fredag 18 januari 2013

Halvvägs till första lamningen

Baggen kom till fåren och oss den 20 oktober, vilket gör att vi nu är lite över halvvägs till att lamningarna kan börja. Enligt lamningskalendern är första tänkbara datum 11 mars. Jag har inte skannat tackorna så jag har ingen aning om läget, det kommer att bli övverraskningar hela vägen. Vi vet har sett endel klöver i ensilaget också, vet inte var gränsen för rödklöver ligger, innan det blir problem med beteckningar och ev framfall och kastningar. Dock är det andra får som äter samma ensilage vilket borde borga för att det är en acceptabel nivå. Jag har börjat fundera på allt som måste förberedas innan lamningen, ännu så länge som en osorterad lista i mitt bakhuvud. Här är vad jag tänker:
  • Det finns en avskiljande vägg i fårboxen som jag tänkte ta bort och ersätta med tre bås. De kommer att ha tillgång till foderbordet på ena sidan och möjlighet att sätta för en grind i andra änden så att en tacka kan få vara i fred om det verkar finnas orsak till det. Det skulle i så fall bli tre lamningsboxar vilket verkar vara väl tilltaget för 9 tackor och 2 tacklamm. Mina erfarenheter så här långt är annars att fåren blir oerhört stressade om man sätter en vägg mellan ett (eller två) djur och de övriga, möjligen är det en annan situation i samband med lamning.
  • Det börjar dra i hop sig till klippning, i alla fall om man ska följa regeln 4-6 veckor före lamning. Det känns hårt, eftersom det är mitt i vintern, kallaste perioden har ju inte ens passerat. Det får nog bli lokal klippning kring juver och vulva om en månad eller så.
  • Selen ska de ju ha, måste skaffa.
  • Måste bygga grindar, både för att kunna hantera dem i samband med klippning och lamning.
  • Snart dags för lite mer havre, måste täta foderbordet så att inte kornen rinner ut.
  • Måste se till att skaffa lite lammnäring och annat bra att ha inför lamningen. Förslag mottages gärna.
Känner jag mig själv rätt så är risken snarare att jag lägger mig i för mycket än för lite när det väl är dags, och att jag gör det för tidigt, så det gäller att sitta på händerna och försöka låta tackorna vara i fred tills det att de verkligen behöver hjälp. Det blir nog svårt...

En bra sak så här i dessa tider av Schmallenberg-rapportering i media, med så pass sen lamning så fanns det väl i alla fall inga svidknott efter betäckningen, därmed är risken för lamm skadade av viruset betydligt mindre än för dem som lammar nu.

1 kommentar:

  1. Jag ser också fram emot min första lammning, var på en utfodringskurs igår och om jag minns rätt så var det max 30 % rödklöver i ensilaget men det gällde enbart under brunsten.

    Mvh // Fabian

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...