måndag 27 augusti 2012

Fårplanering

Vi har varit och planerat hagar för fåren. Som helt ny med får är det mycket att tänka på. Helst vill jag sikta på en ekologisk uppfödning på sikt. När man då inte kan avmaska rutinmässigt måste man lägga ner större möda när det gäller betena för att via växling av dem förhindra att fåren smittas med mask. Just nu har jag följande tanke:

  • Nära gården blir det en hage på ca 1 hektar, där det är relativt mycket berghällar med frodigt gräs mellan.
  • I andra änden av hemskiftet vid det gamla torpstället Qvistrum, ca fem hundra meter bort, blir det troligen två hagar i mark som tydligt varit gammal betesmark, på vardera drygt ett hektar. Det skulle vara önskvärt om det går att få till ett samarbete med arrendatorn som har köttdjur, om de kunde gå på våren och beta av dessa två hagar. 
  • Runt ladugården tänker vi oss en vinterhage som ska vara klar till nästa vinter, den är nu helt förvuxen med löv i olika stadier från sly till stora lövträd däribland mycket körsbär. 
  • Den närmaste vintern får de nöja sig med en liten rasthage framför ladugården. Som välkomstbete för lammen i vår tänker jag mig trädgården, som är ganska stor. En stor fördel är att den redan är stängslad med gunnebostängsel till största delen, vilket borde vara ogenomträngligt även för små lamm.
Exakt hur dessa beten ska skiftas har jag inte riktigt klart för mig ännu, det är också svårt att få en tydlig uppfattning om hur mycket marken kan ge. De två hagarna vid Qvistrum går möjligen att åtminstone delvis slå och putsa med traktor. Mellan dessa hagar skulle man också kunna tänka sig en stor hage med skogsbete, men det blir då stora mängder med stängsling som måste göras och det är nog inte gjort i brådrasket.

8 kommentarer:

  1. Ge akt på fotröta. Det kan vara en idé att börja fårens vistelse med att helt sabba deras förtroende för er genom att sanera deras klövar innan ni släpper in dem på gården. Det är "jätteenkelt". Be dem stå stilla i 5 - 10 minuter i ett bad av zinksulfat, och sedan stå på en torr hård yta och torka i en halvtimme innan de släpps in i era hagar. Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Men zinksulfat är ju en kemikalie, är det verkligen ekologiskt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enda behandlingen mot fotröta. Problemet är att jag ovan föreslår att man ska göra det preventivt, för det är ett h-e om det väl etablerat sig.

      Radera
    2. Fotröta går för övrigt inte alltid att påvisa, utan kanske bara ger symptom under rötmånaden.

      Radera
    3. Jag vart bara på lite dåligt humör av tanken på att snåla med avmaskning. Att hålla nere på parasittrycket genom att växla beten är dock en god idé.

      Radera
  3. Jag skrev inte att jag skulle certifiera. Vad det gäller behandling av sjukdomar, så ska den alltid ske, men att avmaska alla djur vare sig de behöver det eller inte är väl heller inte särskilt djurvänligt. "Mina" får kommer att avmaskas mot de parasiter de visar sig ha efter provtagning, innan jag får dem.

    SvaraRadera
  4. Kommentar till betesplaneringen: ”Välkomstfålla” i trädgården för de nyfödda lammen låter bra, i princip. Men: Om ni vill ha kvar några fruktträd i trädgården så måste dessa skyddas på något sätt. Tackor med lamm som diar är hungriga och har stort mineralbehov, som de kan få för sig att täcka med att gnaga i sig bark. När de väl sätter i gång ringbarkar de några träd på nolltid. Min erfarenhet är att det räcker med två dagar utan mineralfoder och saltsten för att de ska gå på träden, även när det finns bra bete.

    Samma sak gäller ”vinterfållan” vid lagårn. Om ni vill spara några av körsbärsträden måste de skyddas. På vintern äter tackorna all bark som de kan nå. Den positiva sidan av detta är att man kan använda dem som ”barkmaskiner” för träd som man fäller i vinterfållan eller som man släpar dit. Underlättar vidareförädlingen till ved.

    Betesrotation med ett annat djurslag inblandat är bra, det ökar chanserna att klara fårhållningen utan avmaskningsmedel. Fåren, eller tackorna när lammen har avskilts, kan också fungera som ”betesputsare” efter andra djur.

    SvaraRadera
  5. Hmm, bra kommentar om det där med barken. Det känns som om jag kan undvika många fallgropar genom de kommentarer jag får här!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...