![]() |
Utsikten från gården, ner över "Kumlera" |
![]() |
Gården på höjden |
![]() |
Precis där kullen är som högst ligger huset under körsbärsträden. |
Livet har nya spännande utvecklingsmöjligheter framöver, men det är inte läge ännu att beskriva dem närmare i detalj.
![]() |
Utsikten från gården, ner över "Kumlera" |
![]() |
Gården på höjden |
![]() |
Precis där kullen är som högst ligger huset under körsbärsträden. |
Nyss insläppta på återväxten. Här ett avsnitt som inte slagits pga mjuk mark |
I år har vi satsat på att ta en tidig egen vallskörd för att få foder som är spätt och inte hål på balarna med mögligt innehåll som resultat. Det är klart att fåglar kan hacka hål på våra balar också, men tanken är att jag ska hålla koll och laga dem om så sker. Nu är balarna dessutom täckta med en extra presenning för att så inte ska ske innan balarna syrat till sig.
Ett försök att låta en kompis slå gräset med sin slåtterkross gick på pumpen då gräset bara böjde sig och inte blev klippt. Det blev till att ta fram slåtterbalken istället. Det tog sitt lilla tag.... Sedan skulle allt gräs strängas ihop i lagom stora strängar, där blev det ännu en sen kväll i traktorn.
För balning och inplastning hyrde vi in tjänsten från en maskinstation. Det kom en stor traktor med en jättepress! Trots de blev det inga spår i ett mjukare område.
Årets lamning fick ett helt annat utfall än förra årets, trots samma bagge och samma tackor.
Det började med en tacka som kastade sina tvillingar ca 6 veckor före lamningen. Hon blev ganska dålig men klarade sig med hjälp av en antibiotika-kur. Detta var min äldsta tacka, så jag trodde att det hade med ålder att göra, hon är 10 år. Åldern gör det också osannolikt att det skulle bero på toxoplasmos.
Första tacka som lammade var traditiosenligt Black. Hon fick tvillingar varav den ena var ok men den andra hade krokig rygg som dessutom inte verkade avslutad korrekt. Förlamad bak. Avlivning.
Sedan kom den enda problemfria tvillinglamningen. Dagen efter var det en där jag var tvungen att gå in och fiska fram ett huvud som låg bakåtslaget. När lammet kom ut så märker jag att ryggraden är som ett S och alla knälederna är stela. Lammet kunde heller inte andas utan dog direkt efter födseln. Just detta lamm var ju så uppenbart Schmallenberg-skadat. Tyvärr gjorde påskhelgen att jag inte kunde skicka på obduktion.
Efter detta kom ytterligare ett som var kraftigt missbildat och ett som var dött sedan länge i magen.
Slående är också hur få tvillingfödslar det var och många tackor som inte var dräktiga.
En annan fårägare berättade att hon gjort immunitetsundetrsökningar på sina tackor och kunde konstatera att flera tackor som visat immunitet ena året inte gjorde det nästa. Veterinären kunde också berätta om bekräftade Schmallenberg-utbrott i andra besättningar som lammat lika sent som mina. Det verkar alltså som om det här med Schmallenberg-viruset är något vi får dras med, och inte bara för ungtackor, särskilt under varma höstar när knotten kan leva länge.
Vi köper allt foder som våra får äter. Det var från början ett beslut för att vi inte hade varken maskiner eller mark att producera foder på då vår mark var utarrenderad.
Nu är läget inte riktigt samma då vi har återtagit endel åkrar och även skaffat traktor, men vi är ännu inte framme vid att producera foder själva i någon större omfattning.
Därför är vi hänvisade till att köpa vilket är förenat med risker. Vissa år finns det helt enkelt inte mycket foder att tillgå på öppna marknaden, ofta är det bara svårt att få tag på bra foder. Får i allmänhet och Åsenfår i synnerhet vill ha spätt gräs och inte tjocka timotejstjälkar.
I år har vi i väntan på svalare väder fått tag på hö på storbal från en ny leverantör som var trevligt att hantera och fåren tycker om. Nu till det svalare vädret kom det en leverans av ensilage från samma leverantör som vi hade förra vintern, men vilken skillnad! Inte nog med att det var förvuxet med mycket oätligt grovt i, det var dessutom hål i varenda bal! Just nu är jag så led på mögligt grovt ensilage att jag helst inte vill se balarna som ligger där... Hoppas att det finns hö så att det räcker...
Min tanke med egen foderproduktion är att vi ska kunna skörda före alla andra, vi har ju inte alla maskiner som behövs utan måste hyra in. På så sätt ska det inte vara för grovt. Vi kan då också bestämma hur många lager plast vi ska ha och om vi ska skydda balarna ytterligare mot fåglar.
På tid och längd hoppas jag också att vi kan så vallfröblandningar som har en bättre sammansättning än de som är avsedda för nöt och häst. Men det är ytterligare några år bort.
Lite löshö ligger på logen hemma, löshö från en slåtter.
Det här är årets bagglamm. I morse åkte de till det lokala gårdsslakteriet Basunda för slakt. Även avelsbaggen fick följa med på resan. I år blir det endast tackor kvar över vintern och en ny bagge nästa år. Jag tyckte att det var för mycket extra arbete med att hålla baggar och har inte särskilt långt till andra besättningar med Åsenfår.
Om ett par dagar åker jag och hämtar kött (vacuum-förpackat i styckeförpackning ) och skinn. Köttet kan man köpa från oss. Skinnen ska först saltas om innan de skickas på beredning och kommer därefter att finnas till salu.
I söndags var det då åter dags för baggen att kurtisera tackorna. I år får han 10 dagar på sig. De som inte blir dräktiga under denna tid får vara utan lamm nästa år. Förhoppningsvis är det någon annan än det var förra året.
Jag praktiserar brunstsynkronisering genom att släppa in baggen med förkläde, två veckor före den planerade betäckningen. På detta sätt är det meningen att fler tackor ska bli brunstiga under en kort period. Med tanke på att han omedelbart betäckte tre tackor så verkar det fungera. Första lammet förväntas titta ut den 27 mars.