torsdag 5 juli 2012

Steg ett klart, siktar på nästa!

Det har varit tyst ett tag och det beror på flytt. Men nu är lägenhetstiden lämnad bakom oss. Katten trivs förträffligt, hon har väl ännu inte förstått att vi inte ska tillbaka dit mer, så hon jagar med frenesi. Hon käkar minst ett par tre möss varje dag, men magrar trots det bort soffliggarfyllningen.
Vi människor har det lite besvärligare, vi har just knött in det totala innehållet från en full trea in i en annan, tämligen full trea (fritidshuset) och så här kommer vi att bo tills vi kan flytta in på gården i höst. Ursprungligt inflyttningsdatum var 15 oktober men nu har säljaren fått nytt boende från 1 september, så nu hoppas vi att vi kommer in lite tidigare. Vi förbereder oss inför steg två, inflyttning på gården, genom att gallra bland tillhörigheter och skaffa oss nya kunskaper och grejer till vårt nya liv.

Långt upp på listan över hur vi ska leva vårt nya liv står att skaffa får. En vän har en flock allmogefår av rasen "Åsenfår" som vi ska ta över. Den som har bra information om vad vi behöver veta/skaffa eller bidrag vi kan söka, eller bra böcker att läsa, får gärna berätta för oss. Det är mycket att lära sig och särskilt eftersom det är ett nytt område så kan det vara svårt att veta var man ska söka efter informationen.

11 kommentarer:

  1. Om ni inte har den sedan tidigare, så rekommenderar jag starkt att ni lägger en tusenlapp på gamla Åter, och tecknar en prenumeration. Det är en enorm kunskapskälla att ösa ur.

    http://www.alternativ.nu/shop/item_list.php?maingroup=%C5ter&secondgroup=Alla%20gamla

    Under respektive år kan ni se innehållsförteckningarna för alla nummer, så ni vet vad ni får.

    SvaraRadera
  2. Grattis till gården, ser fram emot lite bilder på fåren till hösten! Jag rekommenderar gärna "Husdjur till husbehov" av Håkan Hallander. Där finns beskrivningar av svenska lantraser och skötsel av olika djur, bland annat får.

    Boken "Får" av Erik Sjödin m.fl. har jag hört gott om, men inte läst själv.

    SvaraRadera
  3. Åter är förträfflig men den bleknar lite när man jämför med Mother Earth News, utgiven sedan 1971 och full av tips och berättelser om livet på landet. Kan speciellt rekommendera deras DVD med samtliga nummer sedan starten fram till 2011.
    /Mats

    SvaraRadera
  4. Börja "smått" och mer senare så inte allt blir övermäktigt. alternativ.nu och tidningen Åter är guldgruvor. Sjödins böcker...längesen jag läst men han är kanon. Mest av allt letar jag gamla böcker om jordbruk, djurhållning innan traktorerna fanns...inte lätt att hitta så ngn som har tips? Och sist men inte minst...Grattis och Lycka!

    SvaraRadera
  5. Grattis och glöm inte att avmaska katten. Jag håller tummarna för att ni får riktigt bra grannar, det är värt mer än guld.

    SvaraRadera
  6. Vad behöver man veta om får? Jag hade en liten fårflock 1973 – 1986 och hann med att göra rätt många av nybörjarmisstagen. Så om jag skulle starta upp med får idag ser prioriteringarna ut så här:
    1. Tillräckligt mycket gott bete. Får äter mer än man tror och förvuxet, långt gräs äter de inte alls. Om lammen ska få en rimlig slaktvikt måste de få beta bra gräs.
    2. Kraftiga, noggrant uppsatta stängsel. Rejäla stängsel ger trygghet, men bara om man har gott bete, annars tar sig fåren ut i alla fall.
    3. Järnkoll på parasiterna. Man måste kunna växla mellan olika betesfållor och ändå ha ett system för avmaskning. När man köper in djur är avmaskning det första man gör.

    Så lyckönskar jag er till att få uppleva den fantastiska lamningstiden i mars-april. Man går ut i fårhuset i kolmörkret klockan tre på natten för att kolla läget och hör en tacka som bräker på det speciella sätt som de gör till sina lamm. När man ser dem tillsammans så glömmer man hur trött man är och att man måste vara på jobbet klockan 8 efter att ha sovit alldeles för lite.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  8. Åter har vi sedan tidigare, boken "Får" står på köpelistan. Börja smått är ett bra råd, vet inte om det räknas som smått med 20 tackor... men det är så flocken säljs, och jag vill inte gå miste om erbjudandet.

    Magnus, avmaskning, naturligvis! Det är lätt att bli blind för det mest uppenbara. Dock är det ingen skada skedd att katten magrar lite, hon var riktigt fet sedan tiden då vi hade två katter (den andra mager, gissa varför?).

    Dan gmark, Det var bra, konkreta tips! Dem ska jag ha i åminne! För övrigt hamnade din kommentar om "kontraktsbrott" nästan ordagrant i köpekontraktet för gården, där fanns inget liknande innan. Förra gången vi köpte fastighet (villa) så var kontraktet på en handfull sidor, den här gången på bara en... Så går det när man inte har en mäklare!

    SvaraRadera
  9. Tjugo tackor är en rejäl flock att hantera om man inte har tidigare erfarenhet av får. Det kräver att man har allt klart innan djuren kommer, annars får man problem. Om man tar emot dem på hösten måste man, utöver tidigare nämnda tips, se till att fårhuset är i ordning och att det finns tillräckligt med grovfoder (hö och/eller ensilage) hemma. En sak till, eftersom ni kommer att ha en bagge gående bland tackorna, om ni tar över fåren i höst: Lita aldrig på baggar! De som kommer fram, verkar tillgivna och vill bli kliade, brukar vara värst på att stångas!

    Åsenfår låter trevligt. Det brukar finnas aktiva föreningar omkring de här gamla lantraserna, och där kan man ofta få bra hjälp med olika problem. De tips jag har kommit med är sådant som de verkliga specialisterna kanske inte tänker på att tala om, men som jag fick lära mig den hårda vägen.

    Tyvärr blev min tidigare kommentar dubblerad, det dök upp ett felmeddelande när jag skickade kommentaren första gången. Du får gärna ta bort en av dubbletterna.

    SvaraRadera
  10. Kan bara skriva under på detta med att stängsla ordentligt. Att vara "överdrivet" nitisk vid uppsättningen av fårstängslet har man igen senare.

    SvaraRadera
  11. Läser tillbaka i gamla inlägg och kommentarer och konstaterar att råden från Dan Gmark om fårhållningen var klockrena! Vissa saker gick jag bet på trots råden jag fick, vissa klarade jag av. Nu känner jag mig rik för vi har bärgat förstaskörden och den räcker som vinterfoder hela vintern. Andraskörden blir en bonus och en försäkring vilket aldrig är fel att ha.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...