I ett förutseende blogginlägg på smhi skriver Mattias Lind redan den 27 november (ett par dagar innan snöandet började) att:
Däremot kan jag konstatera att det är kallare luft på väg till hela landet och de tryck- och cirkulationsförhållanden som väntas dominera väderbilden den närmaste tiden liknar på flera sätt de som gav oss de riktigt kalla vintermånaderna 2009 och 2010.Han fortsätter med genomgångar av mönster av lågtryck och högtryck och vad det brukar ge för följder och kommer sedan med den här uppskattningen av förutsättningarna för vinterväder:
I prognoserna är det nämligen ordentlig högtrycksdominans på Atlanten, hela vägen upp mot Spetsbergen och vidare mot Arktis. Lågtryck utvecklas i veckan över kontinenten och dessa rör sig sedan nästan rakt norrut och passerar öster om Skandinavien. Det ger oss kalla ost eller nordostvindar och den nederbörd som faller blir efterhand snö även i Götaland och Svealand. Denna struktur syns tydligt i prognoskartorna nedan och innebär att vi alltså går mot riktigt kallt vinterväder och eventuellt kan det bli besvärligt med snö och blåst längs ostkusten de närmaste dagarna. De kalla förhållandena ser sedan ut att bestå ett bra tag framöver.
Det visade sig ju vara en tämligen exakt gissning! Vi hade mycket snö, blåst och kallt under ett par veckor efter att han skrev detta.
För oss är detta vinterväder till extra besvär, då vi inte har flyttat klart ännu. Mycket står ute under snön, grepen sitter fast i trädgårdslandet bland jordärtskockorna. Det är ju så jobbigt att flytta när man drar in snö hela tiden, och släpper ut värme så fort man öppnar dörren. För att inte tala om vår backe upp till gården.Det är dags att köra hem ensilage i helgen och det får nog bli snökedjor på bilen för att inte riskera obehagliga överraskningar.
Även här i norr så kommer numer vintern och snön som en överraskning (fast vi vet att den kommer tillslut). De senaste årens milda och regninga höstar gör att man invaggas i en slags "vi fixar det nästa dag" anda. Så även här är grepen fastfrusen och morötterna står kvar i sina fåror. Både slarv och tidsoptimism förstås. Snökedjor låter exotiskt, som fordon på 40-talet! Vi grusar vår backe när det är halt också har vi dubbdäck förstås. Men grus det är ett måste här uppe i norr.
SvaraRaderaHälsningar från ett vinterkallt (-36 idag) Boden i Norrbotten/Annelie
Dina observationer att klimatet i Sverige har blivit kallare de senaste åren stämmer överens med mina egna noteringar.
SvaraRaderaDet är en naturlig process och har inget med koldioxidutsläpp att göra.
Jag rekommenderar följande videoinslag så att du får en mer nyanserad bild av vad som är på gång i naturen:
http://www.youtube.com/watch?v=47ucpzabzFM
God fortsättning på 2013
Anneli, det är lite skillnad på kallt och kallt! Vi tyckte att det var rysligt kallt när det var -20... Det svåra med att grusa är att det blir ny is över gruset när det kommer mer snö, eller för den delen smälter av lite. Snökedjorna (från Biltema) tar bara två minuter att lägga på och gör att jag kan köra ensilagebalar uppför vår branta backe även när det är is med vatten på. Rekommenderas varmt!
SvaraRaderaNu har förresten snön nästan smält bort här nere, så om jag har tur så kan jag få loss grepen vilken dag som helst...
...om jag bara försöker!