lördag 26 juli 2014

Vägen till Härnum

Överallt i landskapet finns spår av vägar och stigar som människor har nyttjat för sina transporter och kommunikationer. På vår mark finns en gammal brukningsväg som är fornminnesmärkt som sannolikt ledde djuren ut på bete och till åkrarna runt omkring. Den är drygt en meter bred och har nog aldrig varit avsedd för större kärror.

Det finns flera vägar som går över våra marker. Den gamla vägen till byns brunn är sedan länge borta sedan alla gårdar borrade egna brunnar. Den gamla vägen till Stockholm, Riks 15, förlorade sin betydelse när E22:an byggdes och skapade en barriär i landskapet och skiljer av hemmaskiftet från skogsskiftena.

Mellan byarna fanns det större vägar för hästforor, vägar som idag helt har mist sin betydelse. En sådan väg går mellan vår by Hässelstad och en grannby Härnum. På vår mark är den en skogsbilväg in till sockengränsen, där den mest liknar en bred stig för att sedan åter utvidgas till en grusväg när man kommer till närmar Härnum.

Denna väg till Härnum cyklade vi hela familjen i går kväll för att vara med på grillkväll i "puben" med grannarna på andra sidan skogen. Till vardags känns det långt till Härnum, bilvägen är mer än dubbelt så lång som den gamla vägen över skogen.

Efter en kvälls trevligt umgänge så cyklade vi hem i julikvällens sista ljus. Vägen gick knappt att urskilja och man fick känsla för hur det kunde varit förr, när det varken fanns gatubelysning eller pannlampor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...