några bra tips hur jag konverterar det till ved och stryper ner det så att det passar min Grålle, så hör av er!

5 kommentarer:

  1. Jag antar att du redan sett sidan www.gengas.se, men om inte så borde du titta in på den. Där kanske finns några tips.

    SvaraRadera
  2. Kolaggregaten kräver mindre underhåll. Man behöver t ex inte tömma ut tjära. Här är en pdf med små gengasaggregat. Scrolla ner till folkapickupen så ser du att han har ett Svedlundaggregat på flaket. Folkan har en 1.8 l motor. http://www.imtreibhaus.de/downloads/Holzvergaser.pdf

    SvaraRadera
  3. Det är ju bra att det är mindre underhåll, men det lär ju vara ett skapligt pyssel med att göra kolen också... Jag är en sådan där som "vill själv" och just när det gäller gengasaggregatet så är ju själva syftet att vara självförsörjande på drivmedel i händelse av oljekris, och då känns det rätt besvärligt med ett kol-aggregat.

    SvaraRadera
  4. Svärfar gjorde egen kol till gengasaggregatet i ett gammalt tomfat. Han fyllde tomfatet med träbitar och placerade det i en rejäl brasa. Då fick han fin kol och trätjära.

    SvaraRadera
  5. Det var en bra idé, den ska jag nog försöka prova!

    Dokumentet du länkade till var också intressant, tyvärr behärskar jag dock inte tyska.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...