torsdag 13 december 2012

Musjägare

I ladugården hos fåren finns det möss. Jag vet inte om de är fler än innan vi flyttade in, vi ger ju i huvudsak  bara ensilage till dem som foder, havre endast undantagsvis. Men icke desto mindre, jag ser dagligen möss när jag besöker fåren. Oftast när jag kommer in är det en eller två på foderbordet. Igår var det en i tunna där vi brukar lägga upp ensilage för servering på morgonen. Den här kom inte upp.


Jag har lite svårt för att ha ihjäl dem med händerna, så jag tänkte hälla ut den utomhus och slå ihjäl den med en skyffel, men jag var alltför långsam och musen sprang in i ladugården igen ...Vi har musjägare också, men inte helt utan egenheter. Den ena heter Lisa och är en snart 17 år gammal katt. Hon har flyttat med oss 5 gånger och ganska luttrad, men hon gillar inte vinter och andra katter. Hon vägrar att gå ut nu när det är vitt och kallt. Möss inomhus fångar hon däremot gärna, en lämnades på vardagsrumsmattan till barnens beskådande.


Sedan har vi en namnlös halvvild katt. Säljaren av gården tog bort sin tama katt, men den som var halvvild fick av okänd anledning vara kvar. För oss är han inte halvvild, han är helvild. Vi har inte sett mer än ögonen glimma i mörkret och reflekterandes en  pannlampa, och spår i snön. Just denna vildkatt lämnar oss en hel del huvudbry. Vår katt gillar ju som sagt inte andra katter, så att ha honom ikring är ju inte självklart. Samtidigt är jag djurvän och vill inte att vildkatten ska fara illa utan tvärt om hjälpa honom så gott jag kan. Om han bara gjorde ladugården till sitt område vore ju allt frid och fröjd, men just där verkar han inte vara! Funderar på hur man kan göra det bra för honom utan att mata mössen ännu mer, och då med med kattmat.

3 kommentarer:

 1. Skaffa nya katter om du vill bli av med möss, råttor och sorken. Vi har flera och har inte sett ett musspår, lort eller skador på flera hundra meters håll från gården de senaste 4 åren. En fantastisk jägare är vad katten är.
  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tror jag nog inte att du tittat tillräckligt noga...

   Här hinkar katterna in mängder med möss och sork dagligen, plus en och annan orm (sommartid), vessla och ekorre. Aldrig tar de slut på dem, men musproblem inomhus och i ladan finns åtminstone inte. Där hålls det rent även vintertid.

   Radera
 2. Gör er av med vildkatten, den gör knappast nytta i ladugården och gör att er gamla katt inte vill gå ut. Skaffa sedan en ren ladugårdskatt, som inte får vara inne, den ska bo i ladugården men vara tam och få mat av er. De andra djuren brukar uppskatta en katt i ladugården, jag hade en fjällko som gillade katten skarpt, katten brukade ligga i foderbordet bredvid kvigans huvud på morgnarna.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...