fredag 5 april 2013

Döda lamm

Här är det ingen munter stämning idag. Det där med att inte vara så nojig fick jag lägga på hyllan snabbt! Nästa tacka som lammade fick tvillingar där den ena var en liten krake. Men han sprattlade och bräkte högt, redan från början. Jag hjälpte honom med sitt första mål, jag mjölkade ur tackan och gav honom i flaska. Dessutom förde jag honom till spenen och såg honom suga vid ett par tillfällen. Dock verkar det inte ha varit tillräckligt för efter ett och ett halvt dygn var han död. Låg inkrupen bakom vattenhinken, alldeles kall. Då hade jag ändå tittat till fåren ett par timmar tidigare. Efter detta har det varit hårdare kontroll som gäller. Brorsan som var större har jag vägt kontinuerligt efter det för att se att han går upp i vikt. Så länge han går upp med mer än två hekto om dygnet får jag väl vara nöjd.

I morse var det så dags för nästa tacka. När jag kom ut på morgonen låg det redan ett dött lamm på ströbädden, medan tackan höll på att krysta fram det andra. Det var en förstagångslammare, så jag antog att det första inte blivit renslickat kring nosen tillräckligt snabbt. Men jag vet ju egentligen inte. Lamm nummer två var bara hälften så stort som det första. Jag torkade rent det och tackan slickade men det dog ändå. Så nu har vi en ledsen tacka utan lamm.

I eftermiddag var det så dags för den sista av våra andragångslammare. Hon var stor så jag hoppades på tvillingar så att man kunde adoptera bort en till tackan vars lamm hade dött. Det var visserligen tvillingar, men det andra var dött vid födseln och hade varit så ett tag. Nu gäller bara att inte tackan mår dåligt efter detta, men fostersäcken var i alla fall hel för den andra lille kraken. Det friska lammet har kontrollvägts och stödmatats (med tackans egen mjölk). Nu tas här inga risker mer.

Här är det Fia som ska krysta fram det döda lammet.


Så idag har det varit tre döda lamm, och ännu ett dött lamm för ett par dagar sedan. Det är inte utan att man fasar för resultatet i kommande lamningar. Ännu kvarstår minst två, kanske tre tackor. Jag kan ju inte tillbringa varenda timme i ladugården. Men jag måste nog gå oftare om nätterna tills de har lammat klart.

Tackan vars båda lamm dog har förresten verkat fastna för vårt äldsta lamm, nästan månadsgamla Pontus. Även om hon bräker efter lammen så blir det sju resor värre om Pontus ger sig ut på äventyr! Hon krafsar på honom och stångar andra som kommer för nära. Han verkar ta det med jämnmod. Värst är det väl för Pontus riktiga mamma som ser ut att ha något spänt juver...

Lite stor kanske för att adopteras?

12 kommentarer:

 1. Hej. Prova att klippa tackorna innan lamningen nästa år. Det minskar risken att lammen diar i ngn ulltuss istället för spenen och därmed får i sig bakterier.

  SvaraRadera
 2. Det har varit så attans kallt här att jag bara har klippt dem runt juver och mage. I det här fallet vågar jag påstå att det inte beror på tackans ull.

  SvaraRadera
 3. Har du skickat in något lamm till SVA ? Jag tänker på schmallenbergviruset som kan ge svaga eller dödfödda lamm.

  SvaraRadera
 4. Jag har pratat med veterinären och intresset för ev. döda lamm var lågt. Om det blir ytterligare döda lamm så kommer jag definitivt att undersöka det närmare.

  SvaraRadera
 5. Vad tråkigt för er! Jag hoppas och håller tummarna för att resten går bra och är friska!

  SvaraRadera
 6. Nej vad trist, jag lider med er, det var ingen kul start på lamningen. Det kan ju vara otur eller så är det något med svaga lamm och foder/virus... Ibland är det bara att sätta upp fingret och känna vindriktningen, man vet inte helt enkelt. Hoppas resten går bra. Här får vi många lamm per tacka så jag är ganska pysslig och överbeskyddande för att klara alla men alltid är det något dödfött eller bortstött som det går fel med. Jag ser alltid till att ha Lamtonic från LG:s hemma, det kickar liv i de mest trötta men då ska de ju andas till att börja med och fått upp värmen med för den delen...

  SvaraRadera
 7. Detta skulle jag aldrig berätta på en blog...
  Om du blev anmäld så skulle du lätt få djuren beslagtagna och djurförbud

  SvaraRadera
 8. Thomas Gunnarsson: Jag är nyfiken, ser du i min beskrivning något som är otillåtet? Eller menar du att det är okynnesanmälarna jag ska vara rädd för? Och de klåfingriga byråkraterna?

  Jag är för ett samhälle där vi kan dela med oss av våra misstag, så att andra kan lära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att du aldrig har råkat ut för någon anmälan eller nåt...
   Det är så för de flesta..
   Man tror att systemet funkar.
   Nu är det inte så att jag har råkat illa ut, utan jag har jobbat med djurskydd som kommunalt anställd för tjugo år sedan och följt det här under åren...
   Chocken är värre för dem som tror sig göra rätt än de som vet att det är litet problem..alltså vill jag inte påstå att du har gjort några fel.
   Det kan räcka med att du visar litet av den attityd (som du helt rätt visar) mot min kommentar för att du skall få problem.. Om du har otur!
   Kolla hos mig, jag följer en historia..
   familjejordbruk.blogspot.se
   Men jag har inga djur numera för att skydda flanken...

   Radera
  2. Intressant jag googlade vidare och hittade detta.

   http://traningslara.se/selen-far-vi-i-oss-for-lite/

   Radera
 9. Jag förstår inte varför skulle Ylven kunna få djuren beslagtagna vad är det som kan anses vara försumligt?

  SvaraRadera
 10. Hello Everyone,

  Below are the most recommended BTC exchangers (BUY/SELL):
  Coinbase: $1 minimum trade
  CoinMama

  Earn free Bitcoins with the best BITCOIN faucet rotator:
  BEST Faucet Rotator

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...